Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków 7. Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem 8. Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 9. Lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym 10. Surówka z kapusty pekińskiej
Słodkie okruszkipogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatweprzyprawa Secrets of India Bombaj Masala (Kotanyi). Podsmażyć na patelni z jedną łyżeczką oliwy z oliwek. Do miski wsypać mix sałat, ukolę oraz kiełki. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz rzodkiewkę. Usmażonego kurczaka ułożyć na wierzchu sałatki. Polać wszystko sosem. Sos: Do jogurtu dodać 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę przyprawy do sałatek
The Sweet Damselsię przypalić!). Wrzuciłam chutney, doprowadziłam do lekkiego wrzenia, wlałam śmietankę i gotowałam sos kilka minut do wyraźnego zgęstnienia. 6. Zmiksowałam sos na gładko, włożyłam do niego z powrotem roladki i chwilkę jeszcze podgrzałam. Podawałam z puree ziemniaczanym i sałatą fryzyjską z pomidorami
Kuchnia Prezydentowejzewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi daikon, itp.) Warzywa pokrój w cienkie, długie paski. Co dalej? Skorzystałam z tego filmiku: Pozostałe składniki: sos sojowy japoński chrzan wasabi (uwaga: bardzo ostry) marynowany imbir w cienkich plastrach Nalej trochę sosu do miseczki (możesz rozcieńczyć
Qlinarnie i Qlinarnieprzyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Jajka ugotować na twardo. Odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć umyte osuszone liście sałaty, makaron, rozdrobnionego palcami kurczaka, piórka z czerwonej cebuli i ćwiartki jajek. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się
Gosia gotujeTakie same wyróżnienia otrzymali blogerzy, których dania zostały uznane za najlepsze w następujących kategoriach: - ŚNIADANIE - za Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i sałatą (Piotr Straga współautora bloga "Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię") - OBIAD - za Łososia w pomarańczowo-imbirowym sosie (Anna Wlezień autorka bloga „Życie od kuchni") - KOLACJA - za Dietetyczną lasagne z piersią z kurczaka (Iwona z bloga "Blogotowanie z pasją
Pasja SmakuSałatka powstała z produktów, których akurat miałam pod ręką w nadmiarze: ugotowane małe ziemniaczki w łupinach, gotowane jajka, sałata, grzanki, świeży ogórek ... Wszystko buch do miski - i voila! Kolacja gotowa. Ja bardzo lubię takie sałatki bez sosów, majonezu, czy oliwy - pod taką postacią smakują mi najbardziej. Dla męża była już wzbogacona wersja :) Dodałam łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu
Walijskie Pichceniecukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu
Proste Potrawyswoją kolej, dla zdrowia otrzymywał od nas pyszną sałatkę. Głównymi bohaterami były produkty marek: FIT&EASY , z których sałat robiłyśmy smakowitości, SIERPC , co dostarczył nam wspaniałe sery oraz marka BORGES , która zaopatrzyła w swe świetnie oliwy, sosy, octy balsamiczne i oliwki - drylowane zielone, nadziewane serem bądź papryką. fot: http://www.blogerchef.pl/ fot.: http://blogerchef.pl/ Więcj o namiocie sałatkowym na blogu
W kuchni Karmel-itkićwiartki, cebulę w piórka. Odsączone z oliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół. W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry salami. Polewamy sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej oliwy, octu balsamico, miodu, soli i pieprzu. Uwaga ode mnie: do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników, możemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładresing: Łyżka oleju z oliwek łyżka musztardy, Łyżeczka soku z cytryny , Szczypta soli i pieprzu . Na talerzu układamy liście sałaty, plasterek łososia dzielimy na mniejsze kawałki, a pomidorki i jajko kroimy w ćwiartki . Całość polewamy dobrze wymieszanym sosem. Smacznego
cookpljuż na blogu. Taka sałatka jest smaczna, do tego sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki i zajadamy ze smakiem. Przepis na ogórki faszerowane sałatką. 2 ogórki ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki gotowanej na parze soczewicy 50 g ryżu 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej Natka pietruszki sól i pieprz(...)którą zapakowałam do łódeczek z ogórka. Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Sałatka jest sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki i zajadamy ze smakiem. The post Ogórki faszerowane sałatką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświetnie sprawdzają się ryby pieczone, wędzone, puszkowane. Polecam łososia teriyaki , łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym czy paluszki surimi. W zasadzie można zrobić nawet wersję wegetariańską, z samymi dodatkami. Jako owe dodatki polecam świeżego ogórka, awokado, marynowaną tykwę, białą rzepę, świeżą paprykę, sałatę, kremowy serek. Co kto lubi :) Porcja dla 2-4 osób: 250 g ryżu do sushi (powinien
Zawsze głodna!obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat 100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy sól 2 jajka (przepis poniżej) ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy sos :) Przygotowanie: Szparagi
bistro mamaprzyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem do smaku. 3. MONTAŻ SAŁATKI I PODANIE (5 min) Sałatę siekamy w paski lub w kostkę, oliwki na połówki, pomidor w kostkę lub ósemki, awokado w kostkę a cheddar ścieramy na tarce. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy mięsa oraz sosu (możecie na początku dodać jedynie ¾ sosu i ew. później dodać więcej, gdyż przepis zakłada dość
Nerds Kitchensmakują nam te prawdziwie wiosenne z sezonowymi warzywami i sosem winegret. Przedstawiamy przepyszną sałatkę z pomidorami i ogórkami (prosto z działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie. Składniki: - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe(...)myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Całość
Pan i Pani Smith w kuchniBardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół prowansalskich Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu naturalnego łyżka oliwy sól pieprz
ChilliJemyżółtej papryki 1/2 łyżeczki soli ziołowej pieprz 2 pszenne tortille olej do smażenia (około 3 łyżki) przegotowana woda 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Roleski 3-4 liście mini sałaty rzymskiej żółty ser np. Edamski Przygotowanie Obraną i drobno pokrojoną cebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę(...)odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło. Na jedną tortillę, która będzie stanowić spód, wykładamy porwane liście sałaty rzymskiej. Następnie ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny
Słodkie okruszkiżółtej papryki 1/2 łyżeczki soli ziołowej pieprz 2 pszenne tortille olej do smażenia (około 3 łyżki) przegotowana woda 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Roleski 3-4 liście mini sałaty rzymskiej żółty ser np. Edamski Przygotowanie: Obraną i drobno pokrojoną cebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę(...)wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło. Na jedną tortillę, która będzie stanowić spód, wykładamy porwane liście sałaty rzymskiej. Następnie ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny
Słodkie okruszkiMoja ulubiona sałatka Szefa z sosem musztardowym. Dobra na każdą imprezę, syta i w miarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego(...)mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie: Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy
W Moim Magicznym Domupół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego
Gosia gotujesałatę rzymską z roszponką i innymi, ulubionymi rodzajami sałat) 1/2 szklanki komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem) 1 szklanka wody 1 dojrzałe awokado 8 pomidorków malinowych/koktajlowych garść orzechów laskowych 1 gruszka sól himalajska do smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek(...)naszych dwóch misek. Na sałatę nakładamy po 2-3 łyżki komosy. Obok układamy awokado (jeśli było duże to 1/3 awokado na porcję powinno wystarczyć), pomidorki i gruszkę. Wszystko polewamy dressingiem. Na górę wrzucamy parę orzeszków i parmezan (lub pokrojone pomidorki suszone). Artykuł Sycąca sałatka z gruszką, awokado, „parmezanem”, orzechami laskowymi i słodkim sosem bazyliowym. pochodzi z serwisu
Fill The Bowl