łososiem - Kliknij po przepis. 23. Frykasy - Kliknij po przepis. 24. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - Kliknij po przepis. 25. Ryba w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 26. Sos tatarski - Kliknij po przepis. 27. Sos koperkowy - Kliknij po przepis. 28. Ostry sos - Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy
W kuchni u Monikiotwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie
królestwo garówjajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego
Miksturownikjajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli-1 dkg drożdży-0,5 łyżeczki cukru-1 łyżka wody Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.Odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto.W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody.Nie muszą rosnąć. Do miski wsypujemy(...)stron rybę. Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,aby się zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę. Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając. Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym
Maminek kulinarnytrudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku
Przysmaki Karolkituńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę (opcjonalnie) Wstaw wodę na makaron(...)nią olej z puszek tuńczyka, wyłóż drobno posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i świeżą zieleninką np. szczypiorkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem. Szalotki bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnka(...)cytryny, startą skórkę z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego łososia przekładamy na talerz wraz z brokułami i polewamy gorącym sosem. Danie posypujemy natką pietruszki
Przysmaki KarolkiRyby górą! Kto może ich nie kochać? Zawierają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego(...)żurawinę i gotować na średnim ogniu około 10 minut do uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest nadal rzadki, przez sitko przesiać mąkę i energicznie mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony
Jaglusiakoperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę i ser, polewamy sosem koperkowym do sałatek (wymieszanym z wodą i olejem) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
CoolinarniePLjajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu 2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru pieprz Wykonanie:Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą(...)środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając. Łączymy ze śmietaną i koperkiem
Anioły w kuchniObiad w 20 minut. Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary(...)dłonią lub widelcem. Do rondla dodać olej z puszki sardynek i wrzucić rybki, po uprzednim wyjęciu im kręgosłupów. Całość dokładnie wymieszać, aż sardynki się rozpadną na drobne kawałki. Sos pomidorowy zredukować o jedną czwartą, gotując go bez przykrycia na średnim ogniu. Przyprawić sos solą, pieprzem, ziołami, dodać przesmażonego wcześniej bakłażana. Całość wymieszać i zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym
Karo in the Kitchenmigdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby, a ponadto włożony(...)złoto na rozgrzanym oleju (z obu stron), ale na niewielkim ogniu (ryba ma dochodzić w środku, ale płatki nie mogą się przypalić). Ściągamy rybę z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na ruszcie/ kratce i wstawiamy do piekarnika (175 stopni) na 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier – uwaga – cukier
Pociąg Do KuchniPyszne pulpeciki rybne, z delikatnym orientalnym akcentem. Z rewelacyjnym sosem warzywnym, bardziej słodkim niż kwaśnym, choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów(...)białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką z amarantusa. 4 filety z morszczuka (lub innej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty papryki marynowanej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa(...)paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy zupę i doprawiamy ewentualnie jeszcze większą ilością sosu sojowego
Mango Papajarobić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania . Możliwości komponowania smaków
Buniabaje w kuchni