Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego
W kuchni wieczoremlekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany
Zapiski Młodej ŻonySkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek
My Culinary Artkolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i koperkowy
Słodka Stronazwykłym też nie pogardzimy). Gdy natkniecie się gdzieś na takiego, nie zastanawiajcie się, jest nieporównywalny w smaku z tym w małych kawałkach. Z tuńczykiem (jak i z większością ryb) rewelacyjnie komponuje się koperek, którym obficie posypałam nasze danie. Idealne na lekką kolację. Przepis dla 3 osób (tak było u mnie)Składniki:- 1/2 sałaty lodowej- 3 garście rucoli- 3 garście(...)trzeba)Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając dolewać oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo aż sos stanie się jednolity.Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić i odstawić. Do miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić
Smaczne ZdroweTa marynata z brązowym cukrem i kawą pasuje bardzo dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać
naRuszcieMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z
SzczyptaSmaQBardzo szybka, prosta i pyszna sałatka dla miłośników szpinaku :)SKŁADNIKI2 garście szpinaku3 jajka ugotowane na twardo150g wędzonej makreli1 czerwona cebulakilka pomidorków koktajlowychsos:3 łyzki musztardy3 łyżki
Moje Kuchenne RewelacjeNaszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko
Kolizje SmakówWłoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich.Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek(...)tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko
Pasje Jolkiboicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior
bastalenaRybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt
Pasja Smakujeszcze bōło połno baniōw, a terozki to już trza by trocha pokōmbinować- chyba, że fto [2] mōł jeszcze zamrożōnoł:) Co potrza? 0,5 kg bani 30-50 dkg ryby (jo żech robiōł z tiliapii, ale mogecie sprōbować tyż jakoś inkszo) 2 marchwie 2 kartołfle 1 cebula 1 zōmbek czosku syrek topiōny masło klarowane (styknie 1 łeżka) oliwa(...)sypanōł prziprawa curry) 1 płaskoł łyżeczka kolyndry- zmielone ziorka [4] 1 łyżeczka kurkuma 2 łeżki zōłzy rybnyj (to sie kupuje we sklepie oriyntalnym, a po polsku sie to nazywo sos rybny, ale jak tego niy dołcie, to przeca sie nic niy stanie, bo niy byndymy sie gowy urywać, jak niy mōmy jednyj prziprawy) Nojprzōd pokrejcie- tak byle
Chop w kuchnitempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek
królestwo garówsałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki:1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkachpęczek koperkupęczek dymki ze szczypiorkiem50 ml octu50 ml oliwyłyżka cukrułyżeczka musztardy francuskiejsól, pieprzPrzygotowanie:Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnywegetariańsko. Dlaczego? Czasem ryba jest wskazana, a je uwielbiam. To było silniejsze ode mnie. Kotleciki są miękkie, więc nie wystraszcie się tego, że się nie wysmażyły. To naturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie. Są delikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI
W kuchni Karmel-itkidziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla?P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:)Ajwar - pasta z pieczonej papryki(...)lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z
Gotowanie i blogowanieOto propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać
peggiwkuchniSkładniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek
w mojej kuchniSkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango Papaja