tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek
królestwo garówsałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki:1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkachpęczek koperkupęczek dymki ze szczypiorkiem50 ml octu50 ml oliwyłyżka cukrułyżeczka musztardy francuskiejsól, pieprzPrzygotowanie:Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnywegetariańsko. Dlaczego? Czasem ryba jest wskazana, a je uwielbiam. To było silniejsze ode mnie. Kotleciki są miękkie, więc nie wystraszcie się tego, że się nie wysmażyły. To naturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie. Są delikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI
W kuchni Karmel-itkidziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla?P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:)Ajwar - pasta z pieczonej papryki(...)lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z
Gotowanie i blogowanieOto propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać
peggiwkuchniSkładniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek
w mojej kuchniSkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango PapajaCzasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku?Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka?Przeglądam strony, gdzie
W kuchni Karmel-itkiinnym rybom jako prozdrowotny posiłek. Już 100g flądry pokrywa połowę zapotrzebowania na białko oraz dostarcza witamin A,D,E i kwasów omega 3. Polecam włączyć flądrę do tygodniowego menu obiadowego!. Zapraszam do polubienia bloga i komentowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania 25 minut Składniki: 1 lub 2 flądry 4 ziemniaki Olej rzepakowy Szpinak świeży Sos winegret Masło
Kuchnia PROzdrowotnabiałka przyda się każdemu. O walorach ryb I owoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki:2 łyzki olejuszczypiorek1 łyżeczka imbiru2-3 łyżki czerwonej pasty curry1 puszka mleka kokosowego150 ml bulionu kurczakowego4 kaffir liścieok 400 gr łososiaok 250 gr krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki
Smaki EdytyPyszna kolorowa sałatka z ryżem i rybką oraz kolorowymi dodatkami. Jeśli ktoś lubi może dodać też czarne oliwki. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie mieszanka parabolicznego
Monia miesza i gotujeSkładniki: 600-700 g płatów śledziowych 1 puszka ananasa w kawalkach 1 opakowanie curry w proszku 2 średnie cebule 3 łyżki majonezu 300 ml kwaśnej
IMPRESJA SMAKUsobą wymieszać.Sos dodać do surówki. Wymieszać.Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczna na zdjęciach surówka została wykonana z 1/2 składników.Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.Źródło
Gospodyni MiejskaW mojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej
Kulinarne przygody Gatity