oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. 3 łyżki suchej kaszy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBitki wieprzowe - bardzo proste danie. Wygląda na patelnim może średnio, ale jest pyszne. Kruche mięso i pyszne coś ala sos cebulowy. Podawać z kasza lub ziemniaczkami. Do zrobiebia potrzebujemy naprawdę niewiele składników. Co potrzebujemy(...)pół kilo męsa wieprzowego (najlepiej schabu) 5-6 cebul (im więcej tym lepiej) pół litra bulionu sól, pieprz, olej liść laurowy, ziele angielskie Jak robimy bitki wieprzowe w sosie cebulowym? Mięso kroimy wplasterki 0.5-1 cm i rozbijamy na płasko. Następnie doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Mięso obsmażamy chwilkę zeby złapało kolor. odkładamy na talerz. Na tej samej patelni
Snejkusiowe Przepisyzwłaszcza z mięsa drobiowego, ale i te z wieprzowego są bardzo dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki:Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki(...)puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać
Pasja Smakulyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowacdo mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly(...)czas rozgniatajac widelcem mieso,az straci kolor surowizny do miesa wmieszac 2/3 sosu bolognese.Reszte sosu wylozyc i rozmarowac na dnie naczynia,w ktorym bedziemy zapiekac cannelloniOprzec rurke na dloni przytrzymujac ja palcami i przy pomocy malej lyzeczki napelniac rurki przygotowana masa miesna z sosem bolognese.Napelnione rurki ukladac w naczyniu do zapiekaniaostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego.Do rozpuszczonych w garnuszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być łagodna, ale ja lubię) odrobina kolendry marynowany imbir (jeśli lubicie) 1. Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu. 2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed dodaniem do zupy pokroić(...)pieprzem. 3. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić czosnek i imbir, płatk chili i smażyć 2 minuty. Wlać sos, dokładnie wymieszać, smażyć (gotować) minutę. 4. Do bulionu z mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze
Kuchnia Prezydentowejktórej nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy(...)bloku smakuje...wybornie! Na tej samej patelni szybko grillujemy plastry sera żółtego. Ser żółty idealnie smakuje z Remuladą duńską! Ugriluj również bagietkę- i tak mamy już grzanki. Do mięsa podałam sos barbecue. Aromatyczny... Całość na dużym półmisku z kolekcji Porcelana Bogucice prezentuje się apetycznie i ...tak smakuje! Sosy są znakomitym dodatkiem, do tego stopnia, że sałata obok nie wymagała
Z Kuchni Do Kuchniskładniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone korniszony, zmielony suszony czosnek, musztardę dijon, sól, cukier i pieprz do smaku. Z mielonego mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam(...)podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata lodowa – plaster sera żółtego – mięso – ponownie bułka – sos – cebula – sałata – pokrojone korniszony – mięso – i na wierzch górna część bułki. Podstawą tego dania jest bułka i dobrej jakości mięso. Reszta
mojewypiekiinietylkojesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki(...)tartej 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Sos: 2 pomidory 1 marchewka 1/2 cebuli sól, pieprz tymianek 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Pulpety: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju
Pasja Smakupieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć(...)następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno być całe zalane. Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone pieczarki, cebulki perłowe i suszone śliwki. Całość dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec dodać śmietanę. Jeżeli
Kulinarny karnet Christopheraczyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny)1 puszka pomidorów z puszki1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła3 plastry mozarelli 1 łyżka(...)ogniu. Po ok. 10 min, gdy wszystko zgęstnieje, można dolać wody (lub bulionu). Doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę bazylii, łyżeczkę oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami.Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści.Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już za kilka
Kitchens Alphabetbulionem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem w celu lekkiego zagęszczenia. Jeśli lubimy bardziej aksamitne sosy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Walijskie Pichceniekiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniszybko. Warto natomiast łatwym sposobem przyrządzik taki o to stek wybierając duszenie - zachowa się więcej wartości odżywczych i mięso będzie kruche i delikatne. Soki z mięsa będą świetną bazą do sosu jeśli będziecie chcieli dodać go do mięsa. Ponadto nie pobrudzicie sobie naczyń bo steki udusimy owinięte folią aluminiową. Dodamy aromatyczne przyprawy i w godzinę będzie gotowe :) Zapraszam(...)wołowego olej rzepakowy 2 ząbki czosku Sól himalajska Pokrojona marchew i cebula suszona Przyprawy: papryka słodka, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, kurkuma, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie Sos worcestershire Przygotowanie: 1/ Nacieramy mięso przyprawami i dodajemy paski obranego czosnku, dodajemy suszoną marchew i cebulę i sos worcestershire. Dodajemy odrobinę oleju i wszystko mieszamy. Odstawiamy na noc przykryte do lodówki
Kuchnia PROzdrowotnaserii szybko i prosto - ryż z warzywami po chińsku z dodatkiem mięsa mielonegoSKŁADNIKI200g wołowego mięsa mielonego350g mrożonej mieszanki chińskiej 2 woreczki ryżuolejsos sojowysłodki sos chili PRZYGOTOWANIERyż gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Mięso rozdrabniamy na patelni i smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Warzywa na odrobinie oleju smażymy do miękkości (około 15 min.). Dodajemy mięso, 3 łyżki sosu sojowego i chwilę jeszcze razem mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż wymieszany z 4-5 łyżeczkami curry. Podajemy ze słodkim sosem chili.Aromatyczne warzywa z ryżem i mięsem gotowe
Moje Kuchenne RewelacjeDziś będzie azjatycko - przed Wami dość czasochłonny, niemniej jednak rewelacyjnie smaczny sposób na wykorzystanie naszego domowego sosu słodko-kwaśnego.Składniki:- 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki)- sos słodko-kwaśny (ilość taka jak w przepisie)- mrożona mieszanka chińskich warzyw- sos sojowy - pieprz- tłuszcz do smażenia Jak łatwo się domyślić, przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane - najlepiej zacząć od sosu(...)kroimy w niezbyt grube paski, warzywa rozmrażamy. Jeśli chcecie użyć świeżych, skład mojej ulubionej mieszanki znajdziecie tu. Tymczasem mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i wkraczamy w najbardziej czasochłonny etap, gdyż wieprzowina musi nam zmięknąć. Podczas smażenia doprawiamy ją nieco pieprzem i sosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz
Kulinarne zapędy Kokosa