Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego MAKARONY POLSKIE: Doprawiłam danie Przyprawą Gajowego BELLA
Z Majeczką w kuchninajlepiej w kawałku, ale może też być w plastrach 30g kaparów 200 g makaronu farfalle 1 cebula 200 ml śmietany 18 % sól i pieprz 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną drobno cebulę. 3. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w kosteczkę łososia. 4. C zekamy tylko aż białko łososia się zetnie(...)stwierdzicie, że jest za mało słone, to dodajcie soli, ale ja nie solę sosu, ponieważ zarówno łosoś jak i kapary są bardzo słone. 6. N a koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron i łączymy całość. Smacznego
Perfect home lifeNiby zwykłe spaghetti z pomidorowo-mięsnym farszem, ale jednak całkowicie inaczej smakuje. Dodatek startej cukini i gotowego sosu firmy Orzech świetnie urozmaicił smak klasycznego makaronu - wyszedł nieco słodszy i delikatniejszy niż zwykłe bolognese, a do tego zdrowszy, bo z dodatkiem warzyw. W prawdzie użyłam do niego gotowego sosu, jednakże takiego, w którego składzie są jedynie naturalne produkty i żadnych konserwantów(...)brakuje nam czasu, siły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku
Kto ugości moich gości?ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól do smaku • 1/3 szklanki wody gazowanej Sos paprykowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając(...)rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się i lekko nadmucha, natychmiast wyjąć aby nie przypalił się. • Podawać owoce morza w tempurze na makaronie ryżowym. • Maczać w sosie paprykowym. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna
To co kochamPieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet z kurczaka kroimy na małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy(...)dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką pietruszki
VioletoweKucharzeniecukinia 1 puszka pomidorów krojonych 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 30% olej sól cukier pieprz Penne z cukinią i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę(...)dodajemy na patelnię pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem na patelni. Smacznego! Post Penne z cukinią i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną, podgrzewaj do otrzymania kremowego sosu, po czym wmieszaj pietruszkę i zdejmij z ognia. Wyłóż makaron na talerze, na nim umieść kotlety z chrupiącą szałwią. Całość polej brązowym masłem i podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Pork chops with sage
karmelowySyrop z agawy sól i pieprz do smaku OLEJ KOKOSOWY do smażenia ser-parmezan lub owczy do posypania przed podaniem u mnie dodatkowo czarnuszka+zielona sałata ozdobna Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Cebulę obierz i posiekaj drobno, to samo zrób z czosnkiem. W rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić czosnek oraz cebulę lekko je soląc, zeszklić i przykryć(...)łyżeczkę syropu z agawy, złamie kwaśny smak. Salsa włoska jest słodka! Wlać do cebuli i czosnku przetarte pomidory. Cebula i czosnek powinny się rozpaść w sosie. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron i dokładnie go w nim wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Posypać tartym parmezanem lub serem owczym.U mnie dodatkowo sałata ozdobna i bardzo zdrowa czarnuszka. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu Lubella pełne ziarno - Tagliatelle - 4 pomidory - 2- 3 figi - świeża bazylia - oliwa z oliwek - greckie czarne figi (z pestką) - miód - mieszanka przypraw: sól, trawa cytrynowa, imbir, rozmaryn - olej z orzechów włoskich do skropienia dania Pomidory i figi kroimy na plastry, układamy na blaszce (na papierze do pieczenia), mocno skrapiamy sosem, powstałym z połączenia(...)gotujemy makaron al dente tj. 8 minut. Olej z orzechów włoskich mieszamy z odrobiną w/w mieszanki przypraw. Makaron po ugotowaniu mieszam z orzechowym olejem i sosem z blaszki po pieczeniu pomidorów. Makaron formujemy w gniazda, pomidory i figi układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Całość posypujemy świeżą bazylią i dodatkowo możemy skropić oliwą bądź olejem orzechowym. Dodatkowo całość można posypać
SMYKWKUCHNITakie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki drobno posiekać i dodać do woka razem z pokrojonym w paseczki mięsem, pokrojoną drobno chilli. Smażyć mieszając do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Od fasolki odciąć końcówki(...)błonek i pestek. Pokroić paprykę na małe kawałki. Do sosu dodać fasolkę i paprykę, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Pokroić natkę pietruszki lub kolendry i dodać do sosu. Podawać z makaronem lub ryżem. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńbiałym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać(...)rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego
MarciochaKucharzyżółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, marchewkę obrać umyć i pokroić w zależności od wielkości w plasterki lub półplasterki, cukinie(...)niewielkiej ilości wody, wlać do garnka, delikatnie mieszając zagotować i po chwili zdjąć z ognia.Makaron udon ugotować według przepisu na opakowaniu.Do miseczek nałożyć makaron, a na makaron mięso z warzywami i sosem
Mix smakuśrednia cukinia -1 mała czerwona lub żółta papryka -puszka krojonych pomidorów -1 łyżeczka koncentratu pomidorowego -100 g parmezanu lub żółtego sera -1 łyżeczki bazylii lub oregano -pieprz, sól Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Przesmażyć warzywa przez 2-3 minuty(...)minut. Doprawić pieprzem i solą. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Smażyć paski wątróbki aż się zetką i zrumienią. Do ciepłego sosu dodać ugotowany makaron, dodać bazylię lub oregano i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć do 4 miseczek lub głębszych talerzy. Na wierzchu ułożyć wątróbkę. Podawać posypane parmezanem lub dobrze rozpuszczającym się serem żółtym
Zielona KuchniaEnergicznie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu. Makaron można wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego z cebulą kurczaka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska