słodka przyprawa do kurczaka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy
słodki bratekSKŁADNIKI : 4-5 jajek ugotowanych na twardo 170 g tuńczyka w sosie własnym firmy GRAAL 1 marchew, ugotowana 1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku kulki pierzu do dekoracji sałata lodowa, kiełki, brokuł do dekoracji
Kulinarne Fantazje Mariolikawałki marchewki i jabłko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 200 st . pod koniec odkrywamy, polewamy wytopionym sosem i włączamy termoobieg na ok 10 min by nasza perliczka ładnie się przyrumieniła. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami
Gotowanie jest łatwediecie paleo to trochę koziego sera też było by super. Składniki: szparagi zielone ogórek brokuł rukola bazylia sałata szpinak Dressing: ⅓ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy DIJON ząbek czosnku ⅓ szklanki oliwy z oliwek szczypta soli Przygotowanie sosu: Do garnka wlewamy ocet balsamiczny doprowadzamy do wżenia i redukujemy jego ilość o połowę (jednym słowem odparowujemy go). Dorzucamy resztę składników i dobrze
PaleoLifejakieś nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej w wiosennym ogrodzie! Ech - marzy mi się :) Do tego koszyk ze świeżym pieczywem, sałata z ogródka i domowa lemoniada... No i dużo serwetek do wycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek
zadanie-gotowaniesłodkiej Filety umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Obficie oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. Sałatę, paprykę i cebulkę pokroić. Majonez wymieszać z keczupem i słodką papryką. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, połączyć z sosem. Tortille przekroić na pół, zwinąć w rożek. Końce zawinąć w folię aluminiową. Rożki napełniać sałatką, można oprószyć kolorowym pieprzem. Składniki
Smakołyki Asizmęczenia i nieustannego braku czasu. Dziś w końcu jednak się zmobilizowałam i przygotowałam pyszne i sycące jedzonko. Śniadanie - tortilla z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe. Lunch - Makaron pappardelle z brokułem w sosie z gorgonzoli. Brokuła (średnie główka) podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać
Codzienne Gotowaniejest to obowiązkowe. Zmniejsz jeszcze ogień i duś około 15 minut, czasami zaglądając do niej i dolewając odrobinę wody, gdyby sos za bardzo zgęstniał. DUŚ aż ziemniaki dojdą, w między czasie przygotuj swoją ulubioną sałatkę, u mnie to będzie sałata rzymska z oliwą i octem jabłkowym, tak po prostu..lekko posolona oczywiście. Pod koniec tych 15 minut zdejmij pokrywkę , niech
Pasje JolkiSałatka wiosenna, którą uwielbiam. Tym razem lekko wzbogacona innymi warzywami oraz z sosem delikatnie czosnkowym. Składniki: (wybierając duże warzywa wyjdzie bardzo duży półmisek sałatki) 3 marchwie, 1 pietruszka, 8 jaj, kalafior, sałata, świeży ogórek, 3 pomidory, pęczek szczypioru, liść pora, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 4 łyżki majonezu, 280ml śmietany 18% słodkiej. Przygotowanie: Marchew
W kuchni u Monikikroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę chili lub sosu z chili oraz łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy na liściach różnych sałat lub rukoli w towarzystwie salsy pomidorowej. Niebo w gębie! Smacznego
W kuchni Katiejest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja. SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku
DefinicjaSmakudrobne pozostawić je w całości, te większe można podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski lub na talerz. Zalać sosem musztardowym. Na wierzchu ułożyć połówki jajek na twardo. Można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podać z ulubioną wiosenną sałatą. Smacznego! * przepis pochodzi z książki Kuchnia niemiecka, wyd. Rzeczpospolita, rok wydania 2008 . ** ziemniaki nie chciały się ładnie uśmiechać
KUCHARNIApokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę. Połowę pomarańczy obrać i pokroić na małe kawałki. Przygotowane składniki ułożyć na sałacie. Całość posypać ziołami do sałatek i skropić sokiem wyciśniętym z pozostałej połówki pomarańczy. Sałatkę można również skropić gotowym sosem sałatkowym-włoskim lub zrobić sosik mieszając 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku pomarańczowego i 1 łyżeczkę keczupu. Wszystkie wersje dressingu
Monia miesza i gotujeopakowania rukoli 125 g tj. około 2 garści połowa sałaty lodowej 3-4 pomidory Przygotowanie : Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkę Składniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami .Zawsze
Proste PotrawyDziś proponujemy Wam sos pietruszkowy, który dzięki dodaniu łyżki pistacji ma bardzo ciekawy smak. My osobiście uwielbiamy go dodawać do wszelkiego rodzaju sałat. Zapraszamy do wypróbowania! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała miseczka Składniki: 100g oliwy z oliwek Łyżeczka miodu Łyżka pistacji Ząbek czosnku ¾ pęczka pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia
Kolizje Smakówporcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę masłową. Truskawki pokroić w ćwiartki. Camemberta pokroić na małe kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, sok pomarańczowy i miód wymieszać w słoiczku. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujepokroić w półplasterki, oliwki pokroić na plasterki, tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Wszystkie przygotowane składniki rozłożyć na sałacie. Jogurt, olej, sok z cytryny, oregano, zmiażdżony ząbek czosnku i miód dokładnie wymieszać (ja miksuje w rozdrabniaczu). Gotowym sosem polać sałatkę i zajadać
Monia miesza i gotujekroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem polewamy sosem
magiczna kuchnia Kasirozgrzaniu dodajemy mieszankę. Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto(...)kroimy na plastry. Sałatka : sałata lodowa dymka pomidor fasola czerwona oliwki papryczka chili kiełki rzodkiewki Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według uznania i oliwki również. Wszystko mieszamy i polewamy sosem lub tylko oliwą z oliwek. Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy
vegetaniejest na lekką kolację. Sałatka z ogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie(...)sos wymieszać i odstawić aby smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki dyni. Zetrzeć parmezan na tartce. Ogórka obrać, pokroić w plasterki a potem na pół. Włożyć do miseczki i dodać sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Fasolkę podzielić na 3 części i ugotować. Cebulę pokroić w piórka. Sałaty umyć
Jaglusiasmarujemy serkiem almette, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na to kładziemy plastry szynki. Możemy dać na to liść sałaty. Na brzeg z jednej strony dajemy paprykę. Zawijamy dokładnie ściskając. Uwaga, żeby tortilla się nie rozerwała! Ja bardzo lubię te zawijaki z sosem czosnkowym. Szybko uciekają ze stołu! Smacznego
Kuchnia moimi oczamisporych rozmiarów i zachęcało do zjedzenia - marynata z sosu BBQ nadała piękną barwę, a jako dodatki podano sos, surówkę i frytki. Takie same dodatki dodano do burgera (tyle, że sos był inny). Wrażenia są mieszane, o ile żebro było pyszne i zaspokajało głód, o tyle do burgera mam kilka zastrzeżeń . Jest to danie bardziej slow niż fast food, więc rozumiem(...)już nieszczególnie - widać było braki w zapasach, chyba że za każdym razem do burgera podają ścinki sałaty (głównie okolice głąba) czy zbyt mocno spieczony boczek. Do tego w burgerze znalazło się coś jeszcze bliżej nieokreślonego: za mocno podsmażone pieczarki? Z ilością sosu też przesadzili, a dodatki były takie sobie - szczególnie można by było popracować nad surówką i postarać się
Pasja SmakuPotrawa pikantna, sos ostry. Kiedy pierwszy raz spróbowałam azjatyckiego sosu z orzeszków ziemnych, zakochałam się od pierwszej chwili. Podany był wtedy z malutkimi grillowanymi szaszłyczkami z piersi kurczaka i zieloną sałatą. Nie było to w chińskiej knajpce, a w niemieckiej restauracji hotelowej w jakimś malutkim, przyautostradowym miasteczku. Chcieliśmy coś zjeść, ale było późno i po drodze(...)pewnie nie po raz pierwszy i nie ostatni przekonaliśmy się, że nie ma co sądzić książki po okładce! :) Oczywiście powtórzyłam danie w domu, z bardzo zadowalającym efektem, a sos gości na naszych talerzach regularnie. Dziś nieco inna jego odsłona, według tajskiego przepisu, inspirowany przepisem z książeczki "Asiatische Küche - Wok- & Pfanngerichte", czyli "Kuchnia azjatycka - dania z woka i patelni
Kuchnia Prezydentowejtaką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo lepszy ;) Składniki dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 1 duży pomidor 1 średni ogórek świeży 1/2 małej puszki groszku konserwowego(...)przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Sałatę lodową drobno siekamy. Dodajemy pokrojony w półplasterki pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę. Groszek odcedzamy i również dodajemy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz jajka i polewamy odrobiną sosu koperkowego. Piękna porcelana zachodnich firm
Kuchnia w czekoladzieżółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi
Luźna Kuchniałyżka suszonej lawendy 3 łyżki ostu jabłkowego ekologicznego 3 łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym z octu jabłkowego i oleju, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy listkami mięty i lawendą. Polecam
Quinoa Raz!Przykryć pokrywką i gotować do miękkości około 20 minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz zmiksuj go. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować razem przez kilka minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zestawieniu najlepszych przepisów z zielonymi warzywami! Na zdrowie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka
Moja smaczna kuchniapapryka czerwona mała czerwona cebulka 2 ogórki zielone natka pietruszki mały pęczek rzodkiewek ewentualnie sól do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem i ponownie wymieszać. Sos : Do soku z połowy cytryny dodać 2 łyżki oliwy, łyżkę musztardy oraz łyżkę miodu. Najwygodniej wstrząsnąć
Proste Potrawymniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki z zimną wodą. Podawaj z purre ziemniaczanym i dowolną sałatą. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkipół krążki 200 g małych rybek stynek (świeże lub mrożone) garść liści mizuny (można zastąpić roszponką, młodymi listkami sałat lub rukolą 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka jasnego lekkiego sosu rybnego sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia stynek Wykonanie: Nastawić dużo wody i ugotować tagliatelle al dente. Odcedzić
Sztuka gotowania w/g Samirymożna przecież zachować na przyszły rok;) A oto mój dzisiejszy zestaw do pracy: Śniadanie - tortilla z serkiem Philadelphia i sosem sweet-chilli (uwielbiam go). Lunch - kotlecik wołowy (od burgerów z dnia poprzedniego) i sałatka z różnych warzyw (cebula, sałata, pomidor, ogórek (świeży i kiszony), papryka) Smacznego
Codzienne Gotowaniemnie działają na zasadzie "mówisz!masz!". Szczególnie teraz kiedy stragany uginają się nam od dobroci. Składniki -mix zielonych sałat- jakie lubisz -pomidorki koktajlowe bądz śliwkowe -ogórek gruntowy -marchewka -ser wędzony -liście kolendry u mnie od Skworcu -szczypta soli - sos kebab-gyros FOLWARK Umyj składniki, pokrój, ser i marchewkę- zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj sól, liście kolendry
Z Kuchni Do Kuchnijeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniawłoskiego - u mnie capri Przygotowanie : Sałatę, rzodkiewki, pomidory umyć Ser pokroić w kostkę, oliwki jeśli duże przekroić na pół Sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki pokroić na dość sporą kostkę Pomidory pokroić i odsączyć na sicie Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i wymieszać ostrożnie . Tę sałatkę robiłam około 20 min. Jeśli więc mamy składniki to nie jest to wielki problem... Wystarczy
Proste Potrawyzagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą, pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy. Pysznie było. Smacznego
Gosia gotujegrube plastry brzoskwinie , zalewamy sokiem z brzoskwiń i dodajemy łyżkę cukru. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości oblewając powstającym sosem karmelowo – brzoskwiniowym. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy z gorącym ryżem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki oraz świeżą sałatą. Smacznego
Ostra na Słodkominut z każdej ze stron). Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną sałatę lodową. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz ketchup'em i przykrywamy całość. Longer'y możemy podać z frytkami oraz sosami np. czosnkowy, barbecue. Moje posty
Słodka Stronapróbować tych pyszności. Zaczęliśmy od sałatek: * Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu
kolorowotorcikowo