Mielone kotlety rybne ze świeżej ryby gwarantują nam jakość i smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a
Apetyczna babeczkamoim życiu na moim widelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często(...)duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe ! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki). SMACZNEGO ŻYCZĘ
Życie na widelcuwino i suszone morele nadają pieczeni cudownego smaku i aromatu. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, a dużo zdrowsza niż mięsa smażone. Na pieczeń najlepiej wybrać dużą porcję miesa. Będzie wyśmienite zarówno jako danie obiadowe, jak i domowa wędlina. Nie wymaga wiele pracy, a prezentuje się atrakcyjnie. By mięso było kruche i soczyste najlepiej je wcześniej zamarynować(...)podlać mięso. Po godzinie mięso odwrócić skórką na wierzch, dodać umyte morele i podlać resztą bulionu z winem i przyprawami. Mięso piec jeszcze godzinę, podlewając od czasu do czasu sosem. Odparowany sos uzupełnić wodą. upieczone mięso kroić dopiero po kilku minutach. Sos można przetrzeć przez sito lub zblendować. Nie przecierałam, podałam mięso z całymi morelami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być(...)złote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu. Zagotuj go, a następnie patelnię przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zmieni kolor na ciemnobrązowy. Kurczaka ściągnij z patelni i odstaw na osobny talerz. Do powstałego sosu dodaj kumin, kardamon i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Przykryj
Food SquarePieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie
Walijskie PichcenieMoja przygoda z sushi jest na etapie początkowym, czytam i uczę się kuchni orientalnej. Praktyka czyni mistrza, więc pozostaje testować nowe przepisy i smaki. Julka, która
Apetyczna babeczkadelikatnie umieściłam mięsny farsz. Wejście zapięłam wykałaczką. Zapętlona pomarańczaPieczone prosiaczki mają w ryjku jabłko, a nasz indor będzie miał w dupce pomarańczkę ;) A dlatego, by nadała ona aromat mięsu od wewnątrz. Przed umieszczeniem jej w tuszce podgrzałam ją 30s w mikrofali, aby uwolnić z niej zapach. Tak nadzianego ptaka dokładnie zasznurowałam, a raczej obwiązałam. Dobre sznurowanie jest gwarancją równomiernego(...)spalił. Jeśli jednak już tak się stanie, spokojnie można przykryć go folią na czas dalszego pieczenia i zdjąć ją pod sam koniec.Wytworzony w trakcie pieczenia tłuszczyk wykorzystałam na zrobienie sosu. Zlałam go z brytfanny do garnka, podgrzałam, po czym zagęściłam 1 łyżką mąki rozrobionej w szklance bulionu. Gdy sos zaczął gęstnieć, przelałam go przez sitko do sosjerki.A teraz
bastalenaZ potraw ziemniaczanych najbardziej lubię oczywiście placki ziemniaczane. Na bogato podaję z gulaszem a w wersji minimalistycznej - z kleksem śmietany i keczupu. Tym razem wpadłam na
Czerwień i błękitDziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i surówkę z białej kapusty w wersji delikatnej bez
Monia miesza i gotujeradośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi w tym miejscu zignorować intuicji i kurczak widoczny powyżej jakieś 15 minut siedział w czymś a'la marynata z soli i pieprzu(...)może niezbyt imponującoa, ale prowizorka zawsze jest ok ;) Podsumowując: żarełko wychodzi z tego dość szybkie i całkiem smaczne, ale polecam użyć mniej makaronu lub więcej cebuli i kurczaka, a sos najlepiej zrobić jednak samodzielnie, jeśli ktoś ma czas, choć ten naprawdę daje radę jak na produkt z torebki. Rodzinie smakowało. Smacznego! Jak widać, efekt finalny nijak się ma do tego
Kulinarne zapędy Kokosaktórego chciałam zrobić od dawna. Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. A dzięki tej akcji zmobilizowałam się i są. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza osobom, które twierdzą, że gołąbki bez mięsa to nie gołąbki. Przyznam Wam, że sama za bardzo w nie nie wierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć(...)pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju lub bulionu. Zapiekać w piekarniku około godziny w temp. 180 st.C. Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż świetnie smakują także bez niego
Pasja Smakuświecie jest zbyt dużo głodnych ludzi, aby lekką ręką wyrzucać do śmietnika to, co jeszcze jest dobre. Przy odrobinie dobrej woli możemy wykorzystać każdy okruszek, każdy kawałek wędliny czy mięsa. Nie wyrzucajmy, zastanówmy się jak to przerobić na coś smacznego zanim się zepsuje. Moja dzisiejsza zapiekanka powstała z kilku ziemniaków, cebuli, jajek i szynki, która podsychała już i jakoś nikt(...)użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDawno nie dodawałam nic na bloga, za co bardzo Was przepraszam i już wyjaśniam dlaczego tak się stało. Zaczęłam prowadzić budżet domowy i gotować oszczędnie. Pomyślałam
kuchnia doskiPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek
karmelowy