Proste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona
Kuchnia BeatyPróbowałam wielu wersji sosu czosnkowego. Używałam przy tym przeróżnych składników: majonez, kefir, maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-) Sos jest lekki i bardzo smaczny. Pasuje do pizzy, mięs, frytek i wszystkiego czego dusza zapragnie. W przepisie podaję dokładne ilości składników, ale można je dowolnie modyfikować w zależności od pożądanej konsystencji sosu, poza tym jogurty i serki
Szefowa kuchniPłatki kukurydziane gnieciemy lub drobno mielimy, następnie panierujemy w nich kurczaka. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przez połowę czasu pod przykryciem, następnie bez. Podajemy z sosem czosnkowym: Majonez mieszamy z pozostałym jogurtem i musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i czosnek granulowany. Sos podgrzewamy. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkawarstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia(...)zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ). W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie jest opisywana
Health-Fit-Lifewarstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia(...)zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ). W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie jest opisywana
Health-Fit-Lifesprawdzonych przepisów na domowe sosy sałatkowe, które nadadzą sałatce odpowiedni smak i aromat. Sosy są tak różnorodne, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Sos vinegret 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta soli i pieprzu Sos czosnkowy 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 200g gęstej śmietany
BabskiePorady.pl - PrzepisyPrzepis na pyszne danie z piekarnika, czyli naleśniki zapiekane z serem i kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym. Zapiekanka z naleśników z kurczakiem i sosem serowym to świetny pomysł na rodzinny obiad lub pyszną przekąskę pomiędzy posiłkami. Jak zapiekać naleśniki w piekarniku? Przepis na zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem jest bardzo prosty. Wystarczy usmażyć tradycyjne naleśniki, następnie na każdym(...)wielkości naczynia i umieścić w gorącym piekarniku na 10 – 15 minut. Naleśniki możesz zapiec bez żadnych dodatków tylko z nadzieniem. Możesz również wykorzystać sos serowy, tak jak w naszym przepisie lub sos pomidorowy, sos czosnkowy lub beszamel. Naleśniki możesz posypać też przed zapieczeniem tylko startym serem. Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem w sosie słodko – kwaśnym są bardzo
Kuchnia Na Wypasieniesamowicie smaczna przekąska w sam raz na śniadanie lub kolację. Świetnie sprawdzi sie na każdej domówce spotkaniu z przyjaciółmi czy sylwestrze. Pomidor i mozzarella świetnie komponują się z wyrazistym sosem czosnkowym i bagietką, tworząc znakomity efekt smakowy. składniki na około 12 sztuk 1 bagietka 2 pomidory 2 kulki mozzarelli sos 2-3 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano szczypta
Smakowite Daniadodajemy do majonezu z jogurtem. Mieszamy, dodajemy zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 4. Na spód miski dajemy połowę naszego kurczaka, na niego połowę kukurydzy i dajemy połowę sosu czosnkowego, następnie dajemy połowę kapusty pekińskiej, połowę papryki i połowę groszku, na groszek ketchup. Teraz znowu dajemy kurczaka, kukurydzę, sos, kapustę, paprykę i groszek na który dajemy ketchup
kruche babeczkipieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Natomiast dziś zapraszam po przepis na m arynowane śledzie. Z tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi śledzia w sosie czosnkowym . To nasz ulubiony sposób na śledzia, zawsze szybko znika z talerzy. Z marynowanego śledzia robiłam też śledzia w sosie musztardowym, a w głowie mam też inne
Kulinarne przygody Gatitymałej cebuli 2-3 liście sałaty lodowej Składniki na sos tzatziki: 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 1/2 ogórka zielonego 2-3 ząbki czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos chcemy) sól, pieprz garść posiekanego kopru i szczypioru (opcjonalnie) Przygotowanie sosu: Do jogurtu dodajemy: startego na drobnej tarce, porządnie odciśniętego z soku ogórka zielonego i przeciśnięty bądź też starty
Kuchnia po mojemuFormujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora
Ratunku obiadrównież świetny posiłek na wynos. Ich zaletą jest także łatwość i szybkość przygotowania. Puszyste ciasto chmurka pokryte własnoręcznie przyrządzonym sosem pomidorowo-ziołowym, do tego duża ilość dobrej jakości szynki, sera i pieczarek. Pizzerinki doskonale komponują się także z dipem czosnkowym bądź ketchupem. Oczywiście dodatki mogą być dowolne, ale należy pamiętać, by wliczyć je do makro posiłku. Jeśli lubicie tego typu(...)piekarnika posmarować je sosem pomidorowym i posypać odrobiną sera. Następnie ułożyć szynkę oraz pieczarki a całość posypać resztą sera i ewentualnie przyprawami. Ciasto z dodatkami piec przez około 10-15 minut góra-dół do rozpuszczenia sera obserwując by nie przypaliły się brzegi. Gotowe ciasto pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub ketchupu
Ola la LCHFPasta z bobu z dodatkiem pietruszkowo czosnkowego sosu Chimichurri. Bardzo smaczna. Świetny dodatek do chleba. Natka pietruszki teraz najsmaczniejsza, warto sos zrobić więcej. Część użyć do bobu, a resztę dodawać do mięsa, wędlin, pomidorów. Bardzo polecam. składniki ok 360 g ugotowanego, obranego bobu 3 - 4 suszone pomidory z oleju 2 - 3 łyżki sosu Chimichurri ( klik ) sól, pieprz
Stare Garygłębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy z dorsza. Nuggetsy podamy z delikatnym sosem chrzanowym z rzodkiewką. Zobacz, jak zrobić: Ryba w sosie czosnkowym Składniki filet z dorsza sok z cytryny sól pieprz płatki kukurydziane 2-3 jajko olej do smażenia Składniki na sos chrzanowy z rzodkiewką 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki gęstego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!