jeść tak często jak bym chciała. Korzystając z okazji, że udało się coś upichcić oczywiście dzielę się z Wami przepisem! Dziś na talerzu łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze. Delikatna ryba, pyszny sos z nutą orientu – to jest to, co tygryski lubią najbardziej. No przynajmniej takie jak ja 😉 Spróbujcie koniecznie! Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 20 minutes Czas całkowity 30 minutes(...)się zagęści. Wcześniej upieczone kawałki łososia wkładamy do patelni i dokładnie obtaczamy w sosie. Chwilę razem podgrzewamy by łosoś przeszedł aromatem sosu. Podajemy z ryżem, warzywami i kawałkami cytryny do skropienia. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchnirównocześnie z krewetkami, można było dać jej nieco więcej czasu, aby się trochę mocniej podpiekła. Ale i tak było znakomicie. Ciepły sok z podpieczonej cytryny połączony z czosnkowym masłem tworzy przepyszny sos. Bardzo polecam! Inspiracja ze strony Damn Delicious Krewetki w czosnku z grilla - przepis składniki 50 g niesolonego masła 1 szalotka, drobno posiekana 3-4 ząbki czosnku(...)przekrojona w poprzek 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych, należy je rozmrozić. Krewetki opłukać, osuszyć. Jeżeli są w skorupkach - obrać. Rozpalić grill. Przygotować czosnkowe masło. Masło rozpuścić na małej patelni na średnim ogniu. Dodać pokrojoną drobno szalotkę, czosnek i płatki papryki, Podsmażać mieszając, około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nawlec
Stare Garyobiadu. Piersi kurczaka w swiatecznej odslonie, zapraszam. Roladki z kurczaka z zurawina skladniki 4 sredniej wielkosci piersi kurczaka 1 srednia cebula do nadzienia 1 mala cebulka do sosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore garscie zurawiny suszonej 1 lyzeczka konfitury zurawinowej (ja dodalam zmiksowana suszona zurawine) sol, pieprz cayenne slodka papryka w proszku 1 szklanka bulionu z kurczaka(...)lyzeczki rozmarynu wykonanie: Cebule obrac i posiekac. Na patelni roztopic maslo czosnkowe i zeszklic na nim cebulke. Pod koniec dodac suszona zurawine i rozmaryn i jeszcze podsmazac okolo 1 minute. Doprawic sola i pieprzem cayenne. Piersi kurczaka umyc, oczyscic i rozbic. Kazda doprawic sola i papryka w proszku. Na rozbitych filetach rozlozyc po rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke
Przysmaki Karolkinatki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki świeża pietruszka olej do smażenia sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw i wymieszać całość łyżką, żeby(...)oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane Gotowe kulki przełożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafele podać z frytkami z ziemniaków na sałatce z roszpunki i sosem Smacznego
MarciochaKucharzywody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym(...)rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Serwujemy z sosem. Smacznego
Kuchnia Łukaszacebula, 2 ząbki czosnku, płaska łyżka plus łyżeczka mąki ziemniaczanej, kilka łyżek sosu sojowego, olej, sól. Jak zrobić kurczaka z brokułami? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelca. Piersi pokrój w niezbyt dużą kostkę, skrop sosem sojowym, dodaj pastę czosnkową, dokładnie wymieszaj, odstaw do zamarynowania – minimum 15 minut. Mięso równomiernie obsyp(...)poruszania, następnie często mieszając smaż jeszcze przez około 4 minuty. Dodaj brokuł, delikatnie wymieszaj. W jednej czwartej szklanki wody rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Smażącego się kurczaka i brokuły skrop sosem sojowym, wlej rozmieszaną mąkę, od razu wymieszaj (wszystko pokryje się szklistym sosem), wyłącz ogień. Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Artykuł Kurczak z brokułami. Świetny przepis na lżejszy
Kulinarna Polskanajlepiej odgrzewać placuszki na patelni. Te zdrowe placki z cukinii, polane syropem klonowym lub sosem tzatziki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Placki z cukinii można podawać jako wegetariańskie danie główne. Najczęściej podaje się je ze śmietaną, jogurtem lub sosem marinara, tzatziki lub czosnkowym. Placki z cukinii można również podawać na bułce jako wegetariański burger. Placki z cukinii(...)pieprz do smaku Do placków można dodać: 1 łyżka tahini tarty parmezan startą mozzarellę starte jabłko Dodatki do placków z cukinii: gęsta śmietana albo jogurt naturalny syrop klonowy, miód sos tzatziki sos marinara domowa harissa Jak zrobić placki z cukinii - przepis krok po kroku: Krok 1. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce do warzyw z dużymi oczkami - odcisnąć z nadmiaru
Moja Książka Kucharskaprzepis na tradycyjną sałatkę Cezar, ale tym razem nie z kurczakiem jak się ją spotyka najczęściej a z grillowanym łososiem. Jest genialna, a do tego sos jest dość mocno czosnkowy co jeszcze podbija smak całości i pozostawia niezapominane wrażenia. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne(...)średnia 135,00 zł Dodaj do koszyka Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sos do sałatki – sałatka gyros – sałatka tabbouleh – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak – sałatka z kaszą
nietylkopasta.plłyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska: pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku. Do dzieła: Krewetki dokładnie myjemy / jeśli są mrożone - rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i masło, wrzucamy(...)zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron na ok.10 minut, tak by był al dente (lekko twardawy), po czym odsączamy go dokładnie. Lekko oprószone solą krewetki wrzucamy do sosu i gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając. Po 6 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i nadal mieszając gotujemy przez 2 minuty. Ta da, gotowe! ;) Najlepiej
Spektrum Smakuprzygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie do mięsa czerwonego. Składniki: 2 szklanki piwa 1 ½ łyżeczki sosu Worcestershire ½ – 1 łyżeczki soli czosnkowej lub czosnku w proszku sól i pieprz ½ łyżeczki czerwonej papryki 4 piersi z gęsi Przygotowanie: Wymieszać sos Worcestershire, sól, pieprz, czerwoną paprykę i czosnek w proszku. Przygotowaną
naRuszciepatelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek to tylko kwestia fantazji, można oczywiście dodć mięso czy krewetki, ale ja najcześciej robię je w wersji warzywnej. Podstawą farszu jest kapusta (pekińska najlepiej ale też sprawdzi się(...)czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu azjatyckiego do stir fry można zastąpić innym- czosnkowo-miodowy, teryaki, barbecue sól do smaku SOS 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu azjatyckiego- u mnie czosnkowy z miodem, ale można użyć jakiegoś ostrzejszego chilli 2 łyżeczki
Cooking for EmilyMyślę, że tym daniem przekonam do szpinaku wszystkich, którzy za nim nie przepadają 😉 Bo sos szpinakowy z dodatkiem kremowej śmietanki i kawałkami chudego kurczaka to istna uczta dla podniebienia! 💚 Nawet mój Mąż, który za szpinakiem nie przepada ... dokładał sobie kilka razy. Bo to jest na prawdę dooobre! 👌 Składniki: 1 op. mrożonego szpinaku (400g) 1 pierś z kurczak(...)smażymy, aż mięso będzie miękkie. W osobnym naczyniu rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Podsmażamy na nim nasz rozmrożony wcześniej szpinak, solimy, pieprzymy i podlewamy śmietaną. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki możemy do sosu dodać jeszcze ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso. Podgrzewamy całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy
Walijskie Pichcenieogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki 1 łyżka posiekanego koperku sól himalajska oraz biały pieprz do smaku sos: Kujawski se smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka 3 łyżki soku oraz skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej) sól himalajska oraz biały pieprz do smaku dodatkowo: liście sałaty(...)dekoracji natka pietruszki do dekoracji gałązki melisy cytrynowej do dekoracji kilka gałązek natki marchewki do dekoracji Kujawski ze smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka do polania dekoracji inne PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy olej Kujawski ze smakiem do sałatek, dodajemy pozostałe składniki sosu, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Krok
Moja Książka Kucharskamożna jeść je na surowo i jedyne co robię to smaruje je masłem, którym poleję później kukurydzę. Ziemniaka w mundurku rozciąć i polać gęstym zimnym sosem jogurtowym lub śmietanowym o smaku czosnkowym lub chili. Można bez wyrzutów sięgnąć po jakiś biały gotowy sos z butli :) Okrojoną kukurydzę i liście kapusty chińskiej polać masłem i posypać solą i pieprzem. Podać każdemu
Sztuka gotowania w/g Samiryczas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy marchewkowy makaron, bób bez łupinek i pokruszony bekon. Sos podałam obok, ponieważ jest mocno czosnkowy i każdy powinien go nakładać wedle uznania. Smacznego! :) Wskazówka: do sosu można również dodać świeżą pietruszkę
My Culinary Art