WODA SIĘ ZAGOTUJE, natychmiast wyłączam ogień, odcedzam makaron ugotowany właśnie w garnku obok (razowy), mieszam z oliwą z oliwek i wykładam na talerze, odcedzam brokuła i wykładam na makaron, całość polewam elegancko dipem czosnkowym, do ozdoby trochę uprażonych nasion słonecznika i ... smacznego! Taki brokuł jest pięknie zielony, gorący i nie surowy :) Ale właśnie, dip. Skąd go wziąć(...)potasu, również żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych. Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :) Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEinnego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki sos sweet chili i 1 łyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon(...)jest już miękka), na koniec doprawiamy solą i majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Jeśli mamy czas to robimy do bitek kluski śląskie, ja nie miałam czasu, więc ugotowałam makaron muszelki, pyszny sos wpływał do środka muszelek. The post Bitki wołowe pikantne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszamy na kolejną dawkę makaronu na naszym blogu. Bardzo lubimy makarony więc staramy się sami coś wymyśleć i tak powstał makaron z pieczarkami i porem Składniki: - 150 g makaronu fusilli - 200 g pieczarek - 40 g masła - 150 g śmietanki 18% - 1 por - 1 cebula - 50 g parmezanu - kilka gałązek zielonej pietruszki - pieprz, sól Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło(...)pokrojone w talarki pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchenne WariacjeDelikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej(...)wlać wino i nadal dusić jeszcze 30 minut. Zwiększyć nieco ogień, zdjąć pokrywkę i zredukować nieco sos. 4. Dodać creme fraiche i gotować dalej 10 minut. Dodać śmietankę i gotować do zgęstnienia, ok. 15 minut. 5. Doprawić ewentualnie, posypać natką, podawać z makaronem
Kuchnia Prezydentowejlekko osolonej wodzie. Na maśle podsmażamy liście świeżego szpinaku. Następnie szpinak przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem i zalewamy go kremówką. Podgrzewamy, aż śmietanka odpoaruje i zgęstnieje. Takim sosem szpinakowym polewamy makaron
Aga w kuchnisoku z limonki łyżeczka cukru Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Maliny myjemy, osuszamy i razem z jogurtem i sokiem z limonki miksujemy. Dosładzamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i posypujemy całymi owocami. Smacznego
ChilliJemymożna znaleźć w gotowych sosach instant do makaronów? Cukier, skrobię modyfikowaną, mąkę pszenną i tłuszcz palmowy. Pomidorów jest nie więcej niż 40 proc., a przypraw praktycznie śladowe ilości. Dobry sos pomidorowy można szybko zrobić w domu. Składniki 1 puszka pomidorów całych bez skóry 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy z oliwek sól Czosnek
My Chcemy Jeśćżaroodpornym układać na przemian warstwy makaronu, plasterków cukinii, suszonych pomidorów (pokrojonych w plasterki). W osobnej misce wymieszać : jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać nasz makaron z warzywami. Całość przypudrować gałką muszkatułową. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować listkami bazyli. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Makaron
MODA NA BIOKlasyczn e, włosk ie danie " Carbonara" składa się z spręzystego makaronu spaghetti , kremowego sosu na bazie żółtek ora z boczku . Domową Carbonarę możemy jednak przygotować w nieco łagodniejszej wersji - z szynką. Potrawa jest równie smaczna jak ta tradycyjna, a przy tym mniej kaloryczna i "lżejsza" . Ponadto danie to jest dziecinnie proste w przygotowaniu i wyjątkowo szybkie - idealne na codzienny, błyskawiczny(...)osobnym naczyniu dokładnie mieszamy śmietankę z żółtkami oraz przyprawami. Makaron odcedzamy, jednak nie przelewamy zimną wodą. Z powrotem wrzucamy go do garnka w którym się gotował, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy przygotowaną śmietankę z żółtkami. Podgrzewamy 2-3 minuty na małym ogniu , ciągle mieszając ( uważaj my aby sos za bardzo się nie "ściął" ponieważ powstanie nam "makaronowa jajecznica " zamiast
Słodka Stronaazjatyckim, bardzo dobrze łączy się i smakuje z jajkiem w koszulce. Do przygotowania tego dania, wykorzystałam makarony ze świeżych warzyw od Fit&Easy . Makaron z marchewki, krótko dusiłam z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, czosnku i chili. Takie warzywa na pewno posmakują, osobom dbającym o zdrowe odżywianie. ➡️ Nowość w ofercie Marki Fit&Easy - makarony ze świeżych warzyw(...)cebuli w półplasterki, a szczypior w 0,5 cm cząstki. Na patelni z pokrywką roztopić masło, podsmażyć lekko cebulę i czosnek, dodać imbir, a następnie makaron warzywny. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny, sos sojowy i chili, przykryć i dusić 7 - 10 minut pod przykryciem, aż twardość warzyw będzie nam odpowiadała. Makaron wyłożyć łyżką cedzakową na talerz, posypać sezamem
Kuchcik gotujekrojone. Sos wzbogacić możemy dodając ulubione, suszone zioła, jak oregano czy bazylia, bo te zioła pomidory uwielbiają. Sos pomidorowy może być także bazą do innych, bardziej treściwych sosów nie tylko do makaronów czy pizzy. Nadaje się do mrożenia, więc można zrobić więcej. Sos pomidorowy z ziołami Składniki: 400 g pomidorów pelati w puszce 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek
Moja smaczna kuchniapieprzem. Gotować 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej ostro można dodać o jedną papryczkę chilli więcej. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz lub miseczkę wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym z klopsami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację .Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej.Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki – 300 g- ser mozzarella(...)moździerzu,tak by składniki były wymieszane,ale nie roztarte na gładko.Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.KEKS:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego.Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron.Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki.Do formy wkładamy
Ostra na Słodkooleju lnianego Oleofarm 1 1/2 łyżeczki miodu nektarowo-spadziowego około 14 szt orzechów laskowych ulubiony makaron do spaghetti osolona woda do ugotowania makaronu Przygotowanie: W garnku z osoloną wodą gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcjami producenta. Przygotowujemy sos: Do kielicha blendera wkładamy miąższ z 1/2 figi, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (1/4 szklanki). Dosładzamy całość 1/2 łyżeczki miodu. Miksujemy. Odkładamy(...)ognia. Ugotowany makaron hartujemy. Układamy na patelni i mieszamy z miodowymi orzeszkami. Przekładamy do talerza/talerzy lub jednej większej misy, z której każdy nabierze sobie przygotowany makaron. Następnie całość zalewamy naszym pomarańczowo-figowym sosem (z olejem lnianym) i szybko mieszamy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane figi. Podajemy. Uwaga! Olej lniany stosuje się do potraw na zimno, aby nie stracił swoich właściwości
Słodkie okruszki