sos do ryby - 1500 przepisów (strona:26/100)

Naleśniki z rybami 234

Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów.Czas przygotowania: 35 minutPorcje: 4Składniki:Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury(...)uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)4 czubate łyżki jogurtu3 łyżki oleju lub oliwyszczypta soli i gałki muszkatołowejFarsz:płaty ryb morskich ok. 400 gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)2 ząbki czosnkulimonkasól i pieprzSos:jogurt

SzczyptaSmaQ
Owoce morza w tempurze 218

Do przygotowania owoców morza w tempurze najlepiej sprawdza się ... mąka tempura. W sieci można znaleźć wiele przepisów na tempurę ze zwykłej mąki, jednak to nie jest

Tajskie smaki
Frankfurcki zielony sos 219

Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte. Podstawą oryginalnego przepisu(...)rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę (a najlepiej na całą noc) aż zioła wydobędą smak. Gotowy sos podawać z czym dusza

Food Square
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 189

masła, przykrywamy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy tymianek, listki które przyschną możecie zostawić na rybie, będzie bardziej aromatyczna. Po tym czasie zalewamy sosem, przygotowanym w następujący sposób: śmietankę mieszamy za pomocą trzepaczki (tzw. rózgi) z jajkami, na jednolitą masę, dodajemy pieprz cytrynowy, i doprawiamy solą. Zapiekamy kolejne 20 minut (180-200 stopni(...)kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie rybę) Wyjmujemy z pieca. Możemy zajadać ze smakiem. Smacznego!   Może uda mi się zachęcić Was do częstego spożywania ryb ;-))   pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Ekologiczne produkty Danival. 157

białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też

Poranek na słodko
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 288

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
Karp w migdałach według Karola Okrasy 131

Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa.  Również od strony mięsa ścieramy odrobinę(...)ryby. Możemy zetrzeć nieco skórki z cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym ogniu. W między czasie możemy poukładać nasze kawałki ryby na półmisku, czy talerzu. Całość polewamy przygotowanym, zredukowanym sosem. Danie podajemy póki jest ciepłe

Kolizje Smaków
Łosoś z sosem cytrynowym 184

Soczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.Sk

wyzwania kuchenne
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 189

Podczas świąteczno-noworocznej przerwy odwiedzili nas dobrzy znajomi. Jak zwylke głowiłam się cały dzień co mogłabym przygotować. Chciałam, żeby to było danie, którego jeszcze u nas

Mia Cucina Sofieta
Pieczony łosoś z pesto 177

mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać oliwę , aż sos zgęstnieje Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C Pokrojonego łososia rozłożyć na lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć(...)piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym . Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne wydawnictwo Rzeczpospolita . Tak wygląda zaraz po upieczeniu

Proste Potrawy
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 157

cukini, które nie zostały wykorzystane w cukinowym. spaghetti Piątek – Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Ten przepis wzięliśmy z jednego z programów Kuchniplus, którego prowadzący – niestety nie możemy przypomnieć sobie jego nazwiska – robił kotlety podczas pobytu u kanadyjskiego rybaka, korzystając ze świeżo uwędzonych ryb. Nasze kotlety powstały na mniej więcej tym samym równoleżniku, po przeciwnej stronie globu, gdzie(...)zaszyte w stołecznych cenach). Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby . Dla nas nieoczywista jest obecność w tym duecie ryby wędzonej, a nie surowej. I jeszcze jedno przyjemne zaskoczenie – sos do kotletów – treściwy i wytrawny. Danie jest szybkie do przyrządzenia, sycące i zdrowe. Przepis na kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym. Artykuł Menu

Niedzielny kucharz
Naan – indyjskie chlebki 197

nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się

Mieszam w Garnku
marnowane śledzie w sosie tatarskim 183

        śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie 

Miód i pieprz
Masło śledziowe 214

Piątek dzisiaj nie jest ale rybkę zawsze warto zaprezentować tym bardziej, że na blogu prezentowana była dosyć dawno temu. Jakoś tak wyszło. Pewien czas temu w

Smaki Ewy
Żółte curry z kurczakiem 121

Curry po tamilsku znaczy po prostu "sos". Dania nazywane dziś curry to gęste sosy z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryb, no i oczywiście przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii. Dziś wersja z kurczakiem. Aromatyczna i sycąca o intensywnym żółtym kolorze

Milion Smaków