cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie koperkowo - czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar, 150 gram jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki koperku, oliwy, soli(...)startym na tarce o grubych oczkach serem cheddar. Całość ponownie umieściłem w piekarniku na około 5 minut, aby ser rozpuścił się i lekko zrumienił. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem koperkowo - czosnkowym
Wyprawy kulinarneprzyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach
słodki bratekpierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory
słodki bratekdomownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka. Składniki: na ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzykład rzodkiewki lub seler naciowy, ale wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie. Do mojej szybkiej sałatki z tuńczykiem i rukolą przygotowałam sos majonezowo-jogurtowy z odrobiną granulowanego czosnku. Jeśli nie przepadacie za sosem czosnkowym, wrzućcie do majonezu i jogurtu drobno posiekany koperek lub inne świeże zioła zamiast czosnku. Jeśli sałatka z tuńczykiem ma być w wersji niskokalorycznej ( fit) , zamiast majonezu
Lekcje w kuchnimamy w domu i powstają nowe, ciekawe smaki. I tak wykorzystałam ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz cukinię do przygotowania pysznych placuszków. Wystarczy podać je z naturalnym jogurtem, sosem czosnkowym, bądź innym ulubionym i szybkie danie gotowe. Placuszki cukiniowo - ziemniaczane Składniki : cukinia ok 400 g 400 g ugotowanych ziemniaków pół pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 jajko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiparówek nie zamierzam rezygnować. Nasze hot-dogi dla jednej bardzo i jednej trochę mniej głodnej osoby Będziemy potrzebować: 5 parówek 5 naleśników ( tutaj znajdziecie przykładowy przepis) sos czosnkowy keczup pikantny żółty ser w plasterkach (opcjonalnie) Z ulubionego przepisu smażymy nie bardzo cienkie naleśniki. W tym czasie gotujemy parówki (ewentualnie możemy podgrzać je w mikrofalówce). Po środku naleśnika układamy plasterek
Ratunku obiadwrzątkiem. Zdejmujemy z nich skórę i kroimy na kawałki. Gotowe kotleciki na hamburgery smażymy na oleju. Kiedy są już dobrze podpieczone przekładamy na deskę i kroimy na paski. Sos czosnkowy: 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej patelni
kulinarnyswiatdomipyszną i bardzo prostą przekąskę na imprezkę, mianowicie pomidory malinowe pod pierzynką. Można ją zrobić na dwa sposoby, jeden najprostszy z możliwych to: pokrojenie pomidorów w ósemki, polanie sosem czosnkowym na bazie śmietany i majonezu, posypanie startym dobrym żółtym serem. To taki najprostszy z możliwych sposobów i taki na ostatnią chwilę. Ja tą przystawkę robię troszkę bardziej ambitniejszą
SMYKWKUCHNIwytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć. Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka soli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaogórka, pęczek szczypiorku, 2-3łyżki majonezu, 1-2 łyżki śmietany 18%, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz, kilka listków bazylii, kawałek sera żółtego ( 2 plasterki). Przygotowanie: Sos majonezowo czosnkowy: majonez, śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Ogórka, pomidory oraz mozzarellę pokroić w plastry. W koło półmiska poukładać na przemian pomidory, ogórki i mozzarellę(...)Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na środek poukładać na płasko plastry pomidora - polać je sosem majonezowo czosnkowym oraz posypać startym serem żółtym. Listki bazylii powkładać między warzywa. Na koniec posolić i popieprzyć. Smacznego
W kuchni u Monikiczego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś proponuję na obiadek czy przekąskę - placuszki cukiniowe bezglutenowe, które mają świetny, lekko orientalny smak. Warto zajadać się nimi w towarzystwie sosu czosnkowego, aczkolwiek nie zawsze możemy sobie na to pozwolić :) Wychodzą ze 3 porcje, 1 to ok. 198g = 240kcal . Składniki na placki: - 1 cukinia - 1 cebula - 3 jajka - 60g mąki
Be Fit Be Strongkofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą. Przepis na Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa. Pyszne były te kofty! Polecam. Polecam też przygotować inne grillowane dania w tym stylu: Ćevapčići – Cevapcici
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSOS CZOSNKOWY : 200 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)PRZYGOTOWANIE : Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Warzywa myjemy, następnie kapustę szatkujemy a ogórka, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Skladniki na sos mieszamy w miseczce. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy ziarna słonecznika i dyni, odkładamy aż ostygnie. Do dużej miski nakładamy naprzemiennie kapustę z sosem, warzywami i ziarnami. Sałatkę odkładamy do schłodzenia
Kulinarne Fantazje Marioli