Najczęściej gotuje się ośmiornicę w dużej ilości wody by zmiękła. Tym razem ośmiornicę dusimy w jej własnych sokach, które puści pod wpływem temperatury z dodatkiem sporej
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami. Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4
Pasja Smakudłuższy czas. Przepis: Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą 2. Pasta z tofu na kanapki Głównym składnikiem jest wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was. Nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu :) Przepis: Pasta(...)panierce // Hot-Tofu Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej - idealne na przekąskę ( na imprezę/film itp.) czy na obiad. Przedstawiamy dwie propozycje podania - klasyczna z sosem czosnkowym lub jako wkładka do buły, czyli jako Hot-Tofu. Przepis: Paluszki z tofu w panierce // Hot-Tofu, czyli hotdog z tofu 4. Makaron z suszonymi pomidorami i tofu Makaronu
Bananowe Pole10 łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego 6 łyżeczek posiekanej świeżej mięty łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki mieszanki ziół: limonka i rozmaryn sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie
Humanistka w kuchniGdy poważasz sobie "nie potrafię gotować", Ten przepis ma na celu mocno Cię zszokować. Nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, A uraczy smakiem wszystkich Twoich gości.
Mój Smak na ŻycieKuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbogatszych w składniki odżywcze na świecie. Dzięki różnorodności ryb, alg i owoców morza zapobiega szybkiemu starzeniu, co pozwala Japonkom cieszyć się piękną skórą przez długi czas. Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie. Potrzebne(...)porcje):- 4 płaty nori- 250 g ryżu do sushi- 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek- opakowanie paluszków krabowych- 40 ml sosu sojowego- wasabi- kandyzowany imbir Przygotowanie: Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy
W poszukiwaniu inspiracjiCzęsto na kolację sięgam po lekkie sałatki. Sycą, a jednocześnie nie obciążają przed snem. Do tego delikatne i pyszne Składniki:opakowanie miksu sałat z rukoląser
Z Majeczką w kuchniDzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w
Poezja smakuSylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb.Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki.A ja życzę Wam, abyście(...)się uda spełnić w nadchodzącym 2015.Do siego roku ! WytrawnieSałatka z fasolką szparagowąSałatka z zielonym kuskus i mozzarelląSałatka z pieczonych buraków z fetąMłode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowymJesienna sałatka warzywnaSałatka ziemniaczana z fasolkąSalatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosieSałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarelląSałatka z mango i kurczakiemTortilla española de patatasSałatka z ryżem kurczakiem
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę do risotto możemy dorzucać wszystko co mamy pod ręką, bądź co lubimy... Może być z mięskiem, z rybą, z warzywami, wędliną. Warunkiem dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się(...)kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność.Składniki:400g ryżu Arborio 1 duża cebula2 marchewki1 pietruszka2 łodygi selera naciowego200g pieczarekpuszka tuńczyka w sosie własnymkoncentrat pomidorowyostra paprykasóloliwa z oliwekok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego)Wykonanie:Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę
Walijskie PichcenieŚledzie z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWiedząc już jak smakuje stek z tuńczyka z delikatnymi smakowo dodatkami, przepis tutaj , drugi kawałek swojego tuńczyka postanowiłam zrobić z wyrazistymi dodatkami w postaci warzyw balsamico
Piekielna Kuchnia PatiTo tradycyjne włoskie danie, którego jesteśmy fankami, w spolszczonej wersji.....Porcja dla 4 osóbSkładniki: 2 puszki pomidorów bez skóry2 łyżki przecieru pomidorowego2 ząbki czosnku cebula
Anioły w kuchniLekko, smacznie i kolorowo – tak można opisać dzisiejszą sałatkę, która stanowi dla mnie nie tylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na
Fabryka pomysłówsmażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. W międzyczasie należy zagotować wodę w garnku z octem, cukrem i garścią ziela i pieprzu. Po zagotowaniu studzimy mieszankę. Kroimy cebulę w krążki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy marynować śledzie. Wstawiamy tam także rybę i zalewamy mieszaniną wody i octu. Odstawiamy do lodówki(...)mięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia