sos do ryby - 1500 przepisów (strona:54/100)

TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 130

wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb.  Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy

Z Majeczką w kuchni
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 224

mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero po tym ją solimy. Składniki na sałatkę: - 100 gramów kaszy pęczak - pęczek szczypiorku - 3 duże połówki suszonych pomidorów - garść kiełków mieszanych - sok z połowy limonki - 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżeczka sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie sałatki: Pęczak

Życie zamknięte w smaku
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 204

pieprzymy. Kieszonki powstałe po nacięciach wypełniamy masłem połączonym ze zgniecionym czosnkiem. Rybę pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem. Sos: łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy

BaRepas
Ryż po chińsku z łososiem 401

rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około

Smaki Edyty
Pstrąg pieczony 143

przy małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem kurkowym to też niebo w gębie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Piątek: Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną 132

pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Warzywa w roli głównej Pieczony łosoś w tej sałatce jest, ale jakby go nie było W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś z odrobiną sosu barbecue stanowią tylko dla nich smakowite tło. Danie inspirowane przepisem z Fitmencook.com. Składniki

Niedzielny kucharz
Makaron z tuńczykiem 209

mega sycące danie. Jego przygotowaniu sprosta każdy. Jeżeli lubicie ryby i makaron to w 100 % to danie jest dla Was;)  Bardzo polecam;)  Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule  2 łyżki majonezu  2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym  sól do smaku  pieprz do smaku

Krakowskie smaki Ani
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 140

wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien być dość gęsty). Po tym czasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia i gotowałam 4 minuty, po czym przewróciłam kawałki na drugą stronę i gotowałam kolejne 4 minuty. Na końcu pomiędzy kawałki ryby ułożyłam mule i dusiłam pod przykryciem kolejne  minuty. Na zakończenie całość

Magiczna kuchnia Darii
Potrawy wegetariańskie 230

dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka

Chilli Czosnek i Oliwa
Nuggetsy Rybne 184

minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki chili) oraz ziemniakami w dowolnej postaci.Moje

Słodka Strona
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 177

kotletów: 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra 2 jajka 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta  1. Jeśli kupujemy rybę w całości należy wyciąć z niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku.2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek(...)oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej.3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem

Apetyczna babeczka
Świeże figi z szynką 149

przygotowuję sałatki, w których owoce łączę z warzywami i wędliną, czy też rybą, czasami też jest tam ser np. pleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi!  Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz zapiekany z porami 285

maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania.  Sosem zalać dorsza. Posypać płatkami migdałów. Piec przez 10 minut w temperaturze

Pasja Smaku
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 162

solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać. Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 345

powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią".  Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam(...)kiedy ostatnio natknęłam się w sklepie na suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle

peanutbuttermonster
Kalafiorowe gratin 196

przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem.  Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie, często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki(...)roztop w nim masło. Dodaj mąkę i dobrze razem wymieszaj (ja używam trzepaczki), powstałą zasmażkę podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Teraz zacznij dodawać mleko – małymi porcjami, cały czas mieszając sos trzepaczką, aby pozostał gładki. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem, chilli, tymiankiem i gałką muszkatołową.  Polej sosem kalafiora i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył każdą różyczkę. Wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Sushi poradnik krok po kroku 180

surowej — łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej — węgorz lub obgotowanej — krewetki. Ze względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado(...)Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych.Wybrane dziś składniki:sprasowane płaty glonów noriłosoś wędzonykrewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane)paluszki krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata

Food Square
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 139

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony

Karo in the Kitchen
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 159

śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon  pieprz

Niezły Młynek
Sałatka ze śledziem ze słonecznikiem 134

Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy:  dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli

MamaOskarka
Sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem 136

400 g śledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru

królestwo garów
Z... Ziemniak! 219

wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy

Kitchens Alphabet
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie 173

Pogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia  w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z pikantnym łososiem 154

składniki:400 g świeżego łososia4 plastry świeżego ananasa1 duża papryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao2 łyżki oleju 

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania