Wigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga
Wyprawy kulinarnerozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi na parze rybami. Pieczone ziemniaki w piekarniku – Składniki: ok. 1kg ziemniaków (waga już po obraniu) letnia woda (tak, by zakryć ziemniaki w garnku) 2 czubate łyżki cukru 4-5 łyżek oleju(...)minutach ziemniaki jeszcze nie są chrupiące, to można zwiększyć temp. do 220C na ostatnie 10 minut pieczenia. Może zainteresuje Cię również przepis na: chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym The post Pieczone ziemniaki w piekarniku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec.składniki1 wędzony pstrąg800 g - 1000 g ziemniaków2 cebule200 g śmietany (30% lub
Stare GaryOstatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone
Kolizje Smakówpiersi z kurczaka 1 opak. Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr 1 kg ziemniaków 400 ml śmietany 18% 200 g startego żółtego sera 100 ml zimnej wody Zapiekanka ziemniaczana à la kebab, to ciekawa forma połączenia ziemniaków i mięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle(...)minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się ładnie zapiec i zarumienić. Jeżeli z jakiegoś powodu nie lubicie kurczaka, możesz z powodzeniem zastąpić go rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy
My Culinary Artmojej rodzinie od zawsze to mój Brat przygotowuje ryby, jest ich miłośnikiem i zna się na nich jak nikt inny. Nie omieszkam wspomnieć, że wychodzi mu to perfekcyjnie więc nigdy na stół Świąteczny nie przygotowałam potraw z tej kategorii smakowej, aż do tego roku. Uważam, że trzeba spróbować wszystkiego i tak też w pierwszej kolejności padło na takie(...)winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, szczególnie gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, linolowy. No i DHA i EPA - czyli to, co najcenniejsze w rybach. I wcale nieczęsto spotykane. ... I CO DOBREGO DLA NAS? To zaczynamy - będę wymieniać od myślników, bez owijania w bawełnę, konkrety same, o. Łatwiej rzuci się(...)sklepach ze zdrową żywnością - np. TUTAJ w formie sproszkowanej, którą możemy zastosować w kuchni na kilka sposobów. Można spożywać koktajle owocowe z jej dodatkiem, a także dodawać ją do sosów i dipów na zimno. Podobno bardzo dobrze komponuje się z ryżem, pesto, a nawet z... popcornem! Należy mieć umiar w jej dodawaniu, ponieważ jak napisałam na początku, sama w sobie
KatsuumiWiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko
Kulinarne przygody GatityBędąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa(...)folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca 200 stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu light (15kcal) 1 łyżka pełna serka twarogowego chudego (12kcal) 1/2 wody sok z cytryny sól pieprz składniki mieszamy używamy jako sos do pulpecików Porcja
SMYKWKUCHNIPasta z tuńczyka i jajek to smarowidło, które gości u nas bardzo często. Nie przepadamy za sklepowymi wędlinami, a taką pastę można szybko przygotować w każdej
Poezja smakuJeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony
Karo in the KitchenTakie śledzie moja mama zawsze przygotowywała na Święta. Tym razem postanowiłam przygotować je sama. Wyszły pachnące i słodkie, takie jak lubię. Są idealną przekąską nie tylko
W poszukiwaniu inspiracji