sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:113/144)

Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 214

kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka  część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie  folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem.  Zawijamy końce foli w tzw. Cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe(...)łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 ½ szkl. mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny

Proste Potrawy
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 168

SKŁADNIKI500 g żeberek z prosiakacebulamarchewselerszklanka białego wytrawnego winaoliwa z oliweklistek laurowysól do smakuziarenka pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki.       Podsmażyć

zielonacukinka
PIECZONY INDYK I SAŁATKA Z GRILLOWANYM HALLOUMI 218

"- Co tygryski lubią najbardziej?- Indyczka :)"Kończy mi się urlop i wciąż mam nadzieję, że spadnie śnieg przed moim wyjazdem. Ponoć dzisiaj padało w Kutnie

Przepisy Aleksandry
Czosnkowa marynata do karkówki 206

Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad 224

faworytek jest w tej kwestii cukinia, ponieważ można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiam mój pomysł na cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Będziemy potrzebować: farsz mięsno pieczarkowy (link do przepisu) 1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię 1 sporą, czerwoną paprykę 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona(...)Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek z cukinii. Cukinia gotowa do włożenia do piekarnika Obie połówki warzywa umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy

Ratunku obiad
Kurczak w sosie dyniowo-porowym 165

Szybki, prosty i słoneczny obiad dla zapracowanych lub dla tych co nie lubią stać przy kuchence.  Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 por 300

talerz przyjemności
Szynka duszona z pieczarkami. 165

danie możecie przyrządzić na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Tym razem zrobiłam szynkę, ale inne mięso też się sprawdzi. Bardzo dobrze w tej wersji smakuje karczek. Składniki: kawałek szynki (u mnie około 1 kg) 1/2 kg. pieczarek 1 duża cebula ząbek czosnku 750 ml. gorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki(...)pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć razem kilka minut.  Podsmażone pieczarki dodać do szynki. Dusić pod przykryciem w sumie około 1,5 godziny. W między czasie sprawdźcie jak smakuje sos, bo być może trzeba go jeszcze przyprawić. Gotowy sos można zagęścić mąką

Agusiowe smakołyki
Sałatka z kabanosa 189

jajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego sera żółtego Sos: szczypta pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu świeżo krojony koperek Sałatka z kabanosa Jak przygotować sałatkę z kabanosa. Jajka ugotować na twardo. Ja gotuję(...)lodówce. Sałatka z kabanosa O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Kiełbaski, których użyłam były wieprzowe i dość cienkie. Śmiało możemy użyć kabanosów wykonanych z kurczaka czy z innego mięsa. Paprykę marynowaną możemy zastąpić świeżą papryką. Ser żółty w mojej sałatce to ser gouda. Możecie go zastąpić dowolnym serem żółtym. Uważajmy bardzo z pieprzem cayenne. Dodajmy go naprawdę tylko szczyptę. Pieprz

mecooks
Łosoś w słodkiej marynacie 148

Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 225

śledzie które kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce(...)rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej drobno je utłuc w moździerzu – będą bardziej aromatyczne. Wsypujemy mielony cynamon, gałkę i imbir

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie smietanowo - musztardowym 183

Na pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim

kuchnia doski
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym. 110

Chciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra,  śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę, jak cebula jest lekko zeszklona wkładam polędwiczki, smażę i podlewam wywarem z grzybów, dodaje liść laurowy, ziele angielskie, dodaję grzyby, duszę do miękkości mięsa, na koniec zagęszczam śmietaną i gotowe

Kuchnia Beaty
Bakłażan zapiekany z trzema serami 193

jest to wprawdzie danie wegetariańskie (zawiera szczodry dodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste(...)dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany i czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy: na sos beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy . Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również

Kulinarna Pokusa
Soczysta plecionka z polędwiczki 163

przygotować polędwiczkę wieprzową, aby zadowolić jej smakoszy, ale i… nie tylko?  Aby mięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą plecionkę z polędwiczki.    Składniki: -  1 polędwiczka wieprzowa   o wadze ok. 800g-  sól-  świeżo mielony pieprz-  wędzona papryka-  100g suszonej wędzonej szynki w plastrach-  worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż(...)chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień gotujemy - 25 minut od chwili zawrzenia wody. Ugotowaną, pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Gdy ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą w sprayu, oprószamy wędzoną papryką, podlewamy odlanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka z rybą 151

Dziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej

kuchnia doski