Syrop z agawy sól i pieprz do smaku OLEJ KOKOSOWY do smażenia ser-parmezan lub owczy do posypania przed podaniem u mnie dodatkowo czarnuszka+zielona sałata ozdobna Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Cebulę obierz i posiekaj drobno, to samo zrób z czosnkiem. W rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić czosnek oraz cebulę lekko je soląc, zeszklić i przykryć(...)łyżeczkę syropu z agawy, złamie kwaśny smak. Salsa włoska jest słodka! Wlać do cebuli i czosnku przetarte pomidory. Cebula i czosnek powinny się rozpaść w sosie. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron i dokładnie go w nim wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Posypać tartym parmezanem lub serem owczym.U mnie dodatkowo sałata ozdobna i bardzo zdrowa czarnuszka. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu Lubella pełne ziarno - Tagliatelle - 4 pomidory - 2- 3 figi - świeża bazylia - oliwa z oliwek - greckie czarne figi (z pestką) - miód - mieszanka przypraw: sól, trawa cytrynowa, imbir, rozmaryn - olej z orzechów włoskich do skropienia dania Pomidory i figi kroimy na plastry, układamy na blaszce (na papierze do pieczenia), mocno skrapiamy sosem, powstałym z połączenia(...)gotujemy makaron al dente tj. 8 minut. Olej z orzechów włoskich mieszamy z odrobiną w/w mieszanki przypraw. Makaron po ugotowaniu mieszam z orzechowym olejem i sosem z blaszki po pieczeniu pomidorów. Makaron formujemy w gniazda, pomidory i figi układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Całość posypujemy świeżą bazylią i dodatkowo możemy skropić oliwą bądź olejem orzechowym. Dodatkowo całość można posypać
SMYKWKUCHNITakie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki drobno posiekać i dodać do woka razem z pokrojonym w paseczki mięsem, pokrojoną drobno chilli. Smażyć mieszając do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Od fasolki odciąć końcówki(...)błonek i pestek. Pokroić paprykę na małe kawałki. Do sosu dodać fasolkę i paprykę, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Pokroić natkę pietruszki lub kolendry i dodać do sosu. Podawać z makaronem lub ryżem. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńpowiecie na makaron i aksamitny sos?Ja osobiście uwielbiam takie cytrusowe połączenia z mięsem.Cytryna ,mleczko kokosowe i kolendra,to jest ta magia ,która wypełnia podczas jedzenia nasze kubki smakowe.Polecam . 2 podwójne piersi kurczaka sol morska pieprz biały szczypta kurkumy 2 listki cytrynowe 2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kolendry (nasiona) 2cm.korzenia imbiru olej 300ml.bulionu 200ml.mleczka kokosowego(...)puszki 10dag.śmietany 35 dag.makaronu 10dag. śmietany kremówki 36% 2 pęczki kolendry 4 łyżki zasmażki błyskawicznej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do garnka na makaron wlewamy wodę ,solimy,zagotowujemy.Na wrzątek wsypujemy kurkumę i wrzucamy listki cytrynowe,wlewamy 2 łyżki soku z cytryny.Wrzucamy makaron,gotujemy al'dente.Jedną cytrynę cienko obieramy,tak aby ze skórki powstała spirala i dodajemy do wrzątku .Skórkę drugiej cytryny kroimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibiałym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać(...)rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego
MarciochaKucharzyżółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, marchewkę obrać umyć i pokroić w zależności od wielkości w plasterki lub półplasterki, cukinie(...)niewielkiej ilości wody, wlać do garnka, delikatnie mieszając zagotować i po chwili zdjąć z ognia.Makaron udon ugotować według przepisu na opakowaniu.Do miseczek nałożyć makaron, a na makaron mięso z warzywami i sosem
Mix smakuśrednia cukinia -1 mała czerwona lub żółta papryka -puszka krojonych pomidorów -1 łyżeczka koncentratu pomidorowego -100 g parmezanu lub żółtego sera -1 łyżeczki bazylii lub oregano -pieprz, sól Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Przesmażyć warzywa przez 2-3 minuty(...)minut. Doprawić pieprzem i solą. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Smażyć paski wątróbki aż się zetką i zrumienią. Do ciepłego sosu dodać ugotowany makaron, dodać bazylię lub oregano i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć do 4 miseczek lub głębszych talerzy. Na wierzchu ułożyć wątróbkę. Podawać posypane parmezanem lub dobrze rozpuszczającym się serem żółtym
Zielona KuchniaEnergicznie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu. Makaron można wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego z cebulą kurczaka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskażółtego, 200 ml śmietany 30%, dwie średnie cukinie, 10 dag pieczarek, cebula, łyżka masła, papryka ostra, sól, oregano, estragon, tymianek, szczypta soli, większa garść posiekanej natk i pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania nadmiaru wody. Dodaję(...)porwany na kawałki ser żółty, mieszam. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów, co jakiś czas mieszając. Wsypuję natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Powstały sos mieszam z makaronem
JejKuchniaObiad w bardzo letnim stylu. Mloda cukinia, ostatnie już szparagi, botwinka, pierś kurczaka i pyszny drobny makaron razem z delikatnym sosem na bazie sera ricotta. Uwielbiam takie połączenia a to jest wybitnie smaczne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu, jestem przekonana. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw(...)warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos. Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj ze składnikami. Podaj od razu. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję domowego pesto jak się domyślacie, z jarmużu. Pesto z jarmużu należy do moich ulubionych. Jest delikatne w smaku, można dodawać je do makaronu, używać jako sosu lub na kanapki czy pizzę…you name it. Polecam pesto z jarmużu i orzechów cashew. Słodki smak orzechów świetnie harmonizuje z jarmużem. Użyłam też pieczonego czosnku, który jest
codojedzeniainnymi składnikami stworzył pyszny dressing, który w sałatce stanowi jeden z najistotniejszych elementów. Składniki: 50 g miksu sałat 50 g makaronu pełnoziarnistego 1/2 pomidora malinowego 1-2 jajka 1/3 papryki czerwonej Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju lnianego (Olejarnia Kołodziejowo) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 łyżeczka musztardy (użyłam chrzanowej(...)drobną kostkę, a pomidora w półplastry. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj. Na talerzu ułóż wymieszane liście sałaty z papryką i makaronem. Na wierzchu ułóż pomidora oraz jajko. Całość polej przygotowanym sosem
Zdrowie na języku :PObiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula(...)Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietrusz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!passat ą pomidorow ą, dokładnie mieszamy i gotujemy do zagęszczenia si ę sosu. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy potarkowany ser emmentaler. **** PREPARAZIONE Lessate la pasta al dente. Cuocete i broccoletti al vapore. Tagliate il prosciutto a listarelle. Nel frattempo preparate la salsa. In una casseruola sciogliete il burro, versate(...)olio. Unite 2-3 rametti di timo, 2 spicchi d'aglio, i funghi e fate rosolare per circa 10 minuti. Insaporite con sale e pepe. Ugotowany makaron łączymy z sosem, z brokułami, z pieczarkami i szynk ą . Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej. Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem. Zapiekankę pieczemy
La grande e la piccola cuocamarchewka 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano kilka pomidorków koktajlowych kilka szczypt mieszanki ziół włoskich sól pieprz świeżo mielony Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne) gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy(...)dodajemy pomidory. Po kilku minutach dodajemy paprykę i marchewkę. Całość mieszamy i przyprawiamy bazylią i oregano, solą i pieprzem do smaku. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Sos dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu układamy
My Chcemy Jeść