Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na
Mango PapajaSałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki
Ala piecze i gotujeJerzym, swoimi asystentami,po czym podszedł się przywitać i porozmawiać chwilę. Zapytałam, czy coś im pomóc, nie znoszę siedzieć bezczynnie.Dostałam zadanie rozłożyć na stołach i półkach produkty, przyprawy, sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania.Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego możnaznaleźć w kuchni np. Pytania(...)zaczęliśmy, a to na sam początek nieco praktyki w teorii.Przedstawianie się do selera w roli mikrofonu jest urocze. fot.: Fairy Grzegorz pokazał kilka technik, potłumaczył nieco, pokazał jak filetować rybę, po czym omówił z nami menu i przydzieliłochotnikom wybrane przez nich stanowiska i dania, przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał.Chodziło o cebulę
W kuchni Karmel-itkiZawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba
Restauracyjka LiterackaPo tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto
Blondynka GotujeLekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim
Obiad za dychęskładniki:4 jajka ugotowane na twardo200 g makreli wędzonej4 ogórki małosolne3 garście mieszanki sałat3 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardy francuskiej2-3 łyżki oleju rzepakowegoSkładniki
Monia miesza i gotujeGrillowanie i pieczenie na kamieniu solnym to inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu(...)łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie
naRuszcieRajska wyspa. przepis na dwie porcje RYBA 2 sztuki pstrąga mąka do obtoczenia oliwa do smażenia sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko(...)minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50% ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku masło rozpuścić
na gaziezamówienia otrzymaliśmy dwie puszki Pepsi - taka promocja do pierwszych 240 zamówień. Istnieje też możliwość zamiany wołowiny na grillowanego kurczaka, ale już np. nie ma opcji z rybą. Szkoda też, że nie ma żadnej wersji wegetariańskiej. Jalapeño Burger Honolulu Burger Pomiędzy rozmiarami burgerów jest widoczna różnica, więc tu nie można im nic zarzucić. Do tego muszę dodać, że moja porcja(...)sprawiało, że mięso było dość twardawe i miejscami żylaste. Frytki niestety mrożone, a "paprykowe" ograniczały się jedynie do posypania ich mieloną papryką. Jednak najgorszą stroną są moim zdaniem sosy z butelki - mam nadzieję, że lokal w najbliższym czasie pokusi się o przygotowywanie sosów własnoręcznie. Takie sosy są zdecydowanie lepsze jakościowo, a i lepiej świadczą o kuchni.Podsumowując: nie jest najgorzej
Pasja Smakuminutę bądź dwie. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię masło, rozmaryn i czosnek, rozpuszczonym i gorącym masłem polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy(...)musi koniecznie odpocząć, dajemy mu 10 minut. Soki w środku przestaną się gotować i krążyć i tym sposobem nam nie uciekną przy krojeniu. W międzyczasie, jak stek odpoczywa, robimy sos. Do jogurtu dodajemy kilka ząbków (zależy od upodobań) pieczonego czosnku, startego ogórka, posiekany koperek i łyżeczkę chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. I mamy najlepszy stek z warzywami na świecie. Smacznego
ladykitchenTa pikantna marynata nie jest dla tchórzy! Składniki: 3 łyżki świeżego imbiru, obranego i posiekanego 1 mała cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 6 obranych ząbków
naRuszcieŁosoś z rozmarynem. Składniki: 250g łososia świeżego 2 gałązki rozmarynu świeżego 2 pomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30
Kulinarny karnet ChristopheraSzybko, łatwo, a jednocześnie smacznie? O to zwykle chodzi gotującym, w dzisiejszych czasach. Bezustannie gonimy,ciągle narzekamy na wszechobecny brakczas. Czemu się dziwić? Świat pędzi do
W kuchni Karmel-itkiZdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z roszponki i rukoli jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią
potrawyregionalne