sos do ryby - 1500 przepisów (strona:72/100)

FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 212

 Ziemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne    faszerowane ziemniaki. Ja do

potrawyregionalne
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 184

Po eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 109

Składniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina  100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło

Gaździnka warzy
Krewetki na sałacie z Awokado 147

Składniki: 200g krewetek 100g masła mix sałat z Roszponką pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku sok z cytryny szczypta tymianku, soli, pieprzu pół Awokado  Przygotowanie

Gaździnka warzy
PASTA Z TUNCZYKA 158

Zdrowe ryby trzeba jeść. Nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie ze względu na kwasy Omega 3. Można przygotowywać je w różnej postaci. Jedną z nich jest pasta, czyli smarowidło na kanapki. Dodatki to już kwestia gustu. Zazwyczaj to jest majonez, musztarda, ogórek konserwowy, kiszony, papryka lub jaja na twardo. Moja pasta jest nieco ostra, ale nie przesadnie(...)odsączyć z wody (oleju), umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Jaja i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka. Majonez, tabasco, ketchup wymieszać razem ze sobą, aż powstanie jednolity sos. Wlać do tuńczyka. Wymieszać. Wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać

Kuchnia Paulettes
Tuńczyk zapiekany pod beszamelem 175

 Dziś szybko po pracy, wpadłam do mieszkania z potrzebą ugotowania sobie czegoś pysznego. Podkreślam, że nie miałam zbyt wiele czasu, bo w ciągu godziny musiałam

Mój Smak na Życie
Nasza grecka musaka (moussaka) 224

urokliwe uliczki i pyszna kuchnia. Spacer po prawdziwym greckim targu na długo pozostanie w naszej pamięci. Sprzedawane tam były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa.           Musaka to wspaniała(...)ziemniaki - 0,5 kg mięsa wieprzowo - wołowego lub wołowego - puszka pokrojonych pomidorów - płaska łyżeczka tymianku, bazylii, czerwonej słodkiej papryki - szczypta cynamonu - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek Sos beszamelowy -  600 ml mleka - 125 g masła - 100 g mąki - pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2 żółtka - sól, pieprz Sposób przygotowania: Bakłażany i ziemniaki myjemy i kroimy w plastry

Pan i Pani Smith w kuchni
Surówka z kapusty, pora i koperku 353

jest bardzo dobra surówką, jedna z najlepszych. Ta surówka, którą dzisiaj proponuję ma bardzo podobne składniki, ale doprawiana jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest(...)wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło. Taka surówka to świetny dodatek do mięsa. Smacznego. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Carpaccio z łososia i awokado z winegretem na occie z cydru. 178

Dzień zakupów przedświątecznych, czyli trzy godziny spędzone w markecie, to coś czego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł

BaRepas
Ryba po grecku 892

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
Tatar z łososia w ogórku 245

Tak bardzo posmakował mi Tatar z łososia na styl japoński, że postanowiłam zrobić kolejny tatar, ale w innym wydaniu. Padło na tatar z łososia w

Blondynka Gotuje
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-pomidorowym 217

To danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad. Składniki: 400 g surowych krewetek (w

IMPRESJA SMAKU
wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim 192

dorszowe wątróbki Z ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno niedoceniany. A szkoda bo zapewniam, że umiejętnie przygotowana wątróbka z dorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy(...)minut.  Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy

Miód i pieprz
Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 297

sobie obiadu bez ziemniaków jednak nudzą Cię już tradycyjne z wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do mięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny(...)umyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać śmietaną, bulionem, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę

Świat Smaku