Dzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego!Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki
Wyprawy kulinarneGołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu 300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła(...)garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażoną na oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem oraz pokrojoną
Gosia gotujejasny* sól* 1 saszetka ryżu* kurkumaSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były obtoczone w mieszance i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.W między czasie obrać i pokroić w cząstki pieczarki (każda pieczarka na pół(...)oleju i podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody
Mix smakułyżki miodu2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego lub winnego2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 35 MINCZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia(...)Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy.4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso
My Culinary Artłyżki miodu2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego lub winnego2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 35 MINCZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia(...)Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy.4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso
My Culinary ArtNie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kupiłam w całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego), umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Grzyby zalałam wodą i lekko odgotowałam, odcedziłam i pokroiłam w kosteczkę, dodałam do całości(...)smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli i ziemniakami. Smacznego
Gosia gotujełyżki 1 łyżka sól bazylia, oregano, majeranek do smaku papryka słodka Przygotowanie: Mielone siemię lniane zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać z mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy(...)małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić skrobią kukurydzianą (przed dodaniem rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio do sosu i wymieszać aby nie było grudek). Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami
głodny alergikczarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie(...)wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć na talerz, wywar można wykorzystać do zrobienia sosu gdy podamy porcje pieczeni na ciepło na obiad, jest też smaczna na zimno do pieczywa....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępatelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory i przyprawy. Smażyć na małym ogniu około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek(...)temperaturze 180 stopni około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika . Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny . Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili500g miesa wolowego 3 cebule puszka pomidorow 1 zabek czosnku sol papryka sypka Mieso musi byc pokrojone w kostke Przyprawiamy mieso sola i papryka Odstawiamy mieso do lodowki na ok 1 godzine Po godzine czasu kroimy cebule w piorka i na rozgrzanej patelni podsarzamy Dorzucamy do cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku Wszystko razem(...)pomidory z puszki i wszystko razem dusimy ok 15min Jak juz mieso jest miekkie mozna wylaczy Dobrze smakuje z ziemniakami Smacznego! Ps Nie robic z tego sosu pomidorowego tylko powinno byc geste
Klaudynkowa kuchniaDzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.Zrobimy to ciszej.Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %,przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej.Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią. Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju.Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku. Na tak przygotowany półmisek układamy schab, ponownie(...)oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniuobsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając. Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje. Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu.Nie trwa to dłużej , jak 5 minut.Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go warzywkiem. Mamy gotowe mięsko
Maminek kulinarnyBiała kiełbasa z pieczarkami to proste danie, nie tylko na obiad.Składniki:-kiełbasa biała surowa-ok. 0,5 kg pieczarek-2-3 cebule-pieprz
Maminek kulinarnyDelikatny kurczak w aromatycznym sosie z brokułów i wiórek kokosowych. Pomysł na danie narodził się już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zabrałam się za jego realizację. Z początku nie byłam pewna, co wyjdzie z takiego połączenia smaków, ale końcowy efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyszło pysznie i nawet trochę ,,orientalnie" ;). Oczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje(...)szklanki wody - 2-3łyżki wiórek kokosowych -łyżka oliwy -2 ząbki czosnku -łyżka kremowego serka śmietankowego -po szczypcie chilli, imbiru i cukru -sól oraz czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić. Brokuły umyć, dokładnie podzielić na różyczki, a następnie drobno posiekać na desce. Pozostały korzeń pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić przy użyciu malaksera
Kuchnia EllieKolejny sympatyczny dzień; Pablo po niemal dwóch tygodniach w przedszkolu, a tu już dzwonią, że znowu chory. Tym razem blady, z bolącym brzuszkiem i ogólnie nie
BaRepaskaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, śmietanę, pokrojone w kostkę i przesmażone 2 cebule, przyprawy. Całość dobrze wyrobić i rozłożyć na folii do pieczenia, formując prostokąt(...)rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC 1 godzinę. Wyjąć z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek. Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą
Kulinarny karnet Christophera