sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:210/630)

Bakłażany nadziewane makaronem. 121

talerzu :) Kiedy bakłażany nabierają mocy :) my możemy zająć się farszem. Nastawiamy mały rondelek z jedną szklanką wody i dolewamy 2-3 łyżki sosu sojowego. Kiedy woda z sosem zagotuje się wrzucamy makaron i gotujemy 5 min. W tym czasie kroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni(...)odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażana i kładziemy na blasze. Na koniec kroimy serek i rozkładamy po 2 kawałki na każdej części

vegetanie
Zapiekanka z kurczakiem 350

się rozwalają... ale co do smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;)Składniki: 2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki, 1 duży sos meksykański, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 50 g żółtego sera.Przygotowanie:   Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego(...)kostkę i szklimy na gorącym oleju. Lekko przyrumienioną cebulkę rozkładamy równomiernie na makaronie. Piersi kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażone przekładamy do naczynia. Całość zalewamy sosem meksykańskim. Na wierzchu układamy starty żółty ser lub plasterki. Zapiekamy ok 30-40 minut

Aga w kuchni
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 175

muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz...  Makaron z klopsikami i warzywami na ostro.Składniki:na klopsiki:mięso mielone ok. 300 g;cebula pokrojona w drobną kostkę;jajko;2 łyżki bułki tartej;sól, pieprz, chili;1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu.na sos:cukinia 400 g;papryka czerwona;3 duże pieczarki;mała cebula;papryka słodka(...)samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki.Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką.Smacznego

Miksturownik
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 188

wszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka.  Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z sosem polońskim 155

domowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc(...)około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim sos boloński w oryginale podaje się z makaronem

Kuchenna Kontrrewolucya
Penne zapiekane z brokułami i sosem śmietanowo-serowym 154

zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi) -1 duży brokuł -ok. 80g startego żółtego sera -150ml śmietany -sól, pieprz -1 jajko(...)pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem. Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 30 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 180

czyni to danie idealnym makaronem na zimę. Zimą ciężko o dobre świeże warzywa, szczególnie pomidory, dlatego fajnie jest wykorzystać w zastępstwie pomidory suszone oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos. A więc zapraszam(...)patelnię. Odcedź makaron tak, aby pozostał lekko wilgotny (i zachowaj na wszelki wypadek 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu) i przełóż go na patelnię z sosem. Wymieszaj dokładnie, dodając wody spod makaronu, jeżeli będzie zbyt suchy. Przełóż makaron na półmisek i posyp listkami bazylii. Podawaj z czerwonym winem

Chilli Czosnek i Oliwa
Chow mein z wołowiną po tajsku 167

słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam  W pierwszej kolejności warto przygotować makaron. Gotujemy wodę, następnie ją solimy. Gdy woda się zagotuje wyłączamy gaz i wrzucamy makaron, pozostawiamy na 4 min następnie przelewamy zimną wodą i odsączamy(...)łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczek sosu chili, 2-3 łyżki cukru trzcinowego, sok z limonki. Całość smażymy jeszcze przez jakiś czas aby wszystko się przegryzło, a sos trochę zredukował.  Dodajemy makaron i mieszamy, trzymamy na patelni aż makaron się ogrzeje można go też troszkę "przysmażyć". Wykładamy do miseczek posypujemy szczypiorkiem z dymki i wcześniej uprażonym na suchej patelni

Brzuszki Łakomczuszki
Pomidorowe spaghetti z indykiem i bazylią 138

mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią. Dusimy jeszcze około 5 minut.  Sos wlewamy do makaronu, mieszamy i tuż przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Smacznego

ChilliJemy
MULE PO PROWANSLSKU Z MAKARONEM SPAGETTI 136

dokładnie osuszamy. Makaron gotujemy  w osolonej wodzie al dente. Dokładnie odsączamy. Cebulkę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy oliwę z oliwek aby zeszklić cebulkę oraz czosnek. Po kilku minutach  wlewamy wino. Dodajemy pomidory, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Zdejmujemy z ognia(...)mule się otworzą, przez około 4 minuty.Odsączamy na sitku. Muszle otwarte przekładamy do patelni z sosem, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i przekładamy na talerze. Makaron można wrzucić do sosu jeszcze przed dodaniem muli lub nakładać bezpośrednio na talerz. Pamiętaj aby przed gotowaniem muli, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu

KuchcikoweLove
Pełnoziarnisty makaron w sosie śmietanowym ze szparagami. 92

gyrosa do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% pół pęczka zielonych szparagów Przygotowanie; Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek(...)się. Można też szparagi gotować w wysokim garnku na stojąco. związane nitką, tak aby wierzchołki wystawały nad poziom wody. Ugotowane szparagi przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Dodajemy do sosu śmietanowego. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest bardzo gęsty i zostało go bardzo mało wtedy możemy dolać około pół szklanki wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka – Makaron z Dynią i Pieczarkami w Sosie Beszamel 172

średnich oczkach. Teraz podsmażę składniki na patelni: Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 10 minut dynię razem z pieczarkami i czosnkiem. Makaron ma już ugotowany, dynię i pieczarki podsmażone teraz przygotuję sos beszamel: W garnku rozpuszczam masło. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) robię białą zasmażkę. Do zasmażki dodaję mleko (wlewając mleko energicznie mieszam(...)zakręcam gaz i doprawiam solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do dużej miski lub garnka przekładam makaron, podsmażoną dynie z pieczarkami i czosnkiem, ser mozzarella oraz sos beszamel i doprawiam solą i pierzem. Całość dokładnie mieszam. Tak wymieszane składniki zapiekanki przekładam do naczynia żaroodpornego. Górę zapiekanki posypuję żółtym serem. Zapiekanie zapiekanki: Naczynie

Uwaga Babcia Gotuje
Małe kalmary faszerowane fetą 179

doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.  A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz: 100 g świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach

Stare Gary
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i groszkiem. 192

makaron, oczywiście al dente Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę (18% - 36%) i dodajemy sery Na koniec dodajemy groszek Doprawiamy obficie kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli Sos łączymy z makaronem i przekładamy do formy. Następnie układamy warstwę bakłażana  i zalewamy wszystko beszamelem Wstawiamy do piekarnika na 180-200st  na 30-40min, żeby beszamel się

Olikowa kuchnia
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 155

zastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic)400 ml mleka kokosowego2 lyzki czerwonej curry pastysol,cukiertymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonkijagody gojiWykonanie:Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry  i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania kremowej konsystencji.Do(...)sosu dolozyc filety fososia.Dusic je w zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!