mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Rybę solimy(...)wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza z brokułami
Poezja smakugotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty(...)slow cook na 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Smacznego! English version Red curry with fish, beans and sweet potato (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons vegetable oil 1 onion, sliced
karmelowywzględu na możliwą pomyłkę, kupiłem je w sklepie. Ich cena - 30 zł za kilogram - wydawała się wysoka, ale okazało się, że są naprawdę lekkie. Do przygotowania sosu na trzy porcje makaronu wystarczyło 200 g grzybów. Składniki (na 3 osoby): 200 g świeżych rydzów 1 spora cebula cukrowa 1 łyżka masła klarowanego 200 g śmietanki 30 proc. szczypta cukru szczypta soli(...)śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zredukować do pożądanej gęstości. Na koniec doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem. Swoje rydze w śmietanie podałem z trójkolorowym makaronem radiatori, jednak możecie użyć innego, który będzie dobrze zatrzymywał sos, np. zwykłych świderków
W SMAKbardzo często je robiłam, szczególnie na studiach 😀 Obecnie tradycyjne spaghetti przejadło mi się i szukam innych połączeń smakowych. Odkąd w Hiszpanii, kilka lat temu, poznałam kiełbasę chorizo podaną w sosie pomidorowym w postaci tapas, zakochałam się w niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉 Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo 100 g oliwek czarnych(...)konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest dość słona i ostra. Makaron gotujemy osobno według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, na niego sos i posypujemy parmezanem
Kuchnia MagdaLenyMakaron ryżowy podany z koktajlowymi krewetkami i świeżym, zielonym groszkiem, doprawiony czosnkiem, chili oraz sosem rybnym- proste danie z delikatnie pikantno-słodkim (sos rybny nadaje lekkiej słodyczy) i orientalnym akcentem :) Jeżeli nie jesteście w posiadaniu sosu rybnego, to można użyć worcestershire czy sojowego- fakt, smak dania będzie się inny, ale zapewniam Was, że równie smaczny! Propozycja bez glutenu(...)klarowane- do smażenia Przygotować makaron ryżowy. Na rozgrzanym maśle zeszklić poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek, kolejno dodać krewetki, wyłuskany groszek, pokrojoną papryczkę chili oraz podlać sosem rybnym i podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać makaron, popieprzyć, skropić sokiem z limonki i całość dokładnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącadodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Do podduszenia z kurczakiem, dołączamy szpinak . Dusimy do odparowania wody i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Sos wykładamy na makaron i opruszamy stwartym na tarce serem. Smacznego
ChilliJemyUdka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha!Składniki:4 podudzia kurczaka1 brokułgarśc fasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone
Z Majeczką w kuchniLubię poznawać nowe smaki, a tym samym próbować nowych produktów. W tym przypadku mam na myśli makaron sojowy. Bardzo mnie zainteresował, a jego smak okazał się bardzo dobry. Do niego przygotowałam sos paprykowy - nie taki gładki, a z kawałkami warzyw. Takie połączenie było przepyszne! Posiłek jest szybki, prosty i niesamowicie smaczny. Do tego bez glutenu i w 100% wegański 😊 Składniki(...)czasie dodaj przyprawy i duś kolejne 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do rondelka z sosem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Kod rabatowy do sklepu Pole na stole , upoważniający do zniżki w wielkości -10% !!! HASŁO: ZDROWIENAJEZYKU
Zdrowie na języku :PSoczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe(...)mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać pokrojone warzywa wraz z czosnkiem i smażyć 5 minut- często mieszając. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotową chińszczyznę posypać czarnym sezamem i listkami kolendry. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawyraziste, nieprzeciętne w smaku. SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku(...)się lekko zrumieniły a nie spaliły. Uważać należy też na to, aby nie przesuszyć łososia. Czas smażenia ryby zależy od grubości filetu. Do wcześniej przygotowanego sosu (podgrzać w razie konieczności) dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i nałożyć na talerze. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcyodkryli NOWĄ metodę na ODCHUDZANIE, która obniża CHOLESTEROL! 17 kg w 1,5miesiąca! ---------------------------- SURÓWKA Z MARCHEWKI
Calzonella.comkroimy w większe kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, sardele i peperoncini. Następnie dodajemy oliwki, kapary i pomidory. Smażymy ok. 10 min do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchencieniutkie paseczki. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, krótko, tylko do czasu, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Wykładamy na talerz i podsmażamy pozostałe składniki. Zalewamy sosem sojowym i na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy. SKŁADNIKI / 2 porcje 125 g makaronu chow mein 200 g polędwicy wołowej / rostbefu / udźca 2 łyżki oleju roślinnego 1/5 świeżej papryczki chili(...)czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 marchewka 80 g groszku cukrowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego + 2-3 łyżki wody świeżo zmielony czarny pieprz sok wyciśnięty z ćwiartki limonki WYKONANIE Makaron gotujemy we lekko osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 4-5 minut). Przepłukujemy zimną wodą, odsączamy, wykładamy na duży
cool and mintypodkręcaczami smaku tj.: czosnek, oregano, suszona włoszczyzna, ketchup, który nadaje fajnej i delikatnej słodyczy oraz wędzona papryka dzięki której sos ma lekko 'dymny' posmak. Przy oryginalnym sosie bolońskim profanacją byłoby podać go z makaronem spaghetti, tak przy tej wariacji nie wyobrażam sobie innego makaronu :))) Polecam, jako szybki i pyszny obiad dla całej rodziny! 4 porcje: * pomidory w puszce(...)kurczaka * makaron spaghetti- dodatkowo Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie zmielić w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, kiedy będzie miękka, dodać posiekany czosnek oraz mięso i całość podsmażyć. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione, wlać pomidory, wsypać oregano, suszoną włoszczyznę i na małym ogniu smażyć do momentu, aż sos lekko
Kraina Miodem Płynącaoraz posiekany ząbek czosnku. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, co jakiś czas mieszając, by ser dokładnie się rozpuścił. Zdejmujemy pokrywkę i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, żeby sos zgęstniał. Odcedzamy makaron i przekładamy do rondelka. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Mieszkamy dokładnie i przekładamy do miseczki. Posypujemy orzechami i gotowe ! Porcja zawiera 490 kcal
Gawron w rosolemój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie
Chilli Czosnek i OliwaKilka suszonych pomidorów lub 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) Puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym 1 łyżka oleju 150g jogurtu greckiego Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju(...)drobno pokrojone lub pastę) i odsączonego tuńczyka z puszki. Wymieszać. Dodać jogurt grecki. Wymieszać sos i lekko podgrzać. Nie gotować, aby jogurt się nie zważył. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówczym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Smakowity Blog Kulinarny