Dzień zakupów przedświątecznych, czyli trzy godziny spędzone w markecie, to coś czego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł
BaRepasMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z
Ala piecze i gotujeTak bardzo posmakował mi Tatar z łososia na styl japoński, że postanowiłam zrobić kolejny tatar, ale w innym wydaniu. Padło na tatar z łososia w
Blondynka GotujeTo danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad. Składniki: 400 g surowych krewetek (w
IMPRESJA SMAKUdorszowe wątróbki Z ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno niedoceniany. A szkoda bo zapewniam, że umiejętnie przygotowana wątróbka z dorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy(...)minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy
Miód i pieprzsobie obiadu bez ziemniaków jednak nudzą Cię już tradycyjne z wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do mięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny(...)umyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać śmietaną, bulionem, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę
Świat Smakuwszystko co zielone kocha (zresztą ją w tym dopinguję), to musiałbym to zjawisko jakoś nazwać. Nieważne zresztą. Dziś mała porażka. Topinambur niezbyt podszedł Żonie Mej; przynajmniej rybę pochłonęła w całości. Dlatego w ramach odkupienia robię jej sałatkę na szybko wymyśloną w mej głowie. Poszła z synkiem dziadków odwiedzić, więc jak wróci będzie surprise. Czego użyłem? -rukola -fileciki pomarańczy -oliwki zielone(...)ściął. Zdejmujemy go i układamy dociskając delikatnie na małej butelce, by otrzymać odpowiedni kształt. Na środku układamy jajko pokrojone na ćwiartki i przykrywamy chipsem. Całość posypujemy nerkowcami i parmezanem. Sos. Sok z pomarańczy, z której zostały nam kawałki, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy i sól. Mieszamy i można polewać. Smacznie i prosto
BaRepasSkładniki: 500 g krewetek 3 łyżki śmietany - Bażanowice 12% pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju szczypta kardamonu, chilli, imbiru, sól do smaku sok z cytryny
Gaździnka warzySpaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok
SMYKWKUCHNIKażdy ją zna i każdy przyrządza trochę inaczej z tego względu, że jedne składniki preferujemy bardziej, a inne mniej. Mimo tego i tak zawsze smakuje wybornie
Fabryka pomysłówlepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz(...)Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek winogron – wszystko razem mieszamy. Sosem polewamy ryż i filety rybne. Podajemy wedle uznania
ClauditteMissCookingCo tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to
Słodko-Słony Świat IlonyJakiś czas temu dostałem cynk z koperkowej kuchni, że w dyskoncie w kropeczki mają promocję na steki z rekina. Faktycznie, można je było kupić w dość
Gotuj z MisiemSkładniki: 1/2 kg filetów śledziowych solonych 5 ogórków konserwowych 1 duża cebula 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 5
Moje-pitraszenieW naszym domu cukinia gości na stole przez cały sezon i jeszcze dłużej. Nie wyobrażam sobie grilla bez grillowanej cukinii, a dziś chce ją przedstawić w
Niezły Młynek