sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:131/206)

SAŁATKA CESARSKA 113

słodka przyprawa do kurczaka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy

słodki bratek
JAJKA KURCZAKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA 107

SKŁADNIKI :  4-5 jajek ugotowanych na twardo 170 g tuńczyka w sosie własnym firmy  GRAAL 1 marchew, ugotowana  1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku kulki pierzu do dekoracji sałata lodowa, kiełki, brokuł do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
Perliczka pieczona w garnku rzymskim 177

kawałki marchewki i jabłko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 200 st . pod koniec odkrywamy, polewamy wytopionym sosem i włączamy termoobieg na ok 10 min by nasza perliczka ładnie się przyrumieniła. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami

Gotowanie jest łatwe
Sałatka ze szparagami i kwiatami bzu. 125

diecie paleo to trochę koziego sera też było by super. Składniki: szparagi zielone ogórek brokuł rukola bazylia sałata szpinak Dressing: ⅓ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy DIJON ząbek czosnku ⅓ szklanki oliwy z oliwek szczypta soli Przygotowanie sosu: Do garnka wlewamy ocet balsamiczny doprowadzamy do wżenia i redukujemy jego ilość o połowę (jednym słowem odparowujemy go). Dorzucamy resztę składników i dobrze

PaleoLife
Kurczak z pomidorami i estragonem w białym winie. 194

jakieś nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej w wiosennym ogrodzie! Ech - marzy mi się :) Do tego koszyk ze świeżym pieczywem, sałata z ogródka i domowa lemoniada... No i dużo serwetek do wycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek

zadanie-gotowanie
Rożki z tortilli z sałatką gyros 264

słodkiej Filety umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Obficie oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. Sałatę, paprykę i cebulkę pokroić. Majonez wymieszać z keczupem i słodką papryką. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, połączyć z sosem. Tortille przekroić na pół, zwinąć w rożek. Końce zawinąć w folię aluminiową. Rożki napełniać sałatką, można oprószyć kolorowym pieprzem. Składniki

Smakołyki Asi
Jedzonko do pracy #16 256

zmęczenia i nieustannego braku czasu. Dziś w końcu jednak się zmobilizowałam i przygotowałam pyszne i sycące jedzonko. Śniadanie - tortilla z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe. Lunch - Makaron pappardelle z brokułem w sosie z gorgonzoli. Brokuła (średnie główka) podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym i grzybami leśnymi. 161

jest to obowiązkowe. Zmniejsz jeszcze ogień i duś około 15 minut, czasami zaglądając do niej i dolewając odrobinę wody, gdyby sos za bardzo zgęstniał. DUŚ aż ziemniaki dojdą, w między czasie przygotuj swoją ulubioną sałatkę, u mnie to będzie sałata rzymska z oliwą i octem jabłkowym, tak po prostu..lekko posolona oczywiście. Pod koniec tych 15 minut zdejmij pokrywkę , niech

Pasje Jolki
Sałatka wiosenna (przepis 2) 445

Sałatka wiosenna, którą uwielbiam. Tym razem lekko wzbogacona innymi warzywami oraz z sosem delikatnie czosnkowym. Składniki: (wybierając duże warzywa wyjdzie bardzo duży półmisek sałatki) 3 marchwie, 1 pietruszka, 8 jaj, kalafior, sałata, świeży ogórek, 3 pomidory, pęczek szczypioru, liść pora, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 4 łyżki majonezu, 280ml śmietany 18% słodkiej. Przygotowanie: Marchew

W kuchni u Moniki
Roladki z bakłażana z salsą z pomidorów 194

kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę chili lub sosu z chili oraz łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy na liściach różnych sałat lub rukoli w towarzystwie salsy pomidorowej. Niebo w gębie! Smacznego

W kuchni Katie
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 190

jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja.  SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku

DefinicjaSmaku
O odzyskanej sympatii. Tym razem bez koperku. 156

drobne pozostawić je w całości, te większe można podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski lub na talerz. Zalać sosem musztardowym. Na wierzchu ułożyć połówki jajek na twardo. Można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podać z ulubioną wiosenną sałatą. Smacznego!  * przepis pochodzi z książki Kuchnia niemiecka, wyd. Rzeczpospolita, rok wydania 2008 .  ** ziemniaki nie chciały się ładnie uśmiechać

KUCHARNIA
Sałatka z awokado i pomarańczą 381

pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę. Połowę pomarańczy obrać i pokroić na małe kawałki. Przygotowane składniki ułożyć na sałacie. Całość posypać ziołami do sałatek i skropić sokiem wyciśniętym z pozostałej połówki pomarańczy. Sałatkę można również skropić gotowym sosem sałatkowym-włoskim lub zrobić sosik mieszając 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku pomarańczowego i 1 łyżeczkę keczupu. Wszystkie wersje dressingu

Monia miesza i gotuje
Szybka sałatka z rukolą 394

opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garści połowa sałaty lodowej 3-4 pomidory Przygotowanie : Umyte liście rukoli i  sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkę Składniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami .Zawsze

Proste Potrawy
Sos pietruszkowy 127

Dziś proponujemy Wam sos pietruszkowy, który dzięki dodaniu łyżki pistacji  ma bardzo ciekawy smak.  My osobiście uwielbiamy go dodawać do wszelkiego rodzaju sałat. Zapraszamy do wypróbowania! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała miseczka Składniki: 100g oliwy z oliwek Łyżeczka miodu Łyżka pistacji Ząbek czosnku ¾ pęczka pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia

Kolizje Smaków
Sałatka z truskawkami i camembertem 248

porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę masłową. Truskawki pokroić w ćwiartki. Camemberta pokroić na małe kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, sok pomarańczowy i miód wymieszać w słoiczku. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem 373

pokroić w półplasterki, oliwki pokroić na plasterki, tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Wszystkie przygotowane składniki rozłożyć na sałacie. Jogurt, olej, sok z cytryny, oregano, zmiażdżony ząbek czosnku i miód dokładnie wymieszać (ja miksuje w rozdrabniaczu). Gotowym sosem polać sałatkę i zajadać

Monia miesza i gotuje
Sałatka Cezar 155

kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem polewamy sosem

magiczna kuchnia Kasi
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 153

rozgrzaniu dodajemy mieszankę. Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto(...)kroimy na plastry. Sałatka : sałata lodowa dymka pomidor fasola czerwona oliwki papryczka chili kiełki rzodkiewki Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według uznania i oliwki również. Wszystko mieszamy i polewamy sosem lub tylko oliwą z oliwek. Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy

vegetanie
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 184

jest na lekką kolację. Sałatka z ogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie(...)sos wymieszać i odstawić aby smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki dyni. Zetrzeć parmezan na tartce. Ogórka obrać, pokroić w plasterki a potem na pół. Włożyć do miseczki i dodać sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Fasolkę podzielić na 3 części i ugotować. Cebulę pokroić w piórka. Sałaty umyć

Jaglusia
Zawijaki z tortilli 483

smarujemy serkiem almette, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na to kładziemy plastry szynki. Możemy dać na to liść sałaty. Na brzeg z jednej strony dajemy paprykę. Zawijamy dokładnie ściskając.  Uwaga, żeby tortilla się nie rozerwała!  Ja bardzo lubię te zawijaki z sosem czosnkowym.  Szybko uciekają ze stołu! Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Pub Św. Michał - opinia 155

sporych rozmiarów i zachęcało do zjedzenia - marynata z sosu BBQ nadała piękną barwę, a jako dodatki podano sos, surówkę i frytki. Takie same dodatki dodano do burgera (tyle, że sos był inny). Wrażenia są mieszane, o ile żebro było pyszne i zaspokajało głód, o tyle do burgera mam kilka zastrzeżeń . Jest to danie bardziej slow niż fast food, więc rozumiem(...)już nieszczególnie - widać było braki w zapasach, chyba że za każdym razem do burgera podają ścinki sałaty (głównie okolice głąba) czy zbyt mocno spieczony boczek. Do tego w burgerze znalazło się coś jeszcze bliżej nieokreślonego: za mocno podsmażone pieczarki? Z ilością sosu też przesadzili, a dodatki były takie sobie - szczególnie można by było popracować nad surówką i postarać się

Pasja Smaku
Tajskie kulki z sosem orzechowym 153

Potrawa pikantna, sos ostry. Kiedy pierwszy raz spróbowałam azjatyckiego sosu z orzeszków ziemnych, zakochałam się od pierwszej chwili. Podany był wtedy z malutkimi  grillowanymi szaszłyczkami z piersi kurczaka i zieloną sałatą. Nie było to w chińskiej knajpce, a w niemieckiej restauracji hotelowej w jakimś malutkim, przyautostradowym miasteczku. Chcieliśmy coś zjeść, ale było późno i po drodze(...)pewnie nie po raz pierwszy i nie ostatni przekonaliśmy się, że nie ma co sądzić książki po okładce! :) Oczywiście powtórzyłam danie w domu, z bardzo zadowalającym efektem, a sos gości na naszych talerzach regularnie. Dziś nieco inna jego odsłona, według tajskiego przepisu, inspirowany przepisem z książeczki "Asiatische Küche - Wok- & Pfanngerichte", czyli "Kuchnia azjatycka - dania z woka i patelni

Kuchnia Prezydentowej
Wiejska sałatka z sosem koperkowym 175

taką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo lepszy ;) Składniki dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 1 duży pomidor 1 średni ogórek świeży 1/2 małej puszki groszku konserwowego(...)przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Sałatę lodową drobno siekamy. Dodajemy pokrojony w półplasterki pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę. Groszek odcedzamy i również dodajemy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz jajka i polewamy odrobiną sosu koperkowego. Piękna porcelana zachodnich firm

Kuchnia w czekoladzie
Domowe hamburgery 248

żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi

Luźna Kuchnia
Sałatka z quinoą, ogórkiem, selerem naciowymi i lawendą 136

łyżka suszonej lawendy 3 łyżki ostu jabłkowego ekologicznego 3 łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym z octu jabłkowego i oleju, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy listkami mięty i lawendą. Polecam

Quinoa Raz!
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 152

Przykryć pokrywką i gotować do miękkości około 20 minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz zmiksuj go. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować razem przez kilka minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
50 przepisów z zielonymi warzywami 149

Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zestawieniu najlepszych przepisów z zielonymi warzywami! Na zdrowie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka

Moja smaczna kuchnia
Sałata lodowa z rzodkiewką 132

papryka czerwona mała czerwona cebulka 2 ogórki zielone natka pietruszki mały pęczek rzodkiewek ewentualnie sól do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem  i ponownie wymieszać. Sos : Do soku z połowy cytryny dodać 2 łyżki oliwy, łyżkę musztardy oraz łyżkę miodu. Najwygodniej wstrząsnąć

Proste Potrawy
Schab z mozzarellą oliwkami i pomidorem pieczony w mleku kokosowym 143

mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki z zimną wodą. Podawaj z purre ziemniaczanym i dowolną sałatą. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Przegrzebki na tagliatelle z chrupiącymi stynkami, rzodkiewką i mizuną 124

pół krążki 200 g małych rybek stynek (świeże lub mrożone) garść liści mizuny (można zastąpić roszponką, młodymi listkami sałat lub rukolą 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka jasnego lekkiego sosu rybnego sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia stynek Wykonanie: Nastawić dużo wody i ugotować tagliatelle al dente. Odcedzić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jedzonko do pracy #3 136

można przecież zachować na przyszły rok;)  A oto mój dzisiejszy zestaw do pracy: Śniadanie - tortilla z serkiem Philadelphia i sosem sweet-chilli (uwielbiam go). Lunch - kotlecik wołowy (od burgerów z dnia poprzedniego) i sałatka z różnych warzyw (cebula, sałata, pomidor, ogórek (świeży i kiszony), papryka) Smacznego

Codzienne Gotowanie
Przepyszna sałatka sezonowa- szybka i aromatyczna 175

mnie działają na zasadzie "mówisz!masz!". Szczególnie teraz kiedy stragany uginają się nam od dobroci. Składniki -mix zielonych sałat- jakie lubisz -pomidorki koktajlowe bądz śliwkowe -ogórek gruntowy -marchewka -ser wędzony -liście kolendry u mnie od  Skworcu -szczypta soli - sos kebab-gyros  FOLWARK Umyj składniki, pokrój, ser i marchewkę- zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj sól, liście kolendry

Z Kuchni Do Kuchni
11 przepisów z owocami leśnymi 117

jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Szybka sałatka na śniadanie 281

włoskiego - u mnie capri Przygotowanie : Sałatę, rzodkiewki, pomidory umyć Ser pokroić w kostkę, oliwki jeśli duże przekroić na pół Sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki pokroić na dość sporą kostkę Pomidory pokroić i odsączyć na sicie Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i wymieszać ostrożnie . Tę sałatkę robiłam około 20 min. Jeśli więc mamy składniki to nie jest to wielki problem... Wystarczy

Proste Potrawy
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 184

zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą,  pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy. Pysznie było. Smacznego

Gosia gotuje
Brzoskwiniowy kurczak z ryżem 334

grube plastry brzoskwinie , zalewamy sokiem z brzoskwiń i dodajemy łyżkę cukru. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości oblewając powstającym sosem karmelowo – brzoskwiniowym. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy z gorącym ryżem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki oraz świeżą sałatą. Smacznego

Ostra na Słodko
Domowy Longer KFC 2409

minut z każdej ze stron). Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną sałatę lodową. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz ketchup'em i przykrywamy całość. Longer'y możemy podać z frytkami oraz sosami np. czosnkowy, barbecue.          Moje posty

Słodka Strona
Zdrowe Warsztaty kulinarne 23-11-2013 178

próbować tych pyszności.   Zaczęliśmy od sałatek: *  Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia.  Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania