Najczęściej na blogu pojawiają się sałatki zielona z sałatą jako baza i różnymi dodatkami. Ta sałatka jest nieco cięższa ale i bardziej treściwa, odchudziłam ją nieco, bowiem zamiast majonezu użyłam sosu jogurtowego na bazie jogurtu naturalnego. Resztę już wiecie: ananas, szynka dobrej jakości, kukurydza konserwowa, jajka, por oraz żółty ser. Całość bardzo smaczna. Idealna na weekend lub rodzinne święto
Mango Papajaprzyjęcia. Składniki: - bułka żytnia pełnoziarnista - 1 sztuka - pierś z kurczaka - 1/2 sztuki - sałata - 2 liście - ogórek świeży - 5 plastrów - pomidor - 2 plastry - czerwona cebula - 2 plastry - ser Mozzarella - 2 plastry - szczypiorek - ostra papryka, zioła Sos czosnkowy: - jogurt naturalny - 3 łyżki - czosnek - 1 ząbek - świeża bazylia - pieprz
Fit-aminakilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone. Mmm pycha
NA MOIM TALERZUzalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami
głodny alergiksałatę, ja używam zawsze mieszanki różnych sałat ale można dać jedną np. masłową. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Na sałacie ułożyć kawałeczki wędzonego łososia oraz pokrojone pomidorki. W słoiczku wymieszać olej z octem balsamicznym, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujemajonezem, doprawić solą i pieprzem. • Sałatkę układać w kolejności od dołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem 4. Fasola czerwona 5. Ogórek konserwowy pokrojony w kostkę 6. Sos jogurtowy 7. Pokruszone tortille w środku a wokół naczynia korona z trójkątów. Sałatkę trzymamy
To co kochamserem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico
Kuchnia Bazyliiczosnku.Mielimy kotlety, dodajemy jajko,mąkę kukurydzianą,przyprawy i papryczkę drobno posiekaną ( nie musowo) oraz kolendrę.Wymieszać.Liście sałaty lekko sparzyć ,odcinamy twarde końce, nadziewamy farszem i zwijamy w gołąbka.Przecier pomidorowy rozprowadzić w 200 ml.wody, gołąbki ułożyć w brytfance, zalać sosem i piec ok.30-40 minut w 180 stopniach
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolorowa , smaczna i zdrowa . Czym więcej składników tym bardziej smakuje i wygląda kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka, oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek ocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona
potrawyregionalnedrobne wiórki posiekana -awokado w drobną kostkę pokrojone -dwie kromki pieczywa żytniego -gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól, pieprz -posiekane świeże oregano Wszystkie składniki mieszamy
BaRepasszklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej, - 1/4 szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda, keczup, majonez. Wykonanie: Składniki na kotlety dobrze ze sobą wymieszać
Co na wege obiad?Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów
Czerwień i błękitodcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze kawałki do podgrzanych tacos w piekarniku (przez 3 minuty 180'C) wykładamy mięso i warzywa. Całość można polać jakimś sosem bądź dodać zupełnie co innego wszystko zależy od Waszej fantazji. Smacznego
cookplmrożonego szpinaku, rozdrobnionego 1/2 połówki piersi z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowany przyprawa do kurczaka Dodatkowo: karbowana sałata do dekoracji Ciasto: Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się
Czerwona Porzeczkamenu, mam pewną podpowiedź. Sałatka z łososiem. Szybka, elegancka, wyborna. Składniki: 1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa itp.) 180 g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę 10 pomidorków koktajlowych maly słoik czarnych oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie sos miodowo - musztardowy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Polać
pieprzny smaczekużywać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę. Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem . Smacznego
Stare Garydelikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej
Stare Gary