oraz posiekany ząbek czosnku. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, co jakiś czas mieszając, by ser dokładnie się rozpuścił. Zdejmujemy pokrywkę i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, żeby sos zgęstniał. Odcedzamy makaron i przekładamy do rondelka. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Mieszkamy dokładnie i przekładamy do miseczki. Posypujemy orzechami i gotowe ! Porcja zawiera 490 kcal
Gawron w rosolemój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie
Chilli Czosnek i OliwaKilka suszonych pomidorów lub 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) Puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym 1 łyżka oleju 150g jogurtu greckiego Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju(...)drobno pokrojone lub pastę) i odsączonego tuńczyka z puszki. Wymieszać. Dodać jogurt grecki. Wymieszać sos i lekko podgrzać. Nie gotować, aby jogurt się nie zważył. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówczym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Smakowity Blog Kulinarnyszpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Dodatkowo: makaron cannelloni, 150 g żółtego sera Wykonie: Szpinak rozmrażamy następnie dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą(...)będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym. Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Passion of Cookingostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać(...)paski. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać.Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Wyliczenia: makaron chow mein 4,99 zł kurczak 3,50 zł chili ok. 0,55 zł marchewka
Obiad za dychęMało czasu i minimum wysiłku włożonego przygotowanie to główne założenia cotygodniowej akcji Błyskawiczne Piątki . Zapiekanka jest tego najlepszym przykładem. Wystarczy wrzucić do naczynia wybrane składniki, wymieszać z preferowanym sosem i zapiec chwilę w piekarniku. Posiłek niemalże sam się robi :) Na dodatek propaguje się w ten sposób ekonomiczne podejście do zmywania, bo przygotowanie obiadu wymaga niewielu naczyń. Pan Mąż dosadnie(...)szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu masło - do wysmarowania formy sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw SOS BESZAMELOWY: 1/4 kostki masła [50g] 3 łyżki mąki pszennej - czubate 1 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku Sos beszamelowy
Grunt to przepis!2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki i cukier,całość zagotować. 5.Przygotowany sos zmieszać z makaronem i przełożyć do pojemnika żaroodpornego 6.Wierzch wyłożyć serem żółtym, startym na tarce lub pokrojonym na paski. 7.Całość zapiec 25-30 minut w temp.180
Dziś Ja gotujepotrzebne na 4 porcje: - mięso mielone 250g ( ja używam wołowiny) - 2 puszki całych pomidorów - 6 ząbków czosnku - 1 cebula - szklanka piwa - bazylia - oregano - oliwa z oliwek - makaron - ser 250g (używam goudy ale może być taki jak lubisz) - papryczka piri piri Krok 1: Na oliwie smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy(...)pomidorów i piwo wyparowało, a żeby powstała konsystencja sosu. Po ok 1h doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2: Gotujemy makaron i łączymy z sosem i z serem. Smacznego
Niezły Młynekpółprodukty, których jak może zauważyliście, coraz więcej gości na moim blogu. :) Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii: » Sosy Pomidorowe » Pesto » Makarony i ryż » Polenta » Zupy i risotto » Oliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich(...)znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki czy pesto, ale również bardziej wyszukane, takie jak pieczone warzywa w oliwie, kruche warzywa w sosie czy marmolada ze świeżych pomarańczy. Z bogatej oferty sklepu miałam okazję próbować takich specjałów jak: » Krem z oliwek, » Pikantny krem z bakłażana, » Krem balsamiczny pikantny, » Pesto bazyliowe z serem pecorino
Poranek na słodkoodlewamy połowę wody i blendujemy marchewkę z ziemniakiem, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać trochę wody z gotowania warzyw. Na koniec dodajemy łyżkę serka naturalnego i mieszamy sos razem z makaronem. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkamakaron z wykorzystaniem jednego z bohaterów sezonu letniego: SPAGHETTI Z SOSEM Z BOBU I CHILLI to pożywne i zdrowe danie, zwłaszcza, gdy użyjemy pełnoziarnistego makaronu, świeżych ziół i dobrej oliwy. Artykuł SPAGHETTI Z SOSEM Z BOBU I CHILLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtego wok. Najlepiej pokroić i przygotować sobie wszystkie warzywa przed smażeniem. Możecie oczywiście użyć innego ilości i zestawu warzyw niż podany w przepisie. Idealnie pasuje do nich makaron chow mein a także sos ostrygowy i sojowy. Składniki: różyczki brokuł 2 szt.marchewki 1 szt.pietruszki kawałek białej części pora 1 mała cukinia kawałek świeżego korzenia imbiru(...)dołączyła cukinia i kiełki fasoli mung. Dodałam wcześniej podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuł. Na koniec dorzuciłam dymkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Bulion i sosy są słone więc zrobiłam to pod koniec smażenia warzyw. Makaron nie wymaga gotowania. Wystarczy go potrzymać we wrzątku 4 minuty. Pozostało już tylko wymieszać makaron z warzywami. Smacznego
potrawyregionalnemarchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki(...)ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko kokosowe. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym i szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarny