śledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu
Miód i pieprzIdealna przystawka: mule w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje
My Culinary ArtSkładniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok
Gaździnka warzyminuty. Następnie zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Filety dorsza natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez 8 minut. Po tym czasie natrzeć dorsza przygotowanym wcześniej sosem maślanym i grillować przez kolejne 6-7 minut. Dorsza w trakcie grillowania można dodatkowo jeszcze 2-3 razy podlać sosem
naRuszcielimonki, łyżeczkę masła, i 2-3 plasterki czosnku.4. Wierzch ryby posolić, ułożyć na nim limonkę, czosnek, polać oilwą i położyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut.6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA
Matka ŻywicielkaSkładniki:1 woreczek ryżu brązowego, np KUPIEC1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym1/3 puszki kukurydzy1/2 cebulisól, pieprz1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka majonezuWykonanie:Ryż brązowy ugotować w
kolorowotorcikowomniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl
bistro mamajedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które mama kupowała(...)odtworzyć ten smak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la SekoPolecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej.Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką!Śledzie w oleju z cebulką – Składniki:Matiasy (płaty śledziowe solone
Kulinarne PrzebojeSkładniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz do smaku Dzwonki łososia umyłam. Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam(...)ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około 5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego
potrawyregionalnePrzyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe(...)podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie
Chilli Czosnek i Oliwadania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek(...)jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia ,a wg chrześcijan to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki zapewniają długowieczność i urodę
Kulinarny karnet ChristopheraMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość
Gospodyni MiejskaPost Łosoś pod szpinakową pierzynką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojedobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma... Ja bym nie potrafiła jej zabić... :) ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik
Zainspiruj się kuchniąSzpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki 300g fileta z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 100ml śmietanki(...)maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzie