Zapraszam wszystkich miłośników lasagne,szpinaku i łososia.Wiecie dobrze,że nie lubię ryb,ale to połączenie jest naprawdę boskie. Składniki: masło mleko mąka gałka muszkatołowa ( u mnie Kamis) sól łosoś świeży szpinak 2 ząbki czosnku płaty makaronu lasagne oliwa z oliwek ser Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy na patelni i mieszamy z mąką,gdy masa będzie gęsta dodajemy mleko(...)dodatkiem rozgniecionego czosnku. Doprawiamy do smaku. Na spód naczynia żaroodpornego nalewamy łyżkę wazową beszamelu i układamy warstwę makaronu.Następnie układamy warstwę szpinaku na to pokrojonego w plastry łososia,sos beszamelowy i znowu makaron.Następnie sos beszamelowy i ser. Zapiekamy ok godziny w temperaturze 180 stopni.Aż makaron będzie idealnie miękki. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSKŁADNIKI 1 makaron ugotowany al dante 300 g łososia 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1 cytryna 1 cebulka czerwona pęczek świeżego kopru sól, pieprz
w mojej kuchniProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTuńczyk z puszki sam w sobie ma, jak ja to określam - tępy smak :-) i nie ukrywam, że chociaż jest zdrowy i niskokaloryczny - nie mogłabym jeść go
Walijskie PichcenieTuńczyk, produkt uwielbiany w moim domu. W wirze przedświątecznych przygotowań chciałam się po prostu zatrzymać i odpłynąć. Śniadanie nie musi być nudne, dla mnie było to
Blondynka GotujePomysł na ,, Tomato & tymianek cood " pochodzi ze strony Good Food . Spodobała mi się jego prostota .No i nie ukrywam, że dodatkowym argumentem za tym
Buniabaje w kuchniN iedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt . Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste
SzczyptaSmaQPyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla
Tajskie smakiObiecałam, że wśród lunchbox’ów pojawią się szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą gryczaną, dzisiaj natomiast nadal
Fabryka pomysłów„Kilka dni temu portal Prozdrowie.pl zaproponował mi udział w Świątecznym projekcie Kulinarnym. Bardzo mnie to ucieszyło, że mój blog został zauważony. Poczułam się doceniona i zaszczycona
Wiem co jemktóra może stać się Waszą inspiracją kulinarną jest Tilapia podana na sałatce z batatów z ostro-kwaśnym dressingiem. Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie? Oto lisa potrzebnych składników: Ryba: * 2 filety świeżej Tilapii * sól, pieprz *sok z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych(...)też pomidorki w ćwiarteczki. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, pokrojoną chili, wyciśnięty ząbek czosnku i dolewamy sok z cytryny. Następnie mieszamy, stopniowo dolewając olej aż do uzyskania konsystencji sosu. Przejdźmy do przygotowania Tilapii. Rybkę (jeśli musimy) oczyszczamy z łusek, Następnie kroimy każdy z filetów na pół i nacieramy solą i pieprzem, po czym skrapiamy je sokiem z cytryny
Wspólne smakiPyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na
Mango PapajaSałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki
Ala piecze i gotujeJerzym, swoimi asystentami,po czym podszedł się przywitać i porozmawiać chwilę. Zapytałam, czy coś im pomóc, nie znoszę siedzieć bezczynnie.Dostałam zadanie rozłożyć na stołach i półkach produkty, przyprawy, sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania.Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego możnaznaleźć w kuchni np. Pytania(...)zaczęliśmy, a to na sam początek nieco praktyki w teorii.Przedstawianie się do selera w roli mikrofonu jest urocze. fot.: Fairy Grzegorz pokazał kilka technik, potłumaczył nieco, pokazał jak filetować rybę, po czym omówił z nami menu i przydzieliłochotnikom wybrane przez nich stanowiska i dania, przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał.Chodziło o cebulę
W kuchni Karmel-itkiZawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba
Restauracyjka Literackaoliwa do smażenia sól do smaku Wykonanie: Ugotować quinoę Szpinak,dymkę,chili i kolendrę drobno pokroić i zblendować na papkę. Na końcu dorzucić miętę i zmiksować. Wymieszać zimny zielony sos z ugotowaną quinoą. Sałatkę skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Skropić też 2 łyżkami oliwy i ponownie wymieszać. Awokado przekroić na pół,usynąć pestkę,wydrążyć miąższ z łupin łyżką(...)patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy Kawałki łososia ułożyć na gorącym tłuszczu skórą do dołu i smażyć kilka chwil do czasu aż skórą stanie się chrupiąca a górna strona ryby przestanie być szklista. Pezewrócić każdy kawałek szybko na kilka sekund i ponownie przewrócić na skórę. Ważne aby cieniutkie paseczki tłuszczu nie zbielały a w miarę możliwości pozostały szkliste.Jeśli zbieleją
Sztuka gotowania w/g SamiryPo tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto
Blondynka GotujeLekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim
Obiad za dychę