sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:141/206)

Sałatka z bobu i kaparów 121

odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem, sokiem cytrynowym i szczyptą gałki. Wymieszałem z bobem i kaparami. Podałem na liściach zielonej sałaty

R'n'G Kitchen
Przechowywanie żywności 148

byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną

moj przepis na
Focaccia z figami, cebulą i macierzanką 162

będzie dobra. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, można je podać z oliwą, pesto lub domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) . Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :) Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut Składniki

SzczyptaSmaQ
Wiosenna sałata w talerzykach z tortilli 125

maśle z olejem, posól i posyp pieprzem. Do misy wsyp szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi, pieczarki, porwaną mozzarellę  Całość wymieszaj i napełniaj miseczki tortilli. Z oliwy z oliwek , soku z cytryny i skórki zrób sos winegret. Posól go i popieprz. Podawaj w osobnym naczyniu, aby każdy mógł polać sobie bezpośrednio przed

AZgotuj!
Sos z cukinii, kurczaka i papryki w towarzystwie kaszy kuskus 343

kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.   Ja podawałam "sos" z kaszą kuskus, polecam!  Kuskus wsypać do miski, lekko osolić (¼ łyżeczki soli na 100 g), zlać wrzątkiem – około 1 cm wody nad powierzchnie kaszki. Przykryć. Podawać z sałatą lub roszponką. Posypać koperkiem. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Podsmażany kurczak z sałatką 169

pęczak - 1 łyżka oliwy z oliwek - 4 łyżki mleka sałatka - 1 ząbek czosnku - 1 główka sałaty lodowej - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 1 mała cebula - 4 suszone pomidory - 1 mały słoik oliwek czarnych - 1/2 serka białego typu włoskiego sos: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 4 łyżki octu winnego - 1 łyżka sosu balsamicznego - 2 łyżki

Zainspirowana w kuchni
Hairy Lemon 156

cytryny. Do wody wrzucamy woreczki ryżu i tak gotujemy aż ryż spęcznieje. SAŁATKA : Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek

ClauditteMissCooking
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 211

podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi:  Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą

Stare Gary
Sałatka nicejska 439

octu winnego łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy oliwa z oliwek, ok 5 łyżek Wykonanie: Sałatę kroimy na spore części, rozkładamy na talerzu, na nią kładziemy cząstki pomidora i rukolę. W kolejnym kroku na warzywach rozkładamy tuńczyka, ćwiartki jajek oraz oliwki. Następnie przygotowujemy sos poprzez połączenie i wymieszanie wszystkich składników do uzyskania gładkości. Sosem równomiernie polewamy naszą sałatkę.  Smacznego

Taste Of My Day
Sałatka z wędzoną makrelą i ogórkiem małosolnym 213

porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju

Monia miesza i gotuje
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 309

sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE sałatki: W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy liście sałaty i rukoli. Dodajemy pokrojone

kulinarnyJa
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 248

lemonki 1 młoda cebulka ze szczypiorem (drobno posiekana) 1 małe chili (drobno posiekane) sałata maślana lub rzymska (podzielona na osobne listki, użyć te mniejsze ze samego środka sałaty) świeżo zmielony, czarny pieprz sól morska Zebrać razem wszystkie składniki. Awokado przekroić wzdłóż na pół (okroić wokół pestki) , a następnie każdą połówkę na kolejne pół (tak żeby uzyskać 4 ćwiartki) ; usunąć pestkę(...)kremu i połączyło z sokiem z lemonki w gęsty sos. Krewetki dokładnie wymyć i wysuszyć, przekroić każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami

Jem więc Jestem
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 205

lemonki 1 młoda cebulka ze szczypiorem (drobno posiekana) 1 małe chili (drobno posiekane) sałata maślana lub rzymska (podzielona na osobne listki, użyć te mniejsze ze samego środka sałaty) świeżo zmielony, czarny pieprz sól morska Zebrać razem wszystkie składniki. Awokado przekroić wzdłóż na pół (okroić wokół pestki) , a następnie każdą połówkę na kolejne pół (tak żeby uzyskać 4 ćwiartki) ; usunąć pestkę(...)kremu i połączyło z sokiem z lemonki w gęsty sos. Krewetki dokładnie wymyć i wysuszyć, przekroić każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami

Jem więc Jestem
Lunchbox 196

Niedawno będąc w IKEA natrafiliśmy na przydatne pojemniki na lunch w dwóch wersjach.  Jednej na sałatki (Pojemnik na sałatkę, sos, pieczywo wyposażony w nóż i widelec),  a drugi pojemnik ma 3 komory jedna większą i dwie mniejsze na np owoce . Zapewne większość z Was zabiera do  Pracy czy tez szkoły zwykłe kanapki lub coś kupionego(...)przyprawą gyros,  liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do naszego pojemniczka, cebule kroimy w piórka ser feta w kostkę, a pomidory  na pół. Całość przekładamy do  naczynia z sałatką. Obsmażonego  kurczaka kroimy w  paski i również dodajemy do sałatki,  a  do pojemniczka przelewamy nasz sos. Tak przygotowane drugie śniadanie zrobi

cookpl
Sałatka z newellą 86

świeżych truskawek 100 g newelli 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kiełki brokułu Sos: 70 ml oliwy z karczochów 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżka musztardy dijon   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak płuczemy i osączamy w wirówce do sałaty. Wykładamy na talerz. Posypujemy pieprzem, osączonym z zalewy. Truskawki (szypułki usuwamy) kroimy w kostkę, układamy

R'n'G Kitchen
Wołowina po chińsku 244

sosu, i znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM 222

przystawek, jako jarzynka do ziemniaków,  jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w  Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem,   suszonymi pomidorami  w sosie śmietanowo serowym,   jest pyszną propozycją na obiad.  Składniki: na około

potrawyregionalne
Sałatka grecka 236

prosta w przygotowaniu, istnieje kilka wariantów tej chrupiącej przystawki. Ważny jest sos.I zachowanie proporcji. Składniki sałata lodowa czarne oliwki zielone oliwki pomidory koktajlowe pomidory śliwkowe kolorowa papryka ser feta ogórek gruntowy oliwa z oliwek cytryna lub ocet czosnek bazylia listki cebula dymka lub szczypior Sos- to bardzo ważne ,aby zostały zachowane w tym sosie proporcje – oliwy z oliwek w stosunku

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z grillowanym kurczakiem 358

kurczaka ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć bez dodatku tłuszczu z obu stron. Mix sałat wysypać na talerz, dodać pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posiekany koperek. Na wierzchu ułożyć grillowaną pierś z kurczaka i polać ulubionym sosem ( ja użyłam  dressing z musztardą i octem balsamicznym ) Podałam sałatkę z jajkiem sadzonym

The Sweet Damsel
Oszczędnościowe placuszki obiadowe. Mamowa koncepcja na obiad z niczego. Szybko, tanio i z sentymentem 178

papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki gotowe. Ja podałam z karmelizowaną w cytrynie marchewką oraz sałatą ze śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką . Danie to kojarzy mi się z zaradnością

Kuchnia po mojemu
Szybka przystawka z jajek i ogórków 11461

plastry. Ogórka również kroimy w plastry. Na talerzu albo w płaskiej miseczce układamy liście sałaty. Na nią na przemian układamy plastry jajka i ogórka, na tak zwaną „dachówkę”, aby nachodziły na siebie. Jogurt, śmietanę, majonez, musztardę i posiekany koperek mieszamy ze sobą i sosem polewamy jajka i ogórki. Całość przyprawiamy do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Zdrowa i pożywna sałatka 351

indyka Wykonanie: Sałatę kroimy w części wielkości ok 2 x 2cm, rozkładamy na talerzu. Na sałatę kładziemy ugotowane na parze warzywa (ilość wg uznania). Następnie wędlinę kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1 cm), a jajko w ćwiartki i wszystko kładziemy na warzywa. Sos: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu odrobina ketchupu oliwa z oliwek ew. 1 łyżeczka chrzanu

Taste Of My Day
Sałatka z wędzonym łososiem 385

jajka Sól pieprz Przygotowanie Sałatę obieramy płuczemy i delikatnie osuszamy, ja używam wirówki do sałaty. Osuszoną rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Opłukane pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Łososia kroimy na mniejsze części. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na cztery. Sos przygotowujemy z połączenia jogurtu naturalnego i majonezu, ja używam w równej ilości obydwóch składników. Jeżeli chcecie

cookpl

Proponowane wyszukiwania