sos do ryby - 1500 przepisów (strona:35/100)

Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 155

Zobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są

naRuszcie
Śledzie w pomidorach 146

nichstaramy się ich nie kupować.Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie  w sosie pomidorowym.Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy.Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące.Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron.Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu(...)pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię w/g przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html                              Jeszcze gorący sos chwilę blenduję ,ale nie jest to obowiązkowe.Na każde pół litra sosu

Pasje Jolki
Przepisy na śledzia na Wigilię 159

Domowe rolmopsy z papryką   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Na zakończanie obiecana wyżej niespodzianka w postaci rewelacyjnego przepisu na łososia. Ryba podana w ten sposób jest hitem wszystkich spotkań i uroczystości. Jest też jednym najbladziej popularnych przepisów na moim blogu. Koniecznie zerknijcie

Kulinarne przygody Gatity
Wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie budyniowym -curd 225

Łosoś to moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą 40 ml soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik

Sztuka gotowania w/g Samiry
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 146

uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Chimichurri 176

wodą w rękawiczkach). Przygotowane składniki drobno posiekać. Dodać oliwę, wymieszać. Doprawić octem, solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodać jeszcze trochę oliwy. Sos odstawić, aby smaki się przegryzły. podawać do mięs i ryb (grillowanych lub pieczonych) Można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej dla pełnego uwolnienia aromatów. Smacznego! Przepis dodaję

Pełny talerz
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 374

rozpoczęły się od kilku słów wprowadzenia od Grzegorza Łapanowskiego, który omówił działanie urządzenia Tefal i przedstawił nam swoje danie pokazowe, w którego skład wchodził sos holenderski wykonany w urządzeniu Cuisine Companion, podany razem z rybą i cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała wymyślone przez Grzegorza dania. Jedni

Plate of Joy
Śledzie w sosie musztardowym 332

Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2

kulinarnyswiatdomi
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 224

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem  vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki

Czerwień i błękit
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 200

Stwierdziłam ostatnio, że jemy stanowczo za mało ryb :-( I nie to, że nie lubimy, tylko jakoś tak wychodzi. Rybkę trzeba zjeść świeżutką z patelni

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 272

koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego

Złote przepisy
Kanapki z nori 376

białej rzodkiewki marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie

OstryKęs
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 247

także tłuszczu (głównie oleju) i wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się

Ratunku obiad
makaron z łososiem 156

Obiad na szybko, na smacznie i na kolorowo! Taki właśnie zażyczyła sobie wczoraj moja Córcia. Sama wybrała kawałek fileta z łososia, ja zrobiłam resztę. Obiad jak na wstępie. Wielbiciele ryb powinni być zachwyceni. składniki: 400 g makaronu (moje calamari) ok 200 g filetu z łososia cebula 2 ząbki czosnku 250 g mrożonych warzyw marchewka z groszkiem 1/2 pęczka szczypiorku(...)zmniejszyć ogień, dodać ok 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodać łososia, doprawić do smaku. Trzymać na ogniu kilka minut, sos powinien odparować. Makaron wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć porcję ryby w warzywach. Posypać koperkiem, udekorować cząstkami pomidorków

6niebo
Karp w migdałach 403

strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi do dołu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia pierwszej partii przygotować drugą, a potem również usmażyć. Obsmażone kawałki karpia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować sos. Sos 10 g cukru 30 g rodzynek 160 ml czerwonego wytrawnego wina(...)gotować do zmniejszenia objętości o połowę. Z patelni po smażeniu ryby usunąć pozostały olej i resztki płatków migdałowych, wsypać cukier i rodzynki. Gdy cukier zamieni się w złoty karmel (nie brązowy!) całość zalać winem, wymieszać. Odczekać kilka minut, aż rodzynki zmiękną, a karmel się rozpuści. Do sosu zetrzeć jeszcze trochę skórki z cytryny, dolać wywar z ości. Na wolnym

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania