pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie(...)możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek. The post Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarmelizowanej marchewki.Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki:Mięso: 1kg schabusól, pieprz ziołowypapryka słodka4 ząbki czosnkuczosnek granulowanyprzyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowejcebulatymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko2 łyżki bułki tartejmasło do smażenia Sos:3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej2 czubate łyżki musztardy francuskiej3 łyżki śmietany do zup i sosów2 łyżki olejuSchab kroimy(...)uciekł.Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę.Przekładamy do naczynia żaroodpornego.Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą.Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkafolię spożywczą. Tym samym pozwoliło nam to uniknąć niepotrzebnych tłuszczy w daniu. Do przygotowania ich użyłam Sosu Kieleckiego Curry, który świetnie wkomponował się w całość podkreślając smak mięsa. Sos ten był jednym z produktów, które kilka dni temu otrzymałyśmy w paczce do przetestowania od WSP „SPOŁEM” - producenta m.in. znanego majonezu kieleckiego. Gotowane roladki z sosem curry(...)kurczaka 1 łyżka Sosu Kieleckiego Curry 1 ogórek kiszony lub konserwowy 4-5 pasków papryki marynowanej sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Smarujemy całą powierzchnię sosem curry, układamy paprykę oraz ogórka pokrojonego na długie paseczki, zwijamy roladkę, oprószamy pieprzem i solą. Zawijamy roladkę ciasno w folię spożywczą, zakręcamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupieczeniu mięso może być za suche, dlatego też zaleca się szpikowanie udźca słoniną lub boczkiem. Mięso z dziczyzny powinno być przed przygotowaniem marynowane, a później podawane z sosem. Najdelikatniejsze mięsa, takie jak piersi bażanta, comber z sarny czy polędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko, do kilku godzin, a smażenie powinno być szybkie i gwałtowne, tak by zapiec mięso(...)miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem z owoców czarnego bzu Sosy do mięsa z dziczyzny to w dużej mierze słodkie wariacje, złamane wytrawnymi trunkami i octami. Wszystkie owoce lasu, jak jarzębina, jeżyna, jagoda czy dzika róża doskonale się sprawdzają jako składniki sosów. Należy
WojnaNaSmaki.plWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym. Spaghetti chociaż, że bez mięsa i sera żółtego powinno również smakować osobom które przepadają za spaghetti z mięsem. Spaghetti jest naprawdę bardzo smaczne, treściwe i lekko strawne. Na przykład po takim spaghetti z mięsem i serem jestem bardziej ospała bo mój organizm musi się bardziej(...)ząbki czosnku do smaku: papryka ostra lub pieprz cayenne sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia 250 g makaronu spaghetti Link do filmu z przygotowania : Spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym Przygotowanie: Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu. Makaron gotuję według
Uwaga Babcia Gotujeminuty. Następnie dorzucamy pozostałe składniki sosu i gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Jeśli sos będzie za mało słony możecie go doprawić. Przechodzimy do żeberek. Przygotowane wcześniej mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty z każdej strony. Pamiętajcie aby nie gotować żeberek, gdyż w ten sposób pozbędziecie się całkowicie(...)whiskey (wódki),wodę i ocet winny. Układamy na dnie żeberka mięsem do góry. Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy mięso sosem, który się wytworzy na dnie brytfanny. Po upływie 1,5 godziny wyciągamy naczynie z piekarnika i smarujemy żeberka dokładnie sosem barbecue. Możemy odlać nadmiar płynu spod żeberek, jeśli zostało
Mania Gotowaniałyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej natki kolendry lub pietruszki (lub obu)120 ml oliwysól, pieprzopcjonalnie: skórka z 1/2 kiszonej cytryny, posiekanapatyczki lub szpadki do szaszłykówPrzygotowanie:Przygotuj sos charmoula mieszając w miseczce wszystkie składniki. Mięso pokrój(...)dużą kostkę. Umieść sos charmoula i cebulę w blenderze i zmiksuj na pastę. Mięso włóż do dużej miski i zalej powstałą marynatą. Dobrze wymieszaj, aby mięso porządnie obtoczyło się w sosie. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Namocz patyczki w wodzie, aby nie spaliły się w czasie
Chilli Czosnek i Oliwaczasem oglądam "Kulinarne podróże z Guyem Fierim" intrygowała mnie pasja tamtych restauracji i wszelakich barów, do kanapek, polewanych sosami mięsnymi. Jakoś mi to nie pasowało, buła przełożona mięsem i zalana mokrą miksturą. Myślałam sobie, że o ich domena, a nie nasze klimaty. Jak bardzo byłam w błędzie, przekonałam się niedawno, wertują archiwa ze starymi przepisami. Gdy tylko zobaczyłam(...)pokroiłam w plasterki tylko poszarpałam widelcem. Od siebie też dodałam plasterki korniszona. Na dolną część idzie odrobina sosu i cebula, przykrywamy środkową częścią bułki, na to kleksik sosu, mięso i ogórek. Wierzch można jeszcze udekorować samą cebulą. Wszystko powinno być ciepłe, aby pieczywo naszło aromatami i się lekko zaparowało. I muszę przyznać, że mimo obaw stara bułka smakowała
Dieta moja pasjaKrólik delikatny , miękki ,pyszny , w kremowym SOSIE pomidorowym na bazie miodu , musztardy ,pomidorów i ziół. Królik tuszka Bulion do podlania mięsa Marynata : **************************" 2 łyżki musztardy delikatnej najlepiej miodowej sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula posiekana drobno Sos : ****************************** 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża łyżka miodu sól morska i pieprz zioła tymianek , bazylia ,oregano ********************************************** Królika(...)ólika wraz z marynatą włożyć do wysmarowanej olejem blaszki lub innego naczynia ,podlać odrobiną bulionu i dusić do miękkości od czasu do czasu podlewając bulionem.Gdy mięso jest gotowe wyjąć mięso ,sos zlać do garnuszka, postawić na gaz dodać , pomidory ,zioła i czosnek oraz miód.Zagotować ,zmniejszyć gaz i odparować sos.Można dodać odrobinę śmietany dla smaku.Przyprawić.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy. Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchendanie, robi się je szybko, a jest pyszne. WAŻNE ja podaję przepis na tortille i dodatki takie, jakie robiłam, oczywiście można używać dowolnego mięsa, sałaty i dodatków. Tortille wspaniale smakują z ogórkiem zielonym i pomidorem polanym sosem czosnkowym, cebulką, ketchupem i mięskiem-polecam również taką wersję. SKŁADNIKI: TORTILLA * z podanych składników wychodzi około 10 dużych tortilli(...)łyżki śmietany Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na małej ilości oleju, dodajemy przyprawę. Sałatę lodową kroimy drobno, dodajemy pokrojony pomidor i śmietanę. Cebulkę smażymy. Na tortillę wykładamy sałatkę, mięso, sos ,cebulkę. Zwijamy w rożek,i dodajemy jeszcze sałatki, sosu, mięska. Koniec można owinąć folią aluminiową by wszystko ładnie się trzymało i sos nie wypływał :-) I gotowe, wspaniałe, pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPokazywałam Wam jakiś czas temu przepis na pulled pork, czyli długo pieczoną wieprzowinę. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania kolorowych bułek. Wystarczy jedna bułka, trochę warzyw, sos, mięso a nawet owoc i powstaje jesienna, kolorowa, pyszna kanapka do szkoły czy pracy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikplastry szynki Schwarzwaldskiej,10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi,30 dag truskawek,30 dag arbuza,Pesto z czosnku niedźwiedziego,Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa,Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki,Razowa bagietka.Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii.Danie(...)można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie.Marynata do mięsa:100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Sos do sałatki owocowej:6 łyżek syropu z kwiatów z czarnego bzu,sok z cytryny,1 posiekana papryczka chili,kilka posiekanych gałązek estragonu,kilka listków
SzczyptaSmaQsosie się najpierw zamarynuje? Na dodatek kurczak ma być jeszcze smarowany tymże sosem w trakcie pieczenia. Karkołomne? W żadnym wypadku! Wybornie pyszne! :) Mocno chrupki, skarmelizowany podczas zapiekania sos barbecue nada tu mięsu drobiowemu z trochę dymnego, jakby opalonego dymem aromatu . Lekko słodkawy, zapiecze się w bajeczną skórkę . Kurczak w nim zamarynowany nabierze intensywnego smaku. Nie potrzeba tu żadnych innych przypraw(...)może odrobinę soli i pieprzu, sos barbecue wyśmienicie spełni zadanie najlepszej marynaty . Składniki na porcje dla 3 osób : 3 ćwiartki z kurczaka - małe (około 800g mięsa) sól, pieprz czarny Sos barbecue od Folwark - do zamarynowania mi ę sa i posmarowania w trakcie pieczenia 2 łyżki oleju - do smażenia 3-4 łyżki wody Mięso umyć pod bieżącą wodą
Grunt to przepis!ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos. Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz ogromnych ilości oregano i bazylii. Po jakiś 5 minutach(...)Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy na puree. Można je nieco doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaki przekładamy na dno naczynia do zapiekanek, na to układamy wcześniej przygotowane mięso w sosie, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temp 180 stopni obserwując ser. Kiedy ten zacznie się topić i rumienić zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy koniecznie ciepłą oprószoną
Kolizje Smaków