długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych plastrów mięsa. Ogórek i parówkę również pokroić w podobne słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką(...)zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzypadną do gustu. Ale czy połączenie mięsa i fety może być dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko odkłada. Dlatego te pulpeciki pod warunkiem(...)blogu przepisy związane z tą dietą będą się pojawiały częściej. Ale jeśli na diecie nie jesteście i o figurę dbać nie musicie to polecam zjeść pulpeciki z sosem pomidorowym i makaronem. A co... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grani 250 ml di panna olio d'oliva aneto fresco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bu ł ki tartej w mleku. W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku oraz wyciśnięt ą bułkę tart ą . Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki dokładnie(...)tutto. Z masy formujemy pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Śmietanę roztrzepujemy z musztard ą, doprawiamy sol ą i pieprzem. Sos wlewamy do pulpecików, dodajemy posiekany koperek. Pulpeciki g otujemy do zagęszczenia sosu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając. **** Iniziate a formare le polpettine. Scaldate in una padella un filo
La grande e la piccola cuocaLubicie sałatkę cezar ? A co powiecie na wersję bez mięsa. Uprzedzając pytania - nie jestem wegetarianką :D Sałatka z ciecierzycą " o smaku kurczaka", to świetna alternatywa dla klasycznej sałatki cezar. Doskonale smakuje i sprawdza się zarówno na lekki obiad czy późną kolację. Niezastąpiona na rodzinnych przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Spróbujcie mojej wersji sałatki cezar i koniecznie dajcie znać, czy smakowało(...)szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych sól Przygotowanie sałatki: 1. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku drobno posiekać
kolorowotorcikowokamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują(...)łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie
naRuszcieSmażone żeberka to mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :) Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni. Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki
Walijskie PichcenieSzybkie i smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka
kuchnia doskimoże wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały(...)ząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki kuminu w proszku*- 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy)- łyżka sosu chilli lub tabasco (zależy od gustu)**- kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką)- szczypta soli*Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska
Smaki Brazyliigarści,- kasza gryczana, pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru.Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru.Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną.Mieszamy. Lekko(...)./Pamiętajmy aby wywar przecedzić!/Dorzucamy pokrojone grzyby.Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek./NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych sosów nie traktujemy mąką i tego typu rzeczami. Nasza zupa ma zwykle dość kremową, gęstą konsystencję i jest bardzo esencjonalna. Jeśli wolicie rzadsze i smakowo delikatniejsze, śmiało możecie rozcieńczyć
Wypisz Wymalujchoć raz zmierzył się z nimi wie, że są one dość czasochłonne, dlatego czasami trzeba pójść na łatwiznę i zamiast tradycyjnych gołąbków upichcić szybszą ich wersję ... Składniki: 500 gram miesa mielonego u mnie indycze 500 gram Przecieru z pomidorów 1 marchewka 170 gram ryżu (szkl.) przyprawy: czosnek, chili, natka pietruszki, rozmaryn, bazyli oregano 2 łyżki otrębów 300 gram kapusty Ryż(...)strony...Zalewamy przecierem pomidorowym...i dusimy na bardzo małym ogniu przez okolo 30- 40 min. w razie konieczności podlewamy woda gdy część przecieru wyparuje...Po tym czasie wyjmujemy gołąbki...sos doprawiamy do smaku przyprawami...Smacznego
NaKońcuJęzykanadzieje, że ci którzy nie kosztowali zmotywują się do zamiany tradycyjnej panierki. Sałatka również bardzo prosta i ekspresowa, idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych(...)pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy
Mania GotowaniaDzisiejszy przepis to nasza propozycja jak zrobić coś z niczego. Mając do dyspozycji trochę mielonego mięsa, pęczek włoszczyzny i znalezioną w otchłani kuchennej szafki puszkę pomidorów
W kuchni KatiePrzepisem tym zainspirował mnie Okrasa. W kuchni Lidla był to przepis na Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z bazylią, szałwią i szparagami. Ja jednak zielone
Kulinarne Przebojeminut obróbki cieplnej. Nie bójcie się jeść steków rare, a nawet blue, czyli niemal surowych. Jeśli lubicie tatara, polubicie też krwisty stek. Tu jedna ważna uwaga: na patelnię kładziemy mięso o temperaturze pokojowej. Grzechem, gorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg z lokalnej hodowli(...)Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone pstrągi Rolada z sera koziego 100 g Opakowanie
Niedzielny kucharz