Studzimy i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy i osuszamy. Grejpfruty przecinamy i wdrążamy. Miąższ pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy na patelnię z miodem i octem malinowym, podpiekamy aż gruszka się skarmelizuje. W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, napełniamy miseczki po grejpfrucie, polewamy sosem z karmelizowanej gruszki i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolichłodniejsze, deszczowe dni , wtedy zamiast lekkich sałat częściej przygotowujemy najróżniejsze sałatki. Z treściwym dodatkiem majonezu czy śmietany zamiast lekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce ) Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka
Z Majeczką w kuchnidymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku z cytryny, 2 łyżkami oleju i 1 łyżką wody. Dodać szczyptę cukru. 5. Do warzyw dodać sos oraz posiekaną cebulę dymkę i koperek. Wszystko
Kuchnia domowa Aniwinem (jeśli nie używamy wina, to sosem własnym), aby nie był suchy. Po upieczeniu zawijamy w folię. Grzyby, [pieczarki i cebulę przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina
ChilliJemyprzygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka
Czerwień i błękitktórej ten makaron gotowałeś. Sos powinien troszkę zgęstnieć,zdejmij z ognia i dodaj 2 żółtka, wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!! Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste, śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz
Pasje JolkiNo to poszalałam ale rezultat wyszedł znakomity. Podałam łososia, ulubioną rybę z jeszcze bardziej ukochanymi buraczkami zasmażanymi [ klik ] a całości dopełnił sos majonezowy z tahini, pasuje
Moje Małe CzarowanieTo kolejna propozycja z Kuchni Lidla. Szybka bardzo dobra sałatka. Składniki: 1 szklanka rukoli 1 szklanka sałaty lodowej lub masłowej 1 gruszka 1 ogórek ze skórką
Brzuszki ŁakomczuszkiTrójmieście, o których nie miało się wcześniej pojęcia. Ponadto podczas ostatniej edycji można było zakupić jadalne kwiaty, jak i tradycyjne miody z dodatkami róży, malin, czy pomarańczy.. Mniam! Sos czosnkowy: - 100 ml gęstego jogurtu - 1 łyżka majonezu - 1 ząbek czosnku - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz Jogurt mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez(...)sól, pieprz Dodatki: - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek - rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków owsianych
Be Fit Be Strongroszpunki, awokado i pomarańczy z sosem winegret Ta sałatka powstała w mojej głowie spontanicznie. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy. SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki
Calzonella.compieprz oliwki Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Paprykę, ogórka i rzodkiewkę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w piórka Dokładnie wymieszać i odstawić . W kubeczku wymieszać sok z cytryny, doprawić pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół
w mojej kuchnidodatków: (sporządzone na podstawie strony ILE WAŻY : Zielone - do 50 kcal Pomarańczowe - do 160 kcal Czerwone - zabronione! Plaster pomidora: 3 kcal Ogórek (5 plasterków): 3 kcal Liść sałaty: 1 kcal Garść świeżego szpinaku: 4 kcal Papryka czerwona: 28 kcal/100 g Łyżka kukurydzy konserwowej: 16 kcal Łyżka większości kiełków: od 3 kcal - 20 kcal Cebula: 32 kcal Oliwki(...)pierś z kurczaka: 151 kcal/100 g Filet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light! Łyżka majonezu: 166 kcal! Łyżka majonezu light: 121 kcal! Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal! Łyżka
Czarnawisienkazaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko się zarumienią. Położyć naleśnika na sałacie rukola i podawać, są rewelacyjne. Można
Kuchnia Pokoleńkonsystencja - grudkowata, delikatna i bardzo bardzo aromatyczna. Spróbujcie inaczej, chociażby po to aby mieć porównanie. Kilka słów na temat powstawania oryginalnego Pesto alla Genovese: Jest to zielony sos, który pochodzi z Genui we Włoszech. Głównym jego składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach. Składnikami jest oliwa z oliwek, bazylia, parmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki(...)odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych
Blondynka Gotujemnie w kuchni nic się nie może zmarnować i dzięki temu "przypadkowi" eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż(...)cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze, czy bardziej kwaśne smaki, możemy dodać więcej lub mniej cukru. Naprawdę polecam wypróbować
Jedzeniomania