okazję od kuchni poznać całkiem ciekawe smakołyki w tym dniu. Robiliśmy w grupach 4 osobowych różne smakołyki MIĘDZY INNYMI : Bułka burgerowa Klasyczny burger wołowy Domowy ketchup Aiolo/majonez ChimichurI Sos czosnkowy i inne Chutney z czerwonej cebuli Frytki z batatów i ziemniaków Moja grupa w której byłam " szefem" miała do przygotowania Sos tatarski: jogurt grecki
Różowa kuchniagrillu. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ostra papryka ilość wedle uznania Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Monia miesza i gotujedymkę i czosnek siekamy jajka mieszamy z przyprawami i mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO! P.S. placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian na Sylwestra idealna z sosem guacamole lub śmietanowo - paprykowym
Luźna KuchniaKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo prosty sos (choć nieco kaloryczny) jest idealny do maczania. A same dodatki to nic wymyślnego. Jednak chyba nie ma nic bardziej odpowiedniego do krewetek niż masło, czosnek, pietruszka i cytryna. Idealne danie na rozpoczęcie(...)przygody ze skorupiakami. Krewetki w sosie maślano-czosnkowym: ok. 500 g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki
Poezja smakuszybką sałatkę z ogórka, fety i ziaren słonecznika sałatkę z tortellini, z rukolą i suszonymi pomidorami makaronową sałatkę z kurczakiem, kukurydza i ananasem pomidorową sałatkę z fetą i sosem czosnkowym sałata lodowa 200-250 g różowych lub granatowych winogron (najlepiej bezpestkowych) 100 g sera feta garść orzechów włoskich/laskowych zioła prowansalskie Sos: 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka białego octu
Smaki Na Talerzumozzarella. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Następnie łyżką nakładamy nasz farsz do wydrążonych ziemniaków. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowy i zapiekamy w piekarniku (ok 20 minut, 180 stopni). SKŁADNIKI SOS CZOSNKOWY: - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 3 łyżki majonezu - 4 ząbki czosnku - majeranek Jogurt łączymy z majonezem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy środek kanapki. Czas przygotowania: około
Związek na patelniróżnych wydaniach, a w szczególności w połączeniu z pieczywem. Składniki: - 1 bagietka - 1 dojrzałe awokado - 1 pierś gotowana pierś z kurczaka - ogórek, pomidor, sałata, papryka czerwona - majonez lub sos czosnkowy 1. Bagietkę kroimy na cienkie plastry, opiekamy kromki na suchej patelni żeby były chrupiące. Przekładamy mięsem, awokado, papryką, pomidorami i smarujemy sosem. Wkładamy listek sałaty i składamy piętrowo
Apetyczna babeczkałyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta (lub dwie:P) wegety:) Dodatkowo potrzebować bedziemy: Sałate lodową Pomidora Ogórka Paprykę Kukurydze Naleśnika smarujemy sosem czosnkowym, kladziemy liścia sałaty, pokrojone : 3 plasterki pomidora, 1/3 papryki, kilka plasterków ogórka, posypujemy kukurydzą, ukladamy na to wszystko kurczaka i polewamy sosem musztardowym
Mamuśka wraca do formylubię ten sos – rozgrzewający, treściwy, pełen smaków i aromatów. Zawsze wyjadam podczas przygotowań. Zimowy sos śmietanowo-czosnkowy idealnie łączy się z łososiem. Dodatek kremowego serka i parmezanu sprawia, że to prawdziwy comfort food . Za to suszone pomidory i jarmuż doskonale przełamują kremowość sosu. Do przygotowania potrawy użyłam łososia Mowi, którego już zapewne część z Was kojarzy z innych moich(...)który sezon jest właśnie zimą – jednak jeśli nie uda się Wam go dostać, z powodzeniem można zastąpić go szpinakiem. Proporcje dla czterech osób. Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem: 4 filety świeżego łososia Mowi 2 łyżki oleju do smażenia (można użyć tego z pomidorów suszonych) 2 cebule szalotki (lub 1 zwykła cebula) 6 ząbków czosnku
Poezja smakupizzy, a następnie ułóż składniki. Wierzch posyp serem i ziołami prowansalskimi. Piecz około 30 minut do momentu, aż zarumienią się boki pizzy i ser. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy . Obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj w miseczce jogurt z majonezem, dokładnie mieszając. Dodaj jogurt, sól, pieprz oraz koperek. Sos gotowy! Wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój
Rozdomowionabiałego kalafiora padło na kartonik czarnego ryżu. Stał zapomniany w szafce kuchennej, aż do dzisiejszego dnia. Sałatkę uzupełniają kiszone pomidorki koktajlowe i seler naciowy. Sałatkę podałam z jogurtowym sosem czosnkowym. Samo zdrowie, a jakie to było smaczne! Składniki na 2 duże porcje: 125 g czarnego ryżu (3/4 szklanki) 1/2 ugotowanego kalafiora al dente 10 pomidorków koktajlowych 2-3 łodygi selera(...)naciowego Składniki na sos: 5 łyżek jogutrtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz zielenina Wykonanie: ryż ugotować w lekko osolnej wodzie wg wskazń na opakowaniu (u mnie 40 minut) kalafiora ugotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, odstawić. Wykorzystałam resztę kalafiora z poprzedniego dnia seler naciowy obrać z włókiem i pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić pomidorki koktajlowe czosnek zetrzeć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytrusami (piszę oczywiście o obecnym sezonie zimowym). Przeleciałam moje wieloletnie notatki, poszperałam w internecie i trafiłam na stronę przepisy.pl . Natrafiłam na parę ciekawych przepisów, między innymi na kurczaka w sosie pomarańczowym. O tak, wiedziałam, że pójdę w tę stronę. Pomarańcze i kurczak. Moja pierwsza myśl – połączenie pomarańczy z imbirem. Ten zawsze idealnie komponuje się z cytrusami. Moja druga myśl(...)też nie zawiódł. Wpisałam w lupie słowo kurczak, słowo pomarańcze i włala. Część skrzydełek zjadłam właściwie prosto z piekarnika. Druga wylądowała w tortillach w towarzystwie sałaty lodowej, papryki i sosu czosnkowego. Zjadł je My, Tola i ja. Te 12 sztuk wystarczyło akurat na cały dzień. Zróbcie. Smacznego. Składniki: 12 skrzydełek kurczaka 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 czubata łyżka miodu
KardamonovyPrzyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub posiekane) szczypta soli i cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy. Podajemy do gorących
bistro mamaŚwieżo poszatkowana natka pietruszki dodaje do dipu magicznego świeżego aromatu. Pyszny czosnkowy sos podawajcie do różnych mięs, przekąsek chlebowych. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek garść świeżej natki pietruszki Wykonanie: Połączcie w miseczce jogurt z majonezem, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawcie do smaku. Na koniec dodajcie świeżo
Zasmakuj Kuchni