sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:221/630)

Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i warzyw 231

sytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki)ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennejmała cebula2 jajka3 łyżki gęstej śmietanyok. 15 dag startego żółtego sera sól(...)granulowany, KucharekMakaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego

Praktyczna pl
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 228

plasterkami cytryny, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Można tutaj wykorzystać udka, skrzydełka, ale najlepiej jest postawić na filet piersi, bo można podać ten naturalnie gęsty sos także do makaronów. To apetyczne danie jednak fajnie pasuje do ryżu - wtedy mamy całkiem niskokaloryczny (około 300 kcal porcja), ale sycący obiad, do którego chętnie powrócimy. Chicken Kapama - kurczak w ziołach(...)podsmażać chwilę, by cebulka zmiękła.  Do rondla dodać wino, wodę. Zagotować. Następnie dodać pomidory, łyżkę koncentratu, połowę posiekanej natki pietruszki, szczyptę pieprzu i w razie potrzeby soli. Sos gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dołożyć mięso i dusić jeszcze kilka minut.  Gotowe danie posypać resztą natki pietruszki, startym serem, a także ozdobić plasterkami

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów 113

Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek 1 duża cebula 400 g śmietany 22% 200 g parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka suszonych pomidorów w oleju 1/2 szklanki zielonych oliwek garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano olej do smażenia(...)zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać. Do gotującego się sosu dodać sól, pieprz i posiekane zioła i zamieszać. Na koniec do sosu dodać pokrojone suszone pomidory i posiekane oliwki. Zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z makaronem

Bullio
Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów 123

Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek 1 duża cebula 400 g śmietany 22% 200 g parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka suszonych pomidorów w oleju 1/2 szklanki zielonych oliwek garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano olej do smażenia(...)zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać. Do gotującego się sosu dodać sól, pieprz i posiekane zioła i zamieszać. Na koniec do sosu dodać pokrojone suszone pomidory i posiekane oliwki. Zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z makaronem

Bullio
Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą 173

łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 3-4 listki laurowe sól do smaku przyprawa typu Vegata do smaku 1 łyżka sosu sojowego mała puszka kukurydzy makaron ryżowy vermicelli natka pietruszki Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić? Mięso kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, umieścić w garnku, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy woda(...)zagotowania, zupa ma jedynie delikatnie "pyrkać". Trzymać na niewielkim ogniu przez 3 godziny, by nabrała aromatu.  Makaron vermicelli przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odcedzić). Kiedy zupa będzie klarowna i aromatyczna, pod koniec gotowania doprawić solą, sosem sojowym i przyprawą typu Vegeta. Dodać odcedzoną kukurydzę. Delikatnie łyżką szumową wyjąć cebulę, por, trawę cytrynową i seler. Zupę podawać

Moje Qulinaria
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 138

makaronu omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy grzyby do miękkości. W tym samym czasie na dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki boczek(...)dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pappardelle w sosie kurkowym 155

Opakowanie makaronu pappardelle Łyżeczka masła Sól Pieprz Natka pietruszki 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się(...)zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny. Solimy (o ile jest taka potrzeba), pieprzymy. Ugotowany makaron przekładamy do gorącego sosu i mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki

Kopystką po garach
Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym 117

smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego makaronu (np: świderki, penne) 200g świeżego szpinaku 300 ml śmietanki 30% 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i posiekać. Na patelni roztopić masło i chwilkę podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć do momentu(...)między czasie śmietanę wymieszać dokładnie z łyżeczką mąki. Kiedy szpinak będzie gotowy, wlać na patelnię śmietanę z mąką i mieszając podgrzewać do momentu, aż sos dobrze zgęstnieje. Gotowy sos wymieszać z makaronem i odrazu podawać. Smacznego

kuchnia doski
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 161

Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego MAKARONY POLSKIE: Doprawiłam danie Przyprawą Gajowego BELLA

Z Majeczką w kuchni
Farfalle z wędzonym łososiem i kaparami z lagerem 161

najlepiej w kawałku, ale może też być w plastrach 30g kaparów   200 g makaronu farfalle 1 cebula   200 ml  śmietany 18 % sól i pieprz 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną drobno cebulę. 3. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w kosteczkę łososia. 4. C zekamy tylko aż białko łososia się zetnie(...)stwierdzicie, że jest za mało słone, to dodajcie soli, ale ja nie solę sosu, ponieważ zarówno łosoś jak i kapary są bardzo słone. 6. N a koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron i łączymy całość. Smacznego

Perfect home life
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 163

Niby zwykłe spaghetti z pomidorowo-mięsnym farszem, ale jednak całkowicie inaczej smakuje. Dodatek startej cukini i gotowego sosu firmy Orzech świetnie urozmaicił smak klasycznego makaronu - wyszedł nieco słodszy i delikatniejszy niż zwykłe bolognese, a do tego zdrowszy, bo z dodatkiem warzyw. W prawdzie użyłam do niego gotowego sosu, jednakże takiego, w którego składzie są jedynie naturalne produkty i żadnych konserwantów(...)brakuje nam czasu, siły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku

Kto ugości moich gości?
Tempura z owoców morza 116

ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól do smaku • 1/3 szklanki wody gazowanej Sos paprykowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając(...)rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się i lekko nadmucha, natychmiast wyjąć aby nie przypalił się. • Podawać owoce morza w tempurze na makaronie ryżowym. • Maczać w sosie paprykowym. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna

To co kocham
makaron z łososiem 129

łososia cebula 2 ząbki czosnku 250 g mrożonych warzyw marchewka z groszkiem 1/2 pęczka szczypiorku kilka pomidorków koktailowych 2 łyżki oliwy łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w wiórki, czosnek w plasterki. Filety łososia porwać palcami na nieduże kawałki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Koperek posiekać drobno. Na patelni(...)się zeszklą dodać mrożone warzywa, zmniejszyć ogień, dodać ok 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodać łososia, doprawić do smaku. Trzymać na ogniu kilka minut, sos powinien odparować. Makaron wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć porcję ryby w warzywach. Posypać koperkiem, udekorować cząstkami pomidorków

6niebo
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 155

Pieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet z kurczaka kroimy na małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy(...)dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Penne z cukinią i pomidorami 165

cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 30% olej sól cukier pieprz Penne z cukinią i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę(...)dodajemy na patelnię pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem na patelni. Smacznego! Post Penne z cukinią i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!