stron. Panierujemy w migdałach i kładziemy na ruszt do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Pod rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do polędwicy (sos, ziemniaki lub ryż, surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam słodką śmietankę i mleko. Doprawiłam(...)był gładki – zmiksowałam blenderem. W razie potrzeby można dodać mleka, aby go rozrzedzić. Nie podaję proporcji do sosu, gdyż była to improwizacja. W każdym razie sos ma być gęsty. Upieczone mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok. 5 minut, po tym czasie dopiero kroimy.Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym wyszła prze-pysz-na. Mięso upieczone w niskiej
mojewypiekiinietylkododatek do ziemniaków, kasz, ryżu lub makaronu. Można posypać sos koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli skorzystacie z przepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste i smaczne potrawy. Składniki: 2 udka ugotowane z kurczaka (mięso z rosołu może być) 400 g kurek 1 duża cebula(...)śmietany sól pieprz Mięso oddzielić od kości i pokroić w mniejsze kawałki. Kurki dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać kurki i smażyć około 6-7 minut mieszając. Do podsmażonych grzybów dodać pokrojonego kurczaka, wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. sos kurkowy
O kuchni z uczuciemziele angielskie, listki laurowe kawałek selera zalewa 2 szkl wody 190 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 5 łyżek magi 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie Oczyszczone i osuszone mięso posypać przyprawami. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na mocno brązowy kolor. Składniki na zalewę połączyć i zagotować. Cebulę pokroić w krążki(...)położyć na dnie naczynia do zapiekania. Obsmażone mięso położyć na cebulę zalać marynatą i włożyć do ciepłego pieca. Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, doprawić solą, ciemnym sosem sojowym (grzybowym) dodać do mięsa razem z startym selerem (na dużych oczkach). Przykryć folią spożywczą i piec w 180 st C przez ok 1,5 godziny. Smacznego
Gaździnka warzyKiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha.Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie:Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie(...)każdej ze stron.Każdą z bułek przed podaniem przekrawamy na pół i obie jej wewnętrzne części delikatnie rumienimy na patelni. Spód bułki smarujemy sosem układamy sałatę, mięso i resztę ulubionych dodatków. Wierzch bułki również smarujemy sosem, składamy kanapkę i gotowe
Malinowe Pocałunkigrillu po ok 2-3 min z każdej strony,jeśli pieczecie w piekarniku to w 180 stopniach rzez ok 10-15 min-uważajcie żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa. Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek(...)skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku kuminem i solą i pieprzem. Mięso podajemy na talerzu z sosem. Smacznego!! Rada :namoczcie wcześniej patyczki do szaszłyków w wodzie ,żeby się nie spaliły na grillu czy w piekarniku
Swojskie jedzonkodobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja.Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego(...)golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca, pod spodem pyszne mięso. Najlepszym punktem był sos na bazie piwa Koźlak. Dodatki były trochę zbyt słodkie, można byłoby trochę bardziej podbić ich smak. Gdy wszyscy byli już mocno najedzeni przyszedł czas na deser o dość
Pasja Smakuwstawić do lodówki na min 2 godziny (im dłużej tym bardziej aromatyczne będzie mięso). Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, z obydwóch stron. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia. Sos: 2 puszki pomidorów (najlepsze włoskie pelati) 1 ząbek czosnku rozgnieciony 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Dodatkowo : jogurt(...)cukier, posolić. Przykryć i dusić ok. 10 minut na dużym ogniu. Dodać mięsko i gotować jeszcze 10 minut na mniejszym ogniu. Na talerzu ułożyć ryż i mięso, polać sosem i udekorować łyżeczką jogurtu. Smacznego! *źródło inspiracji Kwestia Smaku
Chocolate Muffin BlogCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy(...)przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę, aż sos prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :) Więcej azjatyckich przepisów znajdziecie na moim blogu KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtDzisiejszy obiad powstał niejako z przypadku i w wyniku improwizacji ;) Wyjęłam z zamrażarki dwa kawałki mięsa (jak sądziłam), a po rozmrożeniu okazało się, że
Codzienna kuchnia niecodziennakotlety (ilość wedle uznania) 1 cebula (u mnie jedna, nieduża, na dwa kotlety) mąka do posypiania + 1 płaska łyżeczka do zagęszczenia sosu 1 łyżeczka z kopką śmietany łyżka masła sól pieprz 1/2 łyżeczki otartej bazylii Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i cienko rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe ) Rozbite mięso oprószamy mąką z obu stron Cebulę obieramy i drobno(...)łyżkę masła, doprawiamy - dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut Po tym czasie zagęszczamy sos: wlewamy do kubeczka łyżeczkę śmietany i dodajemy mąkę - mieszamy, po czym dolewamy trochę sosu spod mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy sprężynką. Zagotowujemy chwilę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zjadłam z frytkami i marynowaną papryką . Popijałam kompotem z jabłek :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlasagne alla Bolognese, cannelloni, pasticcio al forno, czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj przedstawie Wam przepis na odmienioną wersję tradycyjnego spagetti. Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :) Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki(...)obieramy oraz również kroimy kostkę. 2. Do garnka wlewamy trochę wody, pokrojonego kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz odrobiną carry i wrzucamy do garnka. Przykrywamy przykrywką by mięso mogło się udusić. 3. W drugim garnku będziemy dusić warzywa. Naczynie również wypełniamy odrobiną wody i wrzucamy najpierw cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy. Gdy warzywa będą
Zdrowo kolorowo lifestylowoProsta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności. Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które(...)żółta cukinie,1 jabłko,ocet jabłkowyzielenina do dekoracji,oliwa,sól i pieprz.Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce
SzczyptaSmaQksiążki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji. Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz został przeze mnie nieco wzbogacony, w oryginale było jedynie mięso i rzodkiewka, której nie użyłam. Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek. Racuchy z wołowiną według(...)miski, mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie dodać jeszcze odrobine wody. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Mięso przyprawiamy sosem sojowym oraz przyprawą 5 smaków. Czosnek, imbir i papryczki drobno siekamy. Podsmażamy chwile na patelni i dodajemy mięso. Smażymy , aż się zarumieni. Marchewkę i pędy bambusa kroimy na bardzo
Mania Gotowaniaużyć 18% do sosów)2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka miodu¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy do niej mięso i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę. Zamarynowaną polędwiczkę układamy(...)wody.Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się ona z pozostałymi po pieczeniu sokami z mięsa. Wodę dodałam do sosu. Sos dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły.Polędwiczkę kroimy w plastry i polewamy sosem
Mania Gotowania