sos do ryby - 1500 przepisów (strona:34/100)

Łosoś teriyaki 283

łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie:   Rybę kroimy w dość dużą kostkę  (około 3 cm) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy

Mania Gotowania
Tuńczyk w kokardkach 246

Światła nawet nie ma!Ale i z tego da się coś zrobić.Szybko i smacznie.Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente(...)czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kukurydzę i tak dusimy ok. 5 minut mieszając co jakiś czas. Przekładamy nasz sos do garnka dodajemy łyżeczkę koncentratu (dla mnie najlepszy jest Pudliszki), dodajemy jogurt naturalny, śmietanę

Kuchnia moimi oczami
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 177

jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się nazywać wegetarianką, bo jem żywe stworzenia! No cóż, rośliny też

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 228

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.Zapraszam

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym 253

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym...Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti.Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów.Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany.Pyszne, proste

Gospodyni Miejska
Fritata z wędzonym łososiem 115

razu przystąpiłam do działania. Dodałam jeszcze kilka różnych dodatków i... efekt przeszedł moje oczekiwania! Wyśmienita  frittata z delikatnym aromatem wędzonej ryby i kwaskowych kaparów - rewelacja! 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 100g wędzonego łososia 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka kaparów 2-3 łyżki mleka sól, pieprz zioła masło Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć(...)maśle. Gdy się lekko zrumieni dodać łososia i smażyć aż nabierze różowego koloru, podlać sosem sojowym, dodać kapary i jescze chwilę smażyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać mleko popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać jajeczną masą i równomiernie rozprowadzić po patelni. Gdy brzegi podeschną odchylać je delikatnie łopatką i przechylając patelnię przelewać tam nie ścięte jajko

Codzienne Gotowanie
Złociste plaże = złocista sola 167

się "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina(...)patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego

Gotowanie to kochanie
Mintaj z pikantną gruszką 160

ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby).  Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym.  Rybę wyjąć z marynaty

Buniabaje w kuchni
Pulpeciki z łososia w sosie koperkowym 171

niezwykle aromatyczne. Z delikatnie cytrusową nutą dzięki dodatkowi imbiru i lekką pikanterią sera grana padano. Zdecydowanie wejdą na stałe do naszego obiadowego repertuaru. Bardzo polecam! Pulpeciki z łososia z sosem koperkowym Składniki na 4 porcje:400 g świeżego łososia1 jajko3-4 łyżki bułki tartej3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g)1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbirupęczek koperku200(...)olej do smażeniaSposób przygotowania:Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Łososia dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę i ości należy je dokładnie usunąć) i dość drobno posiekać ostrym nożem. Rybę przełożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, bułkę tartą i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić (najlepiej

Obiad za dychę
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 140

powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne!Skladniki na klopsiki:60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej1/2 szklanki bulki tartej1 jajko1 czubata lyzka masla1 cebula2 lyzki posiekanej zielonej pietruszkikilka galazek miety-opcjonalniesol,pieprz,olejszczypta cukruSkladniki na sos z kaparow:2 lyzki kaparow150(...)bialego wina200 ml bulionu warzywnego200 ml smietany kremowki1 lyzeczka makina czubek noza czerwonej paprykicukier,sol do smakukilka kropel soku z cytryny Wykonanie:ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac oscicebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac  mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 132

ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão  którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy(...)mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę sosu tabasco, tak na smak:-)na koniec kolendrapolewamy mlekiem kokosowymi dendejescze tylko knorrKrok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Czas zależny oczywiście od kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa). Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to jest znak że potrawa gotowa. W między czasie

Smaki Brazylii
Dorsz w pomidorach 135

Kocham ryby, ale to już wiecie. Dziś kolejny przepis, mocna inspiracja Kwestii Smaku, sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań.  Składniki:  (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić(...)Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna być pyszna

Pasja Smaku
… i jadłam tam najlepszego łososia na świecie! BOSKO! 118

wycierać! ;) Po kilkunastu minutach danie trafiło na stół, a ja byłam już kupiona samym jego wyglądem i zapachem. Smak okazał się równie idealny! Ryba niesamowicie soczysta, delikatna i idealnie doprawiona … makaron al dente w świetnym sosie … Dodatki to kropka nad I, która sprawiła, że danie totalnie podbiło moje serducho i zostało okrzyknięte jednym z tym NAJ! Gdzie

Ostra na Słodko
Makaron z pomidorowym pesto 221

orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi.Składniki:400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti(...)zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku
Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 177

przybierze mogą być wielkie ale cienkie plastry albo zgrabne jak na zdjęciu   i robimy marynatę. Sok z limonki , miód,sos sojowy,oliwa, łączymy i zalewamy naszego tuńczyka , delikatnie mieszamy tak by marynata pokryła nam rybę Odstawiamy na 2 godziny do lodówki pod przykryciem . Zajmujemy się grzybami. Oczyszczamy , myjemy osuszamy . Następnie rozpuszczamy masło dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku Pietruszkę

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania