niewielką ilość oleju i smażymy cukinie z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smażoną cukinię podajemy np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym (przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostuLżejsza wersja frytek znanych na mieście. Moje pieczone frytki z batatów, lekkie, nie chrupiące podaję z domowymi dipami, najczęściej świeżym czosnkowym na jogurcie, sosem tzatziki lub ostrym pomidorowym. Domowa i zdrowa pieczona przekąska gotowa, podaję ją od razu, znika szybko! Składniki: 2 duże bataty sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Bataty obieram, kroję w słupki. Skrapiam olejem i przyprawiam. Wstawiam
Zasmakuj Kuchnijedno jajko. Powinna mieć dość zwięzłą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki aż będą rumiane. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego
Życie ze smakiemmoim domu na pierwszym miejscu zawsze były standardowe placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Potem przyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją na danie tego typu są siekane placuszki z kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Mięciutkie, dobrze doprawione i po prostu rozpływające się w ustach
Życie ze smakiemzlepiamy dociskając do siebie. Tak przygotowane szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy z dowolnymi sosami np. meksykańskim, czosnkowym lub ketchupem
Podróż w kulinariaskórce, pokrojone na plasterki Kiszone rzodkiewki Kiszone papryki Kiszona kapusta Pomidorek Brokuł - wodę zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła, od zagotowania gotujemy 5 minut - przecedzamy Fasola Jaś Karłowy - ugotowana Sos koperkowo-czosnkowy - do naczynia, np słoika wkładamy pęczek koperku, 5 łyżek słonecznika, 2 ząbki czosnku, zalewamy dowolnym olejem tłoczonym na zimno - blendujemy
Szkrab Je SamZiemniaki faszerowane pieczarkami i serem to wyśmienite, bezmięsne danie na obiad. Podajemy je z ulubioną surówką, sosem tzatziki czy czosnkowym albo z barszczem czerwonym. Składniki: 4 duże ziemniaki 300 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego garść natki pietruszki jajko sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Studzimy, obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół
e-PrzepisyKulinarnejestem zwolenniczką tej pierwszej wersji czyli wytrawnej, przygotowanej na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzięki temu po usmażeniu są chrupiące. Podane z sosem koperkowym lub czosnkowym smakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊 Składniki: 500-600 g batatów 2 jajka 2-3 łyżki mąki pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki
Kuchnia MagdaLenydrobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym
VioletoweKucharzenieSzybkie placuszki z cukinii to wyśmienity dodatek do dań obiadowych z mięsa. Można również podać jako samodzielne danie z jogurtem, sosem tzatziki czy czosnkowym. Składniki: mała cukinia jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z niej sok. Mąkę, jajko
e-PrzepisyKulinarnemiksujemy na gładką masę następnie smażymy placek na suchej patelni bez tłuszczu; - placek faszerujemy sałatą i kurczakiem, zamykamy w pół i posypujemy świeżą rukolą. Polecam dodać do środka sos jogurtowo-czosnkowy - przepis znajdziesz -> tutaj . SMACZNEGO
MintTastepółpłynne, ale nie za rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor - ok. 1 minutę z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dzisiaj do placków dorzuciliśmy kilka pieczarek i kawałek czerwonej papryki. Do tej pory dorzucaliśmy również cebulę, kukurydzę, salami i cienką kiełbasę. W każdym przypadku było smacznie :) Jeśli chodzi
Kuchnia od dwojgaalbo polać gęstą passatą pomidorową ). Kawałki cukinii napełnione farszem ustawić w głębokiej blaszce. Wstawić do nagrzanego w 200 stopnich piekarnika i piec ok.45 minut. Cukinię faszerowaną podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, czosnkowym (ja uwielbiam) lub samą, prosto z piekarnika. * Jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń . * Do pieczenia cukinii używałam głębokiej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDomowa tortilla pełna drobiowego mięsa i warzyw. Z przyprawą do kebaba, sosami chili i czosnkowym jest ostra i pikantna. Ciasto na tortillę warto przygotować samodzielnie. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnejako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią ) Pierś
Rusty Fork