Zakochałam się w surowych makaronach i będę Was często namawiać do spróbowania. Ta wersja jest jeszcze pyszniejsza od poprzedniej. A gdybym dodała do tego dania "wegańskie" mięso z TEGO przepisu - byłoby to najlepsze na świecie spaghetti "bolognese". Baaaaaaaaaardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 duże cukinie, 15 suszonych pomidorów eko, 4 łyżki oliwy, 1 duża cebula, 1 awokado (opcjonalnie(...)łyżka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Cukinie kroimy na spaghetti przy pomocy nożyka Julienne. Pomidory, oliwę i czosnek blendujemy na gładki sos. Mieszamy z makaronem. dodajemy pokrojoną w półksięzyce cebulę i ewentualnie awokado. Dodajemy przyprawy. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPowiem tylko pyszny. Dostałam ten przepis od jednej Angielki. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, curry,oliwę sezamową. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na 1 minutę. Odcedzić i odstawić na bok. Wok rozgrzać z małą ilością oleju. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę, czosnek, potarty imbir, posiekaną chilli i smażyć 30 sek. Dodać pokrojone drobno papryki i smażyć kolejne
Kuchnia PokoleńNature House) ok. 300-350 g pieczarek 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 400 g makaronu pełne ziarno natka pietruszki curry zioła prowansalskie Sos: 100 ml jogurtu naturalnego mała śmietana 18% 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka(...)kilka łyżek wytworzonego przez p ieczarki płynu , zamieszać i wylać na patelnię. Dodać mięso i dusić , a ż będzie zupełnie miękkie. Doprawić ziołami prowansalskimi. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać z sosem, podawać na ciepło posypany posiekaną natką pietruszki
Simply Fooddziałki moich rodziców – w lodówce mamy zawsze cukinię. Zawsze. Choć czasami mam ochotę ją wyrzucić, bo ile można jeść cukinię, w takie dni jak ten jest błogosławieństwem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło z łyżką oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem(...)zapobiec przypalaniu. Kiedy cukinia będzie miękka, dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy ziołami i dusimy jeszcze chwilę do zagotowania. Na małej patelni podprażamy pestki dyni i wsypujemy je do sosu. Podajemy z makaronem, rzecz jasna
wcinaj tochyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :) Są dwie szkoły(...)Następnie wlej do makaronu jajka roztrzepane dobrze ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że jajka nie mogą się ściąć, mają tylko wraz ze śmietaną utworzyć kremowy sos, który okryje cały makaron. Gotowe danie posól jeszcze do smaku w razie konieczności, przełóż na talerze i posyp natką pietruszki oraz, jeśli masz taką ochotę, dodatkowa porcją parmezanu. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyboloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje: 160-180g makaronu spaghetti Malma 1 cukinia 2 ząbki czosnku 100g wędzonego boczku 200g(...)Smażyć do miękkości kilka minut. Dodać śmietanę. Chwilę gotować na wolnym ogniu uważając, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówMłyny Stoisław . Kasza jęczmienna pęczak jest bardzo zdrowa, bogata w wiele wartości odżywczych między innymi w białko, węglowodany czy żelazo. Można podać również pierś z kurczaka w sosie z ryżem, makaronem czy innym rodzajem kaszy. Składniki: * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * oliwa z oliwek do podsmażenia * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu) * papryka ostra (użyłam Skworcu) * odrobina(...)dodać sól i przyprawy (ilość według uznania). Podsmażone mięso podlać wodą, dodać przecier pomidorowy i bazylię. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut. Sos można zagęścić mąką, jednak ja tego nie robiłam. I jeszcze kilka słów jak ugotować kaszę jęczmienną pęczak. Otóż kaszę gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania wody w proporcji
Zrób to smaczniełyżki koncentratu pomidorowego -trochę startego sera -bazylia suszona lub świeża do smaku -oregano suszone lub świeże do smaku -szczypta soli i pieprzu -1 duża cebula lub 2 małe Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, na al dente. Cebulkę siekamy na drobno i przekładamy do garnka, czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do cebuli. Wlewamy oliwę i wszystko smażymy(...)miałam suszone), koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, chwilkę dusimy, można dodać troszkę wody, ale nie jest to konieczne. Po paru minutach, wyłączamy gaz i dodajemy do sosu odcedzony, ugotowany makaron i ser, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. I nasze danie jest gotowe. Szybkie, proste i bardzo pyszne :-) Idealne danie na obiad, bardzo sycące :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka(...)około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest
Kulinarne przygody GatitySzybki i smaczny obiad. Powstał przez przypadek, ale będę do niego wracać. Składniki: 1/2 paczki makaronu ( u mnie kokardki) 1 pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka sera mozzarella (kulka) 350 ml śmietanki 18 % 1/4 szklanki bulionu (niekoniecznie) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła trochę oleju do podsmażenia piersi sól,pieprz, czosnek, granulowany(...)kostkę mozzarellę. Sos trzeba cały czas mieszać bo dość mocno zgęstnieje. Kiedy ser się rozpuści dodać rozdrobnione różyczki brokuła i podsmażoną pierś z kurczaka. Wszystko wymieszać. Gotowym sosem polać ugotowany makaron. Smacznego
Agusiowe smakołykiPrawdziwa historia sosu bolognese-ma głębsze korzenie i o wiele dłuższe stanie przy garnku, dlatego dziś, przedstawiam Wam a'la bolognese. SKŁADNIKI: Opakowanie makaronu spaghetti 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku ok 60-70 dkg mięsa mielonego (może być wieprzowina) 2 puszki pomidorów lub 500 ml pasaty sol pieprz bazylia suszona odrobina cukru w razi potrzeby oliwa ocet(...)drobno-podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy mielone. Do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, smażymy kilkanaście minut, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem balsamicznym, bazylią oraz parmezanem. Sos łączymy ze świeżo ugotowanym makaronem. Można dodać kukurydzę-wszak to a'la bolognese
Kopystką po garachFajna sałatka na domowe spotkania, imprezy. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Smaku i wyrazistości nadaje sos czosnkowy i chrupiący ogórek. 250 g makaronu kolanka 2 zielone ogórki 5 jajek 200 g fileta z piersi kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę(...)kurczaka. Smażymy do miękkości na patelni z odrobiną oleju. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miski przekładamy makaron, jajka oraz ogórki. Zalewamy sosem czosnkowym i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu sałatki rozkładamy kurczaka oraz pokrojony w kosteczkę ser feta
VioletoweKucharzeniekurczaka. 4. Całość zagęszczamy jogurtem greckim. 5. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Kurczak z pomidorkami i makaronem jest bogaty w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który działa przeciwnowotworowo, - substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i czosnku. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpuszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty czosnek, bazylię, oregano,pieprz i sól. Podlałam wszystko wodą i smażyłam około 10 minut. Zamiast czerwonej fasoli można dodać np.ciecierzycy. Sos wymieszałam z makaronem. Danie to jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, a smak które daje chorizo jest przepyszny. Smacznego
potrawyregionalne