sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:15/144)

Żeberka pieczone w całości 147

dodać do żeberek. Piec w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 160 oC. Co pewien czas sprawdzać i uzupełniać ilość wytworzonego sosu. Należy również pamiętać,  w połowie pieczenia, przełożyć  żeberka  na drugą stronę. Po upieczeniu mięso pozostawić w brytfannie(...)jeszcze 10 minut, następnie wyjąć. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Jeżeli lubimy sos bardziej gęsty, do śmietany dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w sosie cebulowym 271

smażenia   Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.   Ser tarkujemy na drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną.   Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut.   Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu.   W wersji(...)dodajemy jedynie cebulowy miks.   Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Na drugiej patelni podsmażamy mięso......do zrumienienia.   Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.Możemy posypać szczypiorkiem.  Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Kottbullar w sosie śmietanowo - musztardowym 187

sosu:- 50 dag mielonego mięsa mieszanego                        - 12 dag kwaśnej śmietany- cebula(...)obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron kolanka w sosie mięsnym z ziołami i czosnkiem 378

oleju, dodajemy sól, zioła oraz paprykę słodką i podsmażamy 10 minut.  Czosnek obieramy i siekamy przekładamy do malaksera, dodajemy pomidory oraz pieprz i miksujemy na gęsty sos, przelewamy do mięsa, całość mieszamy i podgotowujemy 5 minut. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.  Podajemy całość dekorując posiekaną natką pietruszki. Makaron CZANECKI przysłał nam kolejną paczuszkę z ich produktami, bardzo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym, bez glutenu i bez jajek 92

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Składniki: 250 g mięsa wołowego 1 cebula 150 ml sosu pomidorowego sól estragon majeranek olej słonecznikowy Cebulę obrałam i pokroiłam na drobno. Do miski przełożyłam mięso, dodałam cebulę, przyprawy, zioła oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, następnie u formowałam klopsiki. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam klopsiki, obrumieniłam je dokładnie z każdej strony.  Podsmażone klopsiki przełożyłam

nietadieta
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 148

drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego  2 łyżki(...)sosu sojowego  Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe składniki, jakimi je doprawiamy, czyli przyprawy, czosnek, ser, sosy, wodę. Ręką gnieciemy mięso i łączymy wszystkie składniki. Następnie "kręcimy" klopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej), tak jak w dzieciństwie bawiliśmy się plasteliną

Taste Of My Day
Najprostsze spaghetti bolognese 205

ogóle, poza wodą na herbatę :DRada: w sezonie zawsze używajmy świeżych pomidorów, nadają one idealną konsystencję sosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne.Składniki:- 500g dowolnego mięsa mielonego- paczka makaronu spaghetti- dwie duże cebule- sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych)- nieco tłuszczu do smażenia(...)makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu, ale nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży. Na tym etapie przyprawiamy całość solą (lub vegetą, jak kto lubi) i pieprzem

Kulinarne zapędy Kokosa
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 210

sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego. Odstawiamy na około 20 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy na drobno cebulę i ogórki. Oddzielamy żółtko. Zwilżamy ręce oliwą i formujemy mięso(...)bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Do mięsa dodać należy sól, pieprz i paprykę. Następnie wyrobić mięso, dodając łyżkę oliwy i sos sojowy. Odstawić na dłuższą chwilę do lodówki. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Tatara podajemy obowiązkowo z żółtkiem jajka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms 146

Niezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest(...)tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń:) Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

karmelowy
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 432

Naleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić(...)maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze. Nie róbcie tego blenderem, bo zniszczycie wszystkie włókna w mięsie i powstanie Wam wodnista pulpa zamiast małych, ale wyczuwalnych kawałeczków. Mięso mieszamy z sosem sojowym, skrobią, przyprawą 5 smaków i pieprzem, odstawiamy na przynajmniej 10 -20 minut żeby zdążył się lekko zamarynować.   Kapustę i szczypior z cebulką bardzo drobno siekamy. Marchew obieramy

Karo in the Kitchen
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 193

boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu.  Mój domowy sos bolognese jest pyszny :)  Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g(...)warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z pomidorów odparuje.Gorącym sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy startym parmezanem

Walijskie Pichcenie
Butter Chicken 188

goździki;Łyżeczka kolendry;Łyżeczka garam masala;Łyżeczka kurkumy;Łyżeczka chili w proszku;200 g koncentratu pomidorowego;Łyżka soku z cytryny;40 g masła;150 ml jogurtu naturalnego.Sposób wykonania:Mięso i marynata:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać.Do miski włożyć pokrojonego(...)przyprawy: kardamon, goździki, kolendrę, garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty.Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty.Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać.Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny.Przyprawić solą, cukrem do smaku (opcjonalnie).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Bagietka z mięsem i warzywami 226

czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera.   Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił.   Nakładamy niewielką ilość mięsa.   Polewamy delikatnie sosem.    Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki.   Polewamy solidnie sosem.   Bagietka gotowa.Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku

Maminek kulinarny
Naleśniki z zieloną soczewicą 152

skórka ze słoninki )Farsz:1 szklanka soczewicy zielonej 1 cebulajajkosól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego z indyka sos:150 g jogurtu naturalnego 1 pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki sól, pieprzWszystkie składniki na ciasto miksuję na małych obrotach i odstawiam na godzinę, żeby(...)Następnie dokładam do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Duszę przez kilka minut aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolewam trochę wody . Takim oto farszem nadziewam naleśniki . Składam w rożek, odcinam końce aby nabrały kształtu tortilki. Soczewica jest dosyć sucha, także gotowe danie polewam sosem tuż przed podaniem

pieprzny smaczek
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 205

wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło. Gdy mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa - ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła

Anioszek w kuchni