nowalijek: 1. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, cebule dymkę kroimy w kółka, szczypior drobno siekamy - warzywa mieszamy. 2. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sok z cytryny - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze sałatkę z nowalijek, na nią kładziemy omleta złożonego na pół. Polewamy sosem koperkowym, posypujemy ziarnami słonecznika, dekorujemy plasterkiem
W kuchni Katiemałe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym
Kuchnia w czekoladziemałe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym
Kuchnia w czekoladziepokroiłem w ćwiartki. Sałatę rozłożyłem na talerzu . Na niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchenkostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu będziecie mogli ją przechować w lodówce do następnego dnia bez ryzyka, że ściemnieje. Do soku wyciśniętego z limonki dodać łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soli, szczyptę płatków z suszonych papryczek chilli i rozmieszać. Tak przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem
W SMAKspopularyzował je szef kuchni w hotelu Waldorf-Astoria. W oryginalnym przepisie jajka te podaje się z sosem holenderskim, co z przyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu(...)osuszam. Na suchej patelni robię tost, opiekając kromkę pieczywa z obu stron. Tak samo postępuję z bakłażanem. Ciepły tost smaruję niewielką ilością masła, układam pasterek sera, opłukaną i wysuszoną sałatę oraz plastry bakłażana. Wodę zagotowuję wraz z octem i szczyptą soli. Jajko wbijam do szklanki. Kiedy woda zawrze, wrzucam jajko na środek garnka, do wody i łyżką staram się "zamknąć
W kuchni Karmel-itkimieszamy z umytym szpinakiem. Sałatę posypujemy ziarenkami garanata. Suszone pomidory kroimy w kostkę i również kładziemy na talerz. Szynkę kroimy lub rwiemy na mniejsze części i ładnie układamy na talerzu. Jaja kroimy na pół lub na ćwiartki. Oliwę z oliwek, miód, sok z połowy limonki i sól dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aż powstanie gęsty dressing. Sosem polewamy sałatkę i gotowe
Mango Papajałatwo skleić.Porwij sałatę wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem. // na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy a dodam
Mechanik w kuchnisię zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną octu i redukujemy do zgęstnienia. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i faszerujemy cebulką. Cukinie „kroimy” wzdłuż obieraczką na cieniutkie plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki, tak aby farsz nie wypadł z kiełbasek. Serwujemy z pieczywem i sałata z świeżych warzyw
Pyry na Gazogórki konserwowe - 1/2 sałaty lodowej - inne, dowolne składniki warzywne - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 15 mililitrów białego octu winnego - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem
Życie zamknięte w smakugarść mieszanki sałat i posypuję całość kruszonym parmezanem. Składniki są na oko więc nie podaję dokładnego przepisu. Carpaccio pyszne jest z kaparami, niestety dziś ich w lodówce zabrakło :( Dodałam drobno pocięte suszone pomidory. Całość polałam oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami. Posoliłam solą morską oraz doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem. Można jeszcze dodatkowo polać je sosem balsamicznym. Biegnę
Jemy Pijemyjest schowany za sałatą. Ile można wymyślać różności z melona. Dziś ostatni raz - obiecuję! A na melonie zapadł wyrok i z tej połowy co została dziś będzie sok dla synka. Czego potrzebujemy? -parówka -dwa plastry sera -jajko -bułka tarta lub płatki kukurydziane zmielone -orzechy włoskie w moździerzu ugniecione -szpinak baby -melon biały w kostkę pokrojony Sos: -ocet balsamiczny, łyżeczka -oliwa
BaRepas3 łyżki oliwy 2 łyzki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego Wszystkie składniki włożyć do słoiczka i energicznie przez chwilę
Gotowanie jest łatweEksperymentujac ze salatkami dzis postanowilam wykorzystac zielone jabluszko. skladniki dla 2 osob: kilka srodkowych lisci salaty karbowanej 1 jablko zielone kilka rzodkiewek orzechy wloskie ser gorgoncola
Przysmaki Karolkibukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami
Moja smaczna kuchniabukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami
Moja smaczna kuchniaprowansalskie PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski . Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Chleb tostowy kroimy w mał ą kostkę. Smażymy grzanki na oliwie posypując czosnkiem i dużą ilością ziół prowansalskich. Sałatkę doprawiamy,skrapiamy oliwą i po ostudzeniu dodajemy grzanki. Podajemy z sosem Cezar lub dipem
Moje Kuchenne Rewelacje