sos do ryby - 1500 przepisów (strona:47/100)

całkiem inny śledź po cygańsku 139

śledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu

Miód i pieprz
Mule w sosie maślano-cytrynowym 187

Idealna przystawka: mule w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 4 porcje

My Culinary Art
Tuńczykowe placuszki 146

Składniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok

Gaździnka warzy
Maślany Dorsz z grilla 161

minuty. Następnie zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Filety dorsza natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez 8 minut. Po tym czasie natrzeć dorsza przygotowanym wcześniej sosem maślanym i grillować przez kolejne 6-7 minut. Dorsza w trakcie grillowania można dodatkowo jeszcze 2-3 razy podlać sosem

naRuszcie
Pstrąg z grilla 161

limonki, łyżeczkę masła, i 2-3 plasterki czosnku.4. Wierzch ryby posolić, ułożyć na nim limonkę, czosnek, polać oilwą i położyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut.6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA

Matka Żywicielka
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 227

Składniki:1 woreczek ryżu brązowego, np KUPIEC1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym1/3 puszki kukurydzy1/2 cebulisól, pieprz1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka majonezuWykonanie:Ryż brązowy ugotować w

kolorowotorcikowo
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 162

mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl

bistro mama
Śledzie w oleju z cebulką 13144

jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które mama kupowała(...)odtworzyć ten smak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la SekoPolecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej.Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką!Śledzie w oleju z cebulką – Składniki:Matiasy (płaty śledziowe solone

Kulinarne Przeboje
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 191

Składniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz  do smaku Dzwonki łososia umyłam.  Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam(...)ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około  5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego

potrawyregionalne
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 163

Przyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 203

wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe(...)podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilia , starodawne zwyczaje… 236

dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!!  Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek(...)jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się  wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek  ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia  ,a wg chrześcijan  to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki  zapewniają długowieczność i urodę

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 232

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość

Gospodyni Miejska
Łosoś pod szpinakową pierzynką 373

Post Łosoś pod szpinakową pierzynką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 267

dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma...  Ja bym nie potrafiła jej zabić... :)  ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik

Zainspiruj się kuchnią
Zielone tagliatelle z łososiem 163

Szpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki 300g fileta z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 100ml śmietanki(...)maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania