sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:8/144)

ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 411

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)mieszamy. Po chwili gotowania zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.  Na talerz układamy kluski lub ziemniaki, porcję mięsa i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi surówkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 160

oliwa z oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy w mące(...)mięso, ręką rozsmarowując na wszystkie kawałki z obu stron.  Następnie lekko przyklepujemy (nie używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam:) Mięso doprawiamy pieprzem i papryką Rozgrzewamy (ale nie za bardzo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Meksykańskie enchiladas 149

kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu, który decyduje o smaku dania. Do rondla wlałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej drobno posiekaną cebulę oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podgrzewałem(...)Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które są nośnikiem ostrości - podobnie pestki można pominąć w przygotowaniu sosu. Tortille posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem. Na ich środku ułożyłem farsz z mięsa wołowego, który następnie posypałem startym żółtym serem cheddar. Tortille dość ciasno zawinąłem i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Na wierzch tortilli w naczyniu żaroodpornym wylałem

Wyprawy kulinarne
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 187

Sos:- 500 g mielonego mięsa wołowego                   - 400 ml jogurtu greckiego- 2 małe cebule lub 1 duża(...)masła- pęczek kolendry- 2 łyżki oleju Przygotowanie: Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, tak by mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem

W poszukiwaniu inspiracji
Lasagne bolognese ze szpinakiem 314

zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem, nałożyć pozostałe mięso(...)beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy szpinak. Gotowy sos beszamelowy i potarty ser. Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne. Smacznego

Passions hobbies life
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 142

wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej sok z ½ pomarańczy 1/4 łyżeczki(...)Formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm.W dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsy na brązowy kolor z każdej strony, przez około 11-12 minut. Osączamy mięso ręcznikiem papierowym i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. W tym czasie kasze kuskus przygotowujemy zgodnie w przepisem na opakowaniu. Paprykę drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy do gotowej

Mania Gotowania
Spaghetti bolognese 214

mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos(...)można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Bigos polski-najlepszy 155

domow ,tyle przepisow na najlepszy bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa pieke w piekarniku i dopiero upieczone kroje w kostke i dodaje do ugotowanych kapust:bialej i kiszonej,wraz z sosem,ktory wytworzy sie podczas pieczenia.Pelnie smaku osiagnie po 3 dniach,kiedy wszystkie skladniki przejda wzajemnie swoim aromatem ,bo bigos musi(...)pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac.W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac.Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak bigosu.Swietny smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam.Wielokrotnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poniedziałkowy "fit" - Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym 332

mąki z pełnego przemiału, chudego mięsa z kurczaka oraz pomidorów. Pomidory dziś co prawda z puszki, w sezonie warto je zastąpić świeżymi, jednak w zimie pomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze.  Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja(...)gładki krem, wlewamy na patelnię oraz dodajemy pokrojone na paseczki suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy kilka minut, mieszamy z posiekaną drobno natką pietruszki. Sos z mięsem podajemy z makaronem. Z szerokiej gamy makaronów z oferty firmy Czaniecki dziś do przygotowania dania wybrałam świderki z mąki z pełnego przemiału. Takie pełnoziarniste makarony właśnie dzięki ziarnom pszenicy durum

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bitki schabowe 283

Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające sie w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli. Składniki: około 80 dkg schabu 1 cebula olej, mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz 1 szklanka wody Wykonanie: mięso oczyścić z błon

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zrazy mielone w sosie cebulowym 221

kucharskie w poszukiwaniu czegoś "innego" na niedzielny obiad. Wertowałam strony i na nic nie miałam ochoty. W tym czasie moja koleżanka wyszeptała zrazy w sosie cebulowym. To była myśl. Dla odmiany przygotowałam moje zraziki z mięsa mielonego, a w środku ukryłam ogórka konserwowego owiniętego polędwicą surową ułożoną na musztardzie. Całość(...)uduszone w pysznym cebulowym sosie, który nadał daniu przepyszny smak. W domu unosił się piękny zapach, który zwabił domowników na smaczny obiadek ...  Zrazy mielone w sosie cebulowym SKŁADNIKI: zrazy: 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti bolognese z oscypkiem 139

jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne.  Spaghetti bolognese z oscypkiem  SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól(...)podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Oscypka ścieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Moo Phad King 125

posiekany czosnek, dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy, tak by nie przywarło do dna, rozdrabniamy. Dolewamy wodę, wrzucamy imbir pokrojony w cienkie paski i gotujemy do jego miękkości. Do mięsa wlewamy sosy, wsypujemy cukier. Papryczki siekamy, dodajemy do całości. Łączymy z mięsem, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I SOSEM SEROWYM 149

Kiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem.Bardzo lubię makaron z sosem serowym. Nie dodaję do niego już żadnego mięsa, gdyż sos serowy jest dla mnie wystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu.Składniki:opakowanie makaronu1 brokułserek topiony z ziołami (kostka 100g)1/2 sera camembert naturalnego100g chudego boczkubulion

Walijskie Pichcenie
SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 144

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej, opakowanie sosu do pieczeni ciemnego Cykoria. Składniki marynaty: 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki sosu słodko-pikantnego Tao Tao, 2 czubate łyżeczki majeranku, łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 2 większe ząbki czosnku(...)nacieram mięso. Odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, kroję w plastry. Przygotowuję sos pieczeniowy według przepisu podanego na opakowaniu, polewam mięso

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania