Ryby górą! Kto może ich nie kochać? Zawierają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego(...)żurawinę i gotować na średnim ogniu około 10 minut do uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest nadal rzadki, przez sitko przesiać mąkę i energicznie mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony
Jaglusiakoperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę i ser, polewamy sosem koperkowym do sałatek (wymieszanym z wodą i olejem) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
CoolinarniePLjajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu 2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru pieprz Wykonanie:Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą(...)środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając. Łączymy ze śmietaną i koperkiem
Anioły w kuchniObiad w 20 minut. Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary(...)dłonią lub widelcem. Do rondla dodać olej z puszki sardynek i wrzucić rybki, po uprzednim wyjęciu im kręgosłupów. Całość dokładnie wymieszać, aż sardynki się rozpadną na drobne kawałki. Sos pomidorowy zredukować o jedną czwartą, gotując go bez przykrycia na średnim ogniu. Przyprawić sos solą, pieprzem, ziołami, dodać przesmażonego wcześniej bakłażana. Całość wymieszać i zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym
Karo in the Kitchenmigdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby, a ponadto włożony(...)złoto na rozgrzanym oleju (z obu stron), ale na niewielkim ogniu (ryba ma dochodzić w środku, ale płatki nie mogą się przypalić). Ściągamy rybę z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na ruszcie/ kratce i wstawiamy do piekarnika (175 stopni) na 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier – uwaga – cukier
Pociąg Do KuchniPyszne pulpeciki rybne, z delikatnym orientalnym akcentem. Z rewelacyjnym sosem warzywnym, bardziej słodkim niż kwaśnym, choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów(...)białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką z amarantusa. 4 filety z morszczuka (lub innej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty papryki marynowanej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa(...)paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy zupę i doprawiamy ewentualnie jeszcze większą ilością sosu sojowego
Mango Papajarobić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania . Możliwości komponowania smaków
Buniabaje w kuchniryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby
Plate of JoyJest to jedynie nasza propozycja podania takich szparagów, w przyrządzeniu możecie zabawić się kreatywnością i zamienić składniki na Wasze ulubione np. filet z innej ryby, szynkę szwarcwaldzką, zielone szparagi, paski cukinii lub awokado, do sosu dodać mozarellę lub musztardę, świeży koperek lub inne ulubione zioła: do odważnych świat należy
Symfonia Smakówcebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka(...)niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy
e-PrzepisyKulinarneburaki - ryba musi być pokryta równomiernie Delikatnie ugnieść, skropić wódką i posypać koperkiem. Na koniec posypać łososia otartą skórką z cytryny, i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Na wierzchu należy położyć mniejszą tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć , kamieniem, butelkami z wodą. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjąć rybę z lodówki, zlać(...)mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego
Stare Garyświeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi, tez było zacnie. A na pewno wesoło ! Hmmm... i te kilkukrotne wizyty Tomasza Jakubiaka, też(...)fachu ! Kawa Inka tego dnia może nie grała pierwszych skrzypiec, ale niewinnie i po cichutku wkradła się niemal w każde danie. Ryba oprószona Inką bezglutenową zyskała nowy wymiar smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi... Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę, gdy dostaję pierogi przygotowane z mąki gryczanej. I choć
kolorowotorcikowoPrzepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.Śledzie
Ostra na SłodkoLekka sałatka z ryżem i rybką z puszki w sosie koperkowym. Szybko się ją robi i fajnie smakuje. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie paraboliczyny
Monia miesza i gotuje