aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z : Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :) Składniki : 150 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego
Parowar Facetasmażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna
Moja DelicjaZnowu kupiłam pak choi. Podsmażona z sosem ostrygowym jest świetnym dodatkiem do mięs czy ryb. Taką kapustę przyrządzimy w przysłowiowe 5 minut. A jest naprawdę smaczna! Inspiracja był przepis z tej strony składniki ok 500g Baby Pak Choi ( 3 szt), przecięte wzdłuż na połowę 1 łyżka oleju roślinnego 2 ½ cm korzeń imbiru, obrany(...)starty 2 ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego, światło 1 łyżka wina ryżowego - można zastąpić wytrawnym sherry 1 szczypta cukru 120 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki mąki kukurydzianej przygotowanie Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor. Rozgrzać olej
Stare GaryUwielbiam makarony wszelkiego rodzaju, dlatego często pojawiają się na moim stole. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z najbardziej lubianą przeze mnie rybą czyli łososiem. składnik: ok 250 g filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego
Cukier&Puderstanowi mix sałat. Makaron pełnoziarnisty, gdyż ten u nas króluje, wrzucamy do garnka z posoloną wodą i gotujemy uważając, by się nie rozgotował. Z tuńczyka zlewamy sos, który jest nam niepotrzebny. Z tą rybą doskonale komponuje się jajko na twardo, a tym razem dodałyśmy jeszcze pomidorki oraz fetę. Całą kompozycję na koniec warto posypać siemieniem lnianym oraz polać niewielką ilością
WeAreCrazypierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera FETAgarść nasion
Kitchens AlphabetZimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6 malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony
Stare Garyprzepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis.Skladniki do 3-4 porcji miesa:250 ml bulionu warzywnego2 lyzki srednio-ostrej musztardy1 plaska lyzeczka cukru1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej2 lyzki jogurtu greckiegosol-opcjonalnie ( bulion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet ChristopheraGadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”. Jest cenioną rybą w krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki
mojewypiekiinietylkoestetyką nie powinniśmy się zanadto przejmować ;) Gdy zdarzy się, że zostaną Wam jakieś niewykorzystane produkty, je również zużyjemy! Podczas naszego sushi-spotkania po skończeniu całego ryżu mieliśmy jeszcze trochę ryby, ogórka i awokado, które drobniuteńko pokroiliśmy, wymieszaliśmy razem, a by całość ładnie się skleiła wykorzystaliśmy odrobinę majonezu. Z powstałej masy a'la tatar, przy użyciu dwóch łyżek (najlepiej(...)kulek nie przypominają (ale to nieistotne :) ) i układamy je na łyżkach, na półmisku. Najlepiej jest za wczasu posolić nasz "tatar", ponieważ będziemy go jedli bezpośredni ze sztućców i użycie sosu sojowego będzie niewygodne. Gdy przygotowania dobiegają końca, stół jest pięknie nakryty, śliwkowe wino Choya rozlane do kieliszków wszystko już gotowe, maki zawinięte przez sushi-masterki, pokrojone przez sushi-mastera
Taste Of My Daygarnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego bulionu do popicia II Dania . Potem robiłam z tego wywaru sos. Bardzo nam te dodatki posmakowały. Teraz nawet jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki to filetuję je , a obcięte kręgosłupy, skrzela i wszelkie okrawki gotuję z warzywami w małej
Buniabaje w kuchniegzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna(...)tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech
królestwo garówwymieszaj z olejem i przyprawą. Przykryj i odstaw najlepiej na noc (wtedy kotlety są najsmaczniejsze). Następnego dnia podsmaż (przez kilka minut). Zajadaliśmy z puree ziemniaczanym i mizerią z czosnkowym sosem. Pycha! Kyoto Sushi to najbardziej egzotyczna restauracja, w której do tej pory byłam. Inne jest wszystko: jedzenie, siedzenie, dekoracje wnętrz i …ceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł(...)dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego sosu, którego główne składniki to sos sojowy, miód lub cukier i sake - mirin tobiko kawior ryby latającej tofu twarożek sojowy wasabi japoński chrzan, koloru zielonego Żródło informacji: strona restauracji i Wikipedia. Soy kebab-gyros Taste effect inversly proportional
Qlinarnie i QlinarniePostanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze
W kuchni Karmel-itki