Czas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;) Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na
Czerwona PorzeczkaChoć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy ziemniakami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z grzybami leśnymi(...)sól i pieprz do smaku szczypta sproszkowanego ziela angielskiego 1 łyżka otartego oregano 1,5 szklanki wody 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 2 duże czerwone słodkie papryki 1 papryczka ostra koperek 1 łyżka otartego oregano 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego ( u mnie z bulionetki ) Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę
Gosia gotujekażdej papryki, co jakiś czas przekładając plasterkiem mozzarelli. Na samej górze też kładziemy mozzarelle i przykrywamy paprykę odkrojonym wcześniej 'ogonkiem'.Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli mięso mamy już gotowe, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach. Warto sprawdzić czy papryka oraz farsz spełnia nasze oczekiwania,jeśli nie - można piec dłużej.2.Pomidorki z MozzarellaSkładniki:Pomidory,Mozzarella,Świeże listki(...)koniec doprawiamy sola i pieprzem.Niby taki prosty przepis, ale tak często o nim zapominamy! :) 3. Sałatka z łososiem - przepis możecie znaleźć tutajSałatka z łososiem4.Tortille z łososiem i sosem koperkowymSkładniki :4 Tortille,300g wędzonego łososia,250g serka - może być mascarpone lub kanapkowy twaróg,3 łyżki pokrojonego koperku,Łyżka soku z cytryny,Można dodać też awokado,Sol,pieprzSerek mieszamy
Chocolate Stop TemptingKochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka
kuchnia doskiApetyt na Smaka Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka(...)kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia
Codzienna kuchnia niecodziennaSmaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym. Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4 kostki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz ziarnisty Przygotowanie Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki, opłukałem(...)potem posiekałem. Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki. Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie
R'n'G Kitchenczęść z Was lubi, bo w większości domów są robione od zawsze. My chcieliśmy trochę je zmienić dla naszych Vege wymagań. Z naszych domów niestety pamiętamy wyłącznie klasyczne z mięsem, choć zawsze uwielbialiśmy w młodości gołąbki naszych mam :) Zapewne każdy kuchnię mamy czy babci zawsze mile wspominana. Teraz jednak chcieliśmy robić je sami i zmodyfikować je w możliwie najsmaczniejszy sposób(...)osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, pod koniec dodając grzybowy sos sojowy
vegetaniesmaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy, ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta(...)plaski talerz. Dzięki temu zrobi nam się male wgłębienie, dla naszego farszu. Naleśniki możemy podawać na słodko np. z owocami, serem czy dżemem, oraz na ostro np z mięsem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachzdrowsze!) przekąski. Czego więc można się spodziewać? - wino! - oliwki - bagietki oraz sery (które, co ciekawe, we francuskich restauracjach oraz domach często traktowane są jako desery) - warzywka pokrojone w słupki - sosy (coby warzywkom smutno nie było): czosnkowe, hummus, guacamole - wędliny - pasztety... ...i wiele, wiele innych. Ja -pani domu z powołania- osobiście zakochałam się w tej formie przyjmowania gości, których chyba szczerze(...)słupków z guacamole (niedługo podam Wam przepis), krakersów i białego, czosnkowego serka (tu wybór jest ogromny, np. Almette), kiełbaski (saucisson), sera, bagietki oraz różnych koreczków (nr 1: pulpecik z mięsa mielonego + kosteczka żółtego sera + ogórek konserwowy, mniam!) oraz wina. Czy przygotowanie takich rzeczy nie sprawia więcej radości, niż zwykłe kupienie chipsów? A wy co przygotowujecie bądź przynosicie
Kitchens AlphabetDanie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego
kuchnia doskitalerz z kilkoma rodzajami przekąsek czyli Cactus Combo Plate (49 zł), który zawierał: Wings of Fire, Pierożki Filo, Chicken Taquitos, Pepper Poppers, Cactus Quesadillas, Potato Skins, wszystko podawane z sosem Ranch i Salsą Fresca. Praktycznie wszystkie przystawki były bardzo smaczne, jedne mniej pikantne, inne zdecydowanie bardziej, jak na przykład ogniste skrzydełka (które szczególnie polecam osobom lubiącym podwojoną ostrość). Najbardziej jednak(...)Plate nasze brzuchy były już najedzone, jednak nie darowałabym sobie, gdybym miała skończyć wizytę w restauracji tylko na przystawce. Na danie główne zamówiliśmy (na pół) polecane Fajitas (58zł) czyli mięso wołowe smażone z papryką, podane na gorącej patelni z Guacamole, Salsą Fresca, śmietaną, jalapeno i tortillami. Jak dla mnie wołowina była zbyt mało pikantna, gdybym wiedziała, że tak będzie
Kuchnia Bazyliitemat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa. Składniki: 300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić(...)gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym
Darcia w kuchniporcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz(...)możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie. Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam
Przepisy i porady kulinarneminut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem osuszyć każdy plaster i zgrillować na grillowej patelni, przesmarowanej lekko olejem. Odstawić do przestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku(...)zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni(...)się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje
Przepisy i porady kulinarne