falafele, ale tymczasem mam dla Was kolejną, tym razem pięknie różową wariację buraczaną :) Na blogu mieliśmy już falafele z marchewką i kuminem , a także falafele jesienne - z dynią w sosie pomidorowo- grzybowym . Mój Mąż śmieje się, że powinnam otworzyć foodtrucka z kolorowymi falafelami i kto wiem, może miałabym popyt :) Prawda jest taka, że falafele są proste, tanie, a ja nieźle(...)sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych falafeli: Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota kuchennego
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka tymianku sos do sałatek (paprykowo-ziołowy(...)doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone na pół SOS: tymianek, 3 łyżki oliwy, sos do sałatek i cytrynę razem mieszamy. Warzywa polewamy sosem i sałatkę można jeść. Smacznego
IMPRESJA SMAKUdają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa. Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor 1/3 ogórka kilka różyczek brokuła (ugotowanego al dente) łyżeczka soku z cytryny łyżka nasion słonecznika(...)kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet nie wystarcza- można dodać kromkę lub dwie razowego
Kuchnia Elliełyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie, co lubicie) 4 bułki do burgerów Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki kotletów i wyrabiamy do chwili, aż mięso(...)plastry. Bułki kroimy na pół i chwilę podgrzewamy na grillu (ale musicie uważać, bo bardzo szybko się przypalają). Na dolną część bułki nanosimy musztardę, na nią kładziemy sałatę, mięso, ser, sałatkę ogórkową, keczup, cebulę czerwoną, pomidora, (ewentualnie jeszcze raz sałatę), majonez, nakrywamy drugą częścią bułki. Smacznego :-) P.S. Jeśli ktoś chciałby zapytać gdzie w moim burgerze jest keczup
Czary - gary w kuchnipaprykę umyć Rzodkiewki i pomidory pokroić, sałatę również pokroić dość drobno Każdą kulkę sera podzielić na 3-4 części, a paprykę kroimy w cienkie piórka Pokrojone pomidory posypujemy lekko solą i osączamy na sicie Wszystkie składniki układamy warstwami, u mnie były to 2 powtarzające się warstwy, posypałam pieprzem Sałatkę polewamy sosem tuz przed podaniem ja na stół , wtedy dopiero
Proste PotrawySkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie(...)mięso będzie gotowe, wystudź. W misce wymieszaj sałaty wraz z pomidorem i cebulą (pokrojone w piórka). Ciecierzycę należy zalać wrzątkiem i moczyć przez około 2-3 godziny. Po tym czasie odsączyć, wypłukać i gotować na małym ogniu do miękkości około 45 minut. Wystudzoną wraz z mięsem dodaj do sałatki. Przygotuj sos: do miseczki włóż musztardę, wymieszaj z miodem. Do gładkiej
Zasmakuj Kuchnikuchni eksperymentować :) Składniki: 0,5 sałaty lodowej ogórek 1 szt. pomidor 2 szt. ser feta pół kostki (ok 130 g) pół cebuli czerwonej papryka 1 szt. pierś z kurczaka 1 szt. placki tortilli 8-10 szt. sól i pieprz jajka 2 szt. bułka tarta olej (u mnie kokosowy) sos czosnkowy: jogurt naturalny 400 g majonez 1 łyżka vegeta(...)koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam. Teraz pojedynczo wkładam placki tortilli do mikrofali na ok 15 sek następnie wykładam wąski pasek warzyw z fetą na lewą stronę placka, na to kładę pierś pokrojoną w kostkę i polewam sosem. Na koniec tortille zwijam najpierw od dołu
Kuchnia Vikiłyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa Sos czosnkowy: - jogurt naturalny 150 g - łyżka majonezu - ząbek czosnku - świeżo siekany koperek - sól, pieprz Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym
Sajkofanka smakupojemnik jogurtu naturalnego 50 g. 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 5 g. 1 mała grahamka 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************** Sałatę opłukac i porwać.Pierś KURCZAKA pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać z jabłkiem polać przygotowanym sosem z jogurtu ,keczupu i oleju.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka jest bardzo smaczna, podałam ją z sosem miodowo- musztardowym od firmy Roleski , rukola doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Taką sałatkę często przyrządzam sobie
Bajeczna Kuchniamasłem. Smażyć na rumiano ( u mnie po 8 minut z każdej strony wystarczyło). Ser pokroić w kosteczkę. Na talerze rozłożyć poszatkowaną kapustę / sałatę. Porozkładać równo na niej wątróbkę, na każdej położyć kosteczkę sera*. Ułożyć zamarynowaną cebulkę. Polać sosem. Podawać na ciepło lub już jak wątróbka wystygnie. Na zimno jest równie smaczna. * jeżeli zrezygnujemy ze słonego sera w sałatce wątróbkę
kawawszklanceprzykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure
Kuchenna Kontrrewolucyaodrobinę majonezu, tylko tyle aby masa delikatnie się połączyła. Avocado zmiksować z serkiem i majonezem. Na każde ciastko nałożyć liść sałaty (aby nie zrobiły się mokre od masy), następnie nałożyć masę krewetkową, a na wierzch sos z avocado
Jadło i czytadłogotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się wody. Wyjąć, przestudzić. Każdy szparag przkroić na 3 części i wymieszać z sałatą.Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i pokruszone orzechy włoskie. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sałatkę i odstawić na 5-10 minut, aż szparagi przejdą smakiem sosu. Podawać... Smacznego
Gosia gotujecytryny. Następnie dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i smażyć ciągle mieszając około 2 minuty. Na półmisku ułożyć opłukaną i osuszoną sałatę oraz pomidory pokrojone w ćwiartki. Wyłożyć krewetki z patelni, a następnie wszystko polać maślanym sosem, który powstał w czasie smażenia
O kuchni z uczuciem