sos do ryby - 1500 przepisów (strona:39/100)

Smażone rolady śledziowe do słoika 134

Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest

Ogrodnik w podróży
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 178

grillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb

Czerwień i błękit
Łosoś pieczony w folii 319

Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki sos koperkowy (jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz), ale możecie do niej

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Pasta kanapkowa z tuńczyka 155

twardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pstrąg pieczony w maśle z czosnkiem i ziołami 225

ryby i układamy na jej wierzchu.6. Dokładnie zawijamy rybę w folię tak, aby łączenie było na górze, żeby masło nie wypłynęło. Każdą rybę zawijamy osobno, następnie układamy je na blaszce i wkładamy na 20 - 25 min do rozgrzanego wcześniej piekarnika.I gotowe:) Mimo że w samej rybie jest już czosnek ja lubię podawać ją jeszcze z mocno czosnkowym sosem

Kraina Tysiąca Smaków
Pierś z kurczaka na parze w sosie jabłkowo-imbirowym 229

Lubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli

Buniabaje w kuchni
Łosoś w sezamie 184

Post Łosoś w sezamie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym 197

Składniki na 4 porcje:Tuńczyk z puszki 140g (musi być w kawałkach,  nigdy nie używaj rozdrobnionego)1 cebula2 ząbki czosnkuOliwaPomidory z puszki 400g2 łyżki koncentratu

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 230

Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można

Zgrabne Gotowanie
Sos chimichurri 156

Dziś na blogu ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri(...)łagodnej i drugiej ostrej. Oczywiście ile gospodyń, tyle sposobów na chimichurri. Jest przygotowane na bazie natki pietruszki albo kolendry, oliwy z oliwek, octu winnego i czosnku. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu w słoiczku przez około dwa tygodnie. Moje pierwsze chimichurri przygotowałam na warsztatach QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim. teraz postanowiłam je przygotować

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 145

obiad, to koniecznie mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków.   Składniki: 500 g  ryżu  3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry(...)sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki  majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki tymianku 5  główek szparagów sól i  pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty

Gosia gotuje
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym 231

Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu  1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½  średniego jabłka 5

kulinarnyswiatdomi
Dorada z grilla z kolorowym sosem 183

Nastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tuńczyk. Sałata. Szparagi. Jajka. Sałatka z tuńczykiem i sosem jogurtowo-musztardowym 382

Takie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "

Smaczna Pyza
Zupa rybna z pomidorami 147

najlepiej malinowy) 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki chili w proszku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe(...)wywaru rybnego. Przyprawiamy koncentratem, sosem sojowym, sosem rybnym, octem i chili. Dodajmy łyżeczkę cukru, mieszamy, próbujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Zupa prawie gotowa. Przed samym podaniem łososia i dorsza kroimy w grubą kostkę (jeśli zupa ma być podana innego dnia, to nie dodajemy ryb! Potrzebują tylko chwili

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania