mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała(...)rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garyoleju lub maśle, tak aby żółtko było płynne. Przed zdjęciem z patelni posypać je startym serem. Sposób podania: Brioche posmarować majonezem (jeżeli mamy to domowej roboty). Następnie położyć sałatę, burgera i na samą górę jajko przepiórcze. Całość skropić oliwą truflową. Takiego właśnie burgera przygotowaliśmy podczas warsztatów, w studio kulinarnym Food Lab Studio , które odbyły się na zaproszenie Polskiego Zrzeszenia(...)obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole
królestwo garówglazurze miodowej pasuje do bardzo wielu dodatków. Możecie go podać tradycyjnie z ziemniaczkami, kaszą jęczmienną, jaglaną, ryżem bądź z frytkami. Kurczaka możecie też położyć na kanapkę z dowolną sałatą i stworzyć na szybko lunch do pracy. Pomysłów tyle ile tylko wyobraźni. Cała sztuka w przygotowaniu kurczaka polega na tym, aby był on soczysty, ale zarazem miał błyszczącą i delikatnie chrupiącą(...)mięsie cały sok. Dodaj miód i resztę składników, podlej 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i dalej smaż kurczaka, obracając go co chwilę, sos wyparuje a masa zacznie się karmelizować (na obrzeżach patelni sos będzie delikatnie brązowieć), każdą porcję kurczaka staraj się dokładnie obtaczać w sosie, dy mięso zostanie ładnie pokryte glazurą zdejmij
SMYKWKUCHNIsię schować . Szczególnie , kiedy drżącymi raczkami z matczynym sercem , podsuwamy talerz ze zdrowym jedzeniem , z dumą , że dbamy , troszczymy..i tu nagle słyszymy : ” a co ja koza ,żeby sałatą się karmić ? No dobra dla królika mama zrobiła , a co dla nas ? ” Łza w oku się kręci i ..no cóż parówka , ciasto ..i coś się ukręci , nie zdrowego , tuczącego(...)zwiększamy temperaturę do 220 C . Pieczemy około 20-30 minut , aż się zrumienią , w połowie pieczenia prószymy po wierzchu tartym serem . Podajemy na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego . Na zimno drugiego dnia także są pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Parówkowe buły pojawił
Ogrodnik w podróżyparmezanu. Cena za kilogram tego sera waha się w granicach 8-10 euro. Z CZYM PODAWAĆ Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto, spaghetti. źródło: smakizycia.pl WARTOŚCI ODŻYWCZE W parmezanie mamy mnóstwo(...)duma Włochów, ser produkowany w regionach: Parmy, Emilia-Romania, Bolonii, Mantua i Modeny. - Grana Padano - ser lekko słodki, posiada delikatny aromat. - Grangusto Pastissimo - ma ostry, charakterystyczny smak. Idealny do sosów i potraw włoskich. Produkując sery włoskie konsorcjum nadaje im określony kolor, określając ich stopień dojrzałości. I tak sery: - 18 miesięczne mają kolor czerwony - 22 miesięczne mają kolor srebrny
Gotuję TestujęTo moje kolejne podejście do odchudzania, a właściwie do DIETY CUD. Cud jak schudnę! Mimo wszystko tym razem jestem znacznie bardziej wytrwała niż poprzednio- za dwa
Mango Papaja70zł. Łyżki do sałaty Ile razy w moją sałatkę była wbita łyżka obiadowa... Nie byłam dumna z tego wyglądu, ale większość z nas tak robi. Łyżki do sałaty to nie tylko "bajer". To faktycznie przydatna rzecz. Powierzchnia takiej łyżki jest większa, łatwiej nabiera się sałatkę i nic z niej nie spada - oczywiście, gdy nakładamy rozsądną ilość. Drugą łyżką asekurujemy(...)wygodna, możemy ją sobie oprzeć na małej patelni i bezpośrednio do niej ścierać produkty. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo szatkownicę możemy kupić już od 30zł. Shaker do sosów i dressingów Wstrząśnięte, nie zmieszane. Takie lubi James Bond, takie lubię ja. Shaker to wygodne urządzenie do przygotowania klasycznego sosu winegret, sosu czosnkowego czy jednego z moich ulubionych - sosu
Gotowanie i blogowanieROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser
Martyna CooksROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser
Martyna CooksPyszna, bardzo orzeźwiająca, idealna na upalne dni. Świetna na kolację we dwoje, jak również na imprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w
Smaczne Zdrowezdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów(...)zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny. Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone bułki przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy keczupem, a drugą musztardą. Układamy warstwami: bułka, sałata, burger, keczup, musztarda, pomidor, cebula, wierzchnia część bułki. Wcinamy
Życie zamknięte w smakuKuchnia turecka to nie tylko kebab. Jest niezwykle bogata i różnorodna. W średniowieczu karawany z orientalnymi przyprawami i jedwabiem sunęły przez Turcję z Indii i Chin
Smakowity Blog Kulinarnydopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki) 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki(...)mundurkach, choć pieczone są zdecydowanie smaczniejsze.] Poszczególne składniki sałtaki ułożyć na półmisku, dodać dressing, posypać orzeszkami i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. * przepis na dressing pochodzi z książki „Sosy – 100 najlepszych przepisów” S. Faller, M. Cremer
Trzeci talerzŚledzie zazwyczaj spożywamy w zalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone. Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego(...)oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką. Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku. Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową. Smacznego
Wanilia i KardamonSmaczny i soczysty filet z kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam
zielonacukinka