sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:128/206)

Burgery bezmięsne z sosem miodowo-musztardowym 157

może zepsuć cały smak pieprz do smaku (soli już nie dodajemy, wystarczy słony sos sojowy) Sos miodowo-musztardowy (wszystkie składniki wymieszaj w małym słoiczku): 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon pieprz Dodatki: awokado pokrojone w plasterki pomidor w plasterkach sałata inne ulubione warzywa, np. ogórek, papryka, cebula 1. Rozgrzej na dużej patelni olej. Dodaj pokrojoną(...)duś kolejnych kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. 3. W dużej misce wymieszaj mąkę i słonecznik. Dodaj smażone warzywa, odciskając z nich nadmiar wody. Wlej sos sojowy, dopraw pieprzem i papryką, dokładnie wymieszaj. 4. Podziel masę na 9 części - jeśli się lepi, włóż ją na kilka minut do zamrażarki lub zwilżaj dłonie zimną wodą. Każdą kulkę wykładaj

Powiedz dietom nie
Zielone Tortille 240

sera żółtego 3 filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 dojrzałe owoce awokado 1 ogórek zielony 2 pomidory oliwa z oliwek 1 op serka naturalnego  bazylia oregano sól pieprz słodka papryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka gałązek świeżej kolendry • 4 łyżki oliwy z oliwek • sól

Luźna Kuchnia
Lekka tortilla z meksykańskim kurczakiem 273

lekkie z dużą ilością warzyw. Najlepiej, gdyby dało się je jeść zimne. Takim przykładem będzie tortilla złożona z sałatki, z dodatkiem mięsa usmażonego w ostrej przyprawie i delikatnym schłodzonym sosem. Tak powstał obiad idealny! Ps. od wtorku powracam już do rzeczywistości spośród tych wszystkich ustaw i innych prawniczych cudów! Oj, mam ochotę poszaleć w kuchni – już dziś kusi mnie zrobienie(...)czasie usmażyć mięso. Ja już nie dodawałam więcej oleju. Sałatka:   sałatę umyć, pokroić, porwać na drobne kawałki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka (tak wiem, nie powinno się ich łączyć, ale od czasu do czasu można) oraz kukurydzę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Sos czosnkowy: jogurt, majonez, posiekany czosnek, sól, pieprz, odrobina włoskiej przyprawy – wymieszać i wstawić do lodówki

Fabryka pomysłów
ZIEMNIAKI WULKANO, SOS A LA LAWA I KURCZAK 268

minut w temperaturze 180º. W połowie pieczenia mięso obrócić. Zrobić sałatkę. Do miski podrzeć liście sałaty. Pomidora pokroić w kawałki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić cytryną. Na talerzu uformować ziemniaki w formie stożka. Zrobić dziurę pośrodku. Dodać pokrojony koperek. Polać sosem pieczarkowym wierzch ziemniaków i talerz dookoła. Na boku dodać pierść z kurczaka i sałatkę. Smacznego

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka z ananasem, szynką, żółtym serem, porem, jajkiem i kukurydzą 527

Najczęściej na blogu pojawiają się sałatki zielona z sałatą jako baza i różnymi dodatkami. Ta sałatka jest nieco cięższa ale i bardziej treściwa, odchudziłam ją nieco, bowiem zamiast majonezu użyłam sosu jogurtowego na bazie jogurtu naturalnego. Resztę już wiecie: ananas, szynka dobrej jakości, kukurydza konserwowa, jajka, por oraz żółty ser. Całość bardzo smaczna. Idealna na weekend lub rodzinne święto

Mango Papaja
Dietetyczny hamburger 545

przyjęcia.  Składniki: - bułka żytnia pełnoziarnista - 1 sztuka  - pierś z kurczaka - 1/2 sztuki  - sałata - 2 liście  - ogórek świeży - 5 plastrów  - pomidor - 2 plastry  - czerwona cebula - 2 plastry  - ser Mozzarella - 2 plastry  - szczypiorek  - ostra papryka, zioła  Sos czosnkowy:   - jogurt naturalny - 3 łyżki  - czosnek - 1 ząbek  - świeża bazylia  - pieprz

Fit-amina
Placek po węgiersku 1715

kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone. Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 223

zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami

głodny alergik
Sałatka z wędzonym łososiem 332

sałatę, ja używam zawsze mieszanki różnych sałat ale można dać jedną np. masłową. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Na sałacie ułożyć kawałeczki wędzonego łososia oraz pokrojone pomidorki. W słoiczku wymieszać olej z octem balsamicznym, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka meksykańska 288

majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Sałatkę układać w kolejności od dołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem 4. Fasola czerwona 5. Ogórek konserwowy pokrojony w kostkę 6. Sos jogurtowy 7. Pokruszone tortille w środku a wokół naczynia korona z trójkątów. Sałatkę trzymamy

To co kocham
Restauracja Abażur | Warszawa 188

serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico

Kuchnia Bazylii
SAŁATKA WARZYWNA Z FETĄ 178

Kolorowa , smaczna i zdrowa . Czym więcej składników tym bardziej smakuje i wygląda kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka,  oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek  ocet winny łyżka musztardy francuskiej  łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona

potrawyregionalne
Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym. 172

drobne wiórki posiekana -awokado w drobną kostkę pokrojone -dwie kromki pieczywa żytniego -gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól, pieprz -posiekane świeże oregano Wszystkie składniki mieszamy

BaRepas
Tacos z mięsem mielonym 260

odcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze kawałki do podgrzanych tacos w piekarniku (przez 3 minuty 180'C) wykładamy mięso i warzywa.  Całość można polać jakimś sosem bądź dodać zupełnie co innego wszystko zależy od Waszej fantazji. Smacznego

cookpl
Kruche Marchewki 359

mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 1/2 połówki piersi z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła  2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowany przyprawa do kurczaka Dodatkowo: karbowana sałata do dekoracji Ciasto: Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się

Czerwona Porzeczka
Sałatka z łososiem 382

menu, mam pewną podpowiedź. Sałatka z łososiem. Szybka, elegancka, wyborna.  Składniki: 1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa itp.)  180 g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę  10 pomidorków koktajlowych  maly słoik czarnych oliwek  sól, pieprz, zioła prowansalskie  sos miodowo - musztardowy  Sposób przyrządzenia:   Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Polać

pieprzny smaczek
Burger wołowy III 186

używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę. Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek,  plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub  keczupem . Smacznego

Stare Gary
Placki z cukinii 2 205

delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej

Stare Gary