dalszego przygotowywania. Po uformowaniu mięsnych kulek przykryłem je szczelnie folią spożywczą i odstawiłem do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło dokładnie aromatem zastosowanych przypraw. Po zamarynowaniu mięsa w lodówce przeszedłem do przygotowania sosu. W tym celu 5 łodyg selera naciowego pokroiłem w plasterki o grubości około 0,5 cm. Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekałem w bardzo drobną kostkę(...)sosu wyjąłem z lodówki wcześniej przygotowane mięsne kulki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem mięso z każdej strony, do jego lekkiego zarumienienia się. Po przesmażeniu dodałem mięso do sosu i całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 10 minut. W razie gdyby sos stawał się zbyt gęsty, należy dodać do niego więcej wody. Po tym czasie dodałem
Wyprawy kulinarneobiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno(...)napełnioną formę do środka i pieczemy jeszcze około 15-18 minut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs w sosie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu. Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania!Składniki(...)uwolnienia aromatu (około 3 minut). Wlewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, aby pokrył każdy kawałek. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszamy, dolewamy resztę mleka kokosowego i gotujemy tylko do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy
Tajskie smakiPlasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej(...)śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich. U nas w rodzinie takie zapiekanki są bardzo lubione, bo wszyscy uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik ziemniaków 500 g mięsa mielonego 6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów
Kuchnia Łukaszawielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku.Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki:-podwójny filet z kurczaka-5-10 liści kapusty pekińskiej-jedna czerwona papryka-jedna cebula-5-6 ogórków konserwowych-puszka kukurydzy konserwowej-przyprawa kebab-gyros-przyprawa do mięs-olej Dodatkowo na sos:-naturalny gęsty jogurt 150 ml-serek naturalny(...)możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach. Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie przystępujemy do układania warstw sałatki w następującej kolejności:-kapusta-papryka-mięso-kukurydza-ogórek-cebula-sosTak powtarzamy układanie kolejnych warstw aż do wyczerpania produktów.Ważne jest tylko to, aby ostatnią, wierzchnią warstwą był
Maminek kulinarnynadmiaru wody ,dodajemy do miesa wraz z czosnkiem przetartym na prasie i startej na tarce cebuli. Dodajemy wszytkie przyprawy i wyrabiamy masę Ostawiamy mięso najlepiej na kilka godzin do lodówki Zabieramy sie za sos Pomidory obrane blendujemy Dodajemy troche wody i dalej bledujemy Następnie gotujemy na wolnym ogniu czesto mieszajac polecam prócz przypraw dodac również(...)olejem ktory później pływa mi na wierzchu Makaronu nie odcedzamy Zaostawiamy w wodzie w ktorej ugotowalismy dzieki temu makaron będzie lepiej łączył sie z sosem Gdy mięso jest gotowe dodajemy nasz sos mieszczamy tak by połączyć dokładnie i dusimy okolo 15 min na wolnym ogniu Smacznego
Viola cooks with passionulubionych mięs. Daje bardzo dużo możliwości eksperymentowania i idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, które osobiście uwielbiam. Tym razem postawiłam na dodatek żurawiny, którą wykorzystałam do przygotowania sosu. Jeśli jesteście również fanami mięsa ze słodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym Składniki: około 400 g polędwicy wieprzowej (1 duża polędwiczka) 1 łyżeczka(...)mięso. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę-suszoną i ze słoiczka , miód, wino, skórkę i sok z cytryny. Gotujemy kilka minut, aż sos się lekko zredukuje. Gotowe mięso wykładamy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, a następnie pokrój na plastry. Mięso przekładamy na talerze i polewamy sosem
Mania Gotowaniamięso wystarczy upiec w tradycyjny sposób lub w rękawie . Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa skorzystałam z niej również tym razem . Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się na zimno(...)Piec ok.60 minut. - Rękaw rozciąć z góry, odchylić folię , mięso polać sosem i piec jeszcze ok.30 minut. - Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić plastry. - Sos powstały
Zakamarki mojej kuchniWłożyć posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i chili. Zeszklić. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień(...)gotować aż całość zgęstnieje (odparuje nadmiar wody z pomidorów). Po czym dodać śmietanę i gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. 1/3 sosu dodać do mięsa. Smażyć chwilę, następnie dodać połowę startego sera żółtego. Wymieszać i smażyć do rozpuszczenia sera. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Każdą tortillę posmarować łyżką sosem. włożyć
Fabryka pomysłówciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia(...)koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński: Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać
Gotowanie jest łatweolej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut. po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy na sos. podajemy z puree i sosem brzoskwiniowym
Luźna Kuchniasosie miodowo-musztardowym. Wyrazisty , niesamowicie aromatyczny sos ze słodkiego miodu i musztardy Dijon nadaje im iście królewskiego charakteru. Świetnym dodatkiem jest zaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula(...)sól , pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy
Ostra na Słodkokotlecików) potrzebujemy mięso mielone wołowe lub baraninę. Ja zrobiłam z wołowego.Składniki do kefta:450 g mięsa mielonego,1 cebula (posiekana),Natka pietruszki,1-2 łyżeczki cynamonu,1 łyżeczka kuminu,1 łyżeczka kolendry,1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej) Składniki do sosu:1 łyżka oliwy,1 łyżka masła,1 cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane),Świeży imbir(...)wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min.Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min.Podajemy z kuskusem
Kulinarna rozmowapatelni i delikatnie poukładaj w niej mięso.NIE SÓL. Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony po ok.4-5 minut, aż ładnie zbrązowieją.Nie przypal.Podsmażone mięso dodaj do przygotowanej wcześniej bazy pod sos z warzyw.Na średnim ogniu gotuj ok.1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie(...)odparuje połowa wody. W między czasie na początku gotowania zbiorą się szumowiny, zbierz je łyżką cedzakową i wyrzuć.Dodaj ząbek lub dwa czosnku.Po tym czasie, wyjmij mięso i zblenduj dokładnie sos, jak jest za gęsty to dolej odrobinę wody, posmakuj i ewentualnie dopraw.Wrzuć mięso z powrotem do sosu, podduś jeszcze chwilę i podawaj. Ja podałam z pure ziemniaczanym
Pasje Jolkiostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi. SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej(...)solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i przykrywam. Piekę 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję
Tradycyjna kuchnia Kasi