pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy(...)przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie
Blondynka Gotujeżółtka 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cebula, pokrojona w kostkę 100 ml białego, wytrawnego wina 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz posiekana bazylia do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni(...)dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią. Smacznego! English version Mushroom spaghetti carbonara (4 servings) Ingredients: 500 g spaghetti 200 g smoked bacon, diced 200 g mushrooms, sliced
karmelowycztery pęczki i przyrządziłem kilka dań z ich udziałem. Częścią z nich podzielę się z Wami. ;) Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Tym razem było nie inaczej. Ryżowy(...)opakowaniu (zazwyczaj 5 minut). Łososia wyjmujemy z pieca i oddzielamy od skóry. Szaragi wyciągamy z wody i kroimy na kawałki. Makaron przecedzamy na durszlaku, hartując lekko zimną wodą. Następnie wrzucamy go z powrotem do garnka. Wlewamy sos sojowy, sok z limonki i dodajemy posiekaną papryczkę oraz szczypiorek. Dokładnie mieszamy . Wrzucamy szparagi i delikatnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu, rozdzielając
Food Squarespójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30% -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe(...)smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością sera, dodajemy wątróbkę z pieczarkami. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się farsz. Na końcu posypujemy grubą warstwą sera i zalewamy wszystko sosem, który nam został z wątróbki. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni. Rynienki przykrywamy folią aluminiową
BaRepasSos jak do makaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g(...)Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu. Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniemaśle z oliwą z dodatkiem posiekanego rozmarynu. Dolewamy bulion i dusimy około 30 minut aż sos się zredukuje. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, roztrzepujemy aby uzyskać kremową konsystencję. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami, u mnie ze spatzlami ;) Dekorujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Gocha gotuje!kwaśna śmietana 18% (330 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, chilli 1 kopiasta łyżka mąki pszennej np. Wrocławskiej + nieco wody około 400 g makaronu np. kolanka lub muszelki WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połowę wrzucić na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, drugą połowę wrzucić do brytfanny z odrobiną oliwy. Pieczarki umyć(...)papryka zmięknie, po czym wsypać pieczarki, wymieszać. Do małego garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przelać do potrawy i chwilę gotować mieszając, dzięki czemu sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu al dente, odcedzić i dodać do potrawy. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić (pomijając tutaj już chilli, bo potrawa nie ma być pikantna, tylko
Passions hobbies lifemnie penne) 50g masła 50g mąki pszennej 600ml mleka 250g sera żółtego 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Makaron wstaw do wrzątku by się gotował. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Zalej mlekiem i dokładnie mieszaj w czasie kiedy mleko będzie(...)się podgrzewać. Im mieszanina cieplejsza tym masa będzie gęstnieć. Dodaj musztardę, sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową a następnie 200g sera. Podczas mieszania ser powinien się rozpuścić. Wymieszaj sos serowy z ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posyp pozostałym serem oraz bułką tartą. Zapiecz w piekarniku (180 º C, 20minut
wysmienityBardzo aromatyczne i sycące danie. Użyłam makaronu świderek bezglutenowego firmy Sam Mills "Pasta d'oro". Jeśli lubicie dania z makaronem i różnymi ciekawymi sosami, dodatkami, czy połączeniami zapraszam do gotowania:) Składniki: niecałe 2 szklanki makaronu 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki fety 1 łyżka startego drobno parmezanu 1 cebula połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli
Zasmakuj KuchniMakaron z krewetkami w sosie pomarańczowym to przepis na szybki obiad w 30 minut. Użyłam makaronu typu fettucce, ale można wykorzystać dowolny rodzaj makaronu. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr makaronu 250 gr krewetek 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanym
La grande e la piccola cuocaserowy na bazie beszamelu to świetny dodatek do ugotowanych warzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około 1,5-2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz
Ugotowaćczubata łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno pokroić. Płaty pomidorów pokroić w paski. Na patelni rozgrzać(...)odczekać minutę. Następnie dodać śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić, wymieszać na patelni z pozostałymi składnikami i posiekaną bazylią. Od razu podawać. Smacznego
Pełny talerzsmaczny wędzony łosoś w kremowym kaparowym sosie, czarny świeżo mielony pieprz i tarty parmezan do tego lampka białego wytrawnego wina. Tagliatelle z łososiem i kaparami. Tagliatelle z łososiem Dania Danie główne , Kolacja Kuchnia Włoska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 mnut Czas oczekiwania 30 minut Składniki 400 gr makaron tagliatelle 300 gr łosoś wędzony(...)makaronu. Gotujemy ok. 5 minut następnie doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy posiekany koperek i starty parmezan. Mieszamy by składniki się połączyły i sos jest już gotowy. Sos mieszamy z odcedzonym makaronem w garnku i serwujemy. Smacznego. Artykuł Tagliatelle z łososiem i kaparami. pochodzi z serwisu lysygotuje.pl | Blog łysego, co lubi gotować
lysygotuje.plstali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino dojrzewa 9 miesięcy na osadzie(...)alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu
królestwo garów