moim domu uwielbiamy makarony pod różną postacią. Tym razem przedstawiam spagetti w sosie pomidorowym z mięsem i czerwona fasolą. Składniki: 1/2 kg łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli czerwonej konserwowej 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz zioła prowansalskie bazylia, oregano 1 liść laurowy 2 ziela angielskie spagetti Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni(...)pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dolewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy ziołami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano). Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż sos si,ę zredukuje. Spagetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na wierzchu sosem. Całość posypujemy startym twardym serem, np. parmigiano reggiano. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.compołączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło(...)Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i ustawiać w nim nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny.Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów
Codzienna kuchnia niecodziennaKrólik, jak już wspominałam w przepisie Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry pełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem(...)lepsze będą te ze słoika lub puszki. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej
SzczyptaSmaQłyżeczki soli -1 łyżeczka pieprzu -1 łyżeczka cayenne -4 cebule -1/2 opakowania sosu barbecue -4 bułki do burgerów *przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli. Przygotowanie Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce. Cebule obrać, pokroić(...)może pozostać przykryte. Mięso wyjąć na talerz. Używając dwóch widelców, "poszarpać" je na pojedyncze włókna. 1/4 cebuli z pieczenia rozdrobnić. W garnku rozgrzać 1/2 szklanki wody. Dodać sos barbeque. Włożyć poszarpane mięso, dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę i dokładnie wymieszać. Poddusić kilka minut na małym ogniu. Serwować w bułkach do burgerów. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 923 kcal Tłuszcz
Zielona Kuchniadużym ogniu, przez 3-4 minuty (w zależności od grubości kawałków), następnie przewracamy na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez 3-4 minuty (w trakcie smażenia możemy polać mięso z wierzchu, sosem który powstanie na patelni. Wyłączamy ogień i dajemy mięsku odpocząć 1-2 minuty. Serwujemy kurczaka, polewając go sosem powstałym podczas smażenia. Artykuł Proste kulinaria z pomysłem pochodzi
KulinarneImpresje.plnaczynia do zapiekania. (Naczynia niczym nie natłuszczać, gdyż kaczka jest wystarczająco tłusta.) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 2 - 2,5 godziny. Mięso polewać często sosem, który stopniowo powstaje podczas pieczenia. Dzięki temu kaczka nie będzie sucha. W połowie pieczenia kaczkę można oblać 1 szklanką gorącej wody. Wtedy skórka stanie się bardziej chrupiąca. Tak upieczona
Codzienna kuchnia niecodziennamąka i usmażyć z dwóch stron. Usmażone roladki gotujemy w garnku na średnim ogniu około 2 godzin. Dzięki temu że wcześniej usmazylismy nasze mięso powstanie nam sos, który powstanie podczas długiego procesu gotowania. Sól i pieprz dodajemy pod koniec gotowania nigdy przed . Polecam to danie z Kluskami Śląskimi ,ziemniakami. Smacznego
Viola cooks with passionWołowina jest mięsem z którego sos wychodzi według mnie najsmaczniejszy z najładniejszą barwą
Ugotujmy Cośgrubości ok. 1 cm. Ogórka kroimy w cienkie plastry. Pomidora dzielimy na 4 części a następnie w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa mieszamy z mięsem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj . Smacznego
Magia jedzenia.wodą, dodajemy 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Do smaku dodajemy kostkę mięsną oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa. Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos tyle sypiemy (uważać żeby nie zrobiły się kluski). Zawartość szklanki
Moje-pitraszeniedanie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę smaku
Milion Smakówsię bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone Porcjujemy nożycami do mięsa Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commorza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka
mojewypiekiinietylko